„Dėl nemokamų atostogų apskritai mano nuomonė yra neigiama. Aš manau, kad tuomet, kai institucijai neužtenka lėšų išlaikyti visiems žmonėms, kurie dirba institucijoje, jos vadovas privalo priimti struktūrą optimizuojančius sprendimus“, – žurnalistams antradienį sakė ministrė.

Tačiau, jos žiniomis, vis dar yra nemažai institucijų, leidžiančių savo darbuotojus nemokamų atostogų.

„Tos institucijos, kurios žiūri į ilgalaikę perspektyvą ir galvoja apie tai, kad didinti viešojo sektoriaus ar valstybės tarnautojų darbo užmokesčio fondų, manau, tikrai neturėsime galimybių, laiku susizgribo ir priėmė sprendimus, kurie leidžia išlaikyti geru specialistus, mokėti jiems esamomis sąlygomis pakenčiamus atlyginimus tam, kad jie nepabėgtų į privatų sektorių ir nevaikščiotų neapmokamų atostogų. Nemanau, kad yra prasminga tai daryti penkerius, šešerius ar septynerius metus“, – sakė ministrė.

DELFI primena, kad nuo praėjusių sumažinus valstybės tarnautojų pareiginius atlyginimus ir darbo užmokesčio fondus nemažai institucijų ėmė siųsti darbuotojus neapmokamų atostogų.

Nemokamos atostogos galimos tik dėl šeiminių aplinkybių

DELFI primena, kad ne sykį prieš neapmokamas atostogas yra pasisakę teisininkai ir profsąjungos.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos teisininkas Marius Dagys DELFI anksčiau sakė, kad pagal galiojančius teisės aktus, darbuotojai nemokamų atostogų gali eiti tik esant tam tikroms ypatingoms aplinkybėms, todėl dabartinis darbuotojų siuntimas ilsėtis nemokamai yra įstatymų pažeidimas.

Pavyzdžiui, darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartį, nemokamas atostogas gali imti susirgus ar mirus šeimos nariui, nusprendę tuoktis, turintys neįgalų vaiką ar 14 metų neturinčią atžalą.

Tuo tarpu valstybės tarnautojų darbą reglamentuojančiuose įstatymuose numatyta, kad nemokamos atostogos gali būti suteikiamos dėl šeiminių aplinkybių.

„Keista, nors pas mus sakoma, kad esame teisinė valstybė, tačiau ministras pirmininkas viešai aiškina, kaip reikia pažeidinėti įstatymus. (...) Krizė juk nėra šeiminės aplinkybės“, – sakė M. Dagys.

Teisininkas atkreipia dėmesį, kad „esant tam tikroms sąlygoms“ nemokamai atostogaujantis gali prarasti sveikatos draudimą, jam tuo metu neskaičiuojamas socialinio draudimo stažas, kuris turi įtakos senatvės pensijai.

„Negalima sakyti, kad atostogaujant nemokamai visai negalioja sveikatos draudimas, nes ten yra labai paini sistema, tačiau kai kuriais atvejais tokia situacija yra tikėtina (kad susirgęs nemokamai atostogaujantis darbuotojas už gydymą turės susimokėti pats – DELFI)“, – kalbėjo M. Dagys.

DELFI primena, kad nuo 2009 m. darbo užmokesčio fondas valstybės tarnautojams susitraukė apie 10 proc. Taip pat nuo praėjusio rugsėjo 5 proc. mažėjo bazinis algos dydis, pagal kurį skaičiuojami atlyginimai valstybės tarnautojams, taip pat mažėjo ir priedai už kvalifikacines klases.

Tuo pačiu metu įsigaliojo ir maždaug 4,7 proc. mažesnė bazinė alga, pagal kurią darbo užmokestis skaičiuojamas mokytojams, socialiniams darbuotojams, bibliotekininkams, kultūros darbuotojams ir kitiems biudžetinių įstaigų darbuotojams. Kartu šiems biudžetininkams 10-30 proc. nukirpti įvairūs priedai.