Čia patalpinta informacija, kad neva Baltijos valstybėse ir Lenkijoje vykstančių pratybų „Kardo kirtis“ tikslas yra pasirengti Kaliningrado srities aneksijai.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atstovė Viktorija Cieminytė  DELFI patvirtino, kad svetainėje paskelbta melaginga informacija. Ji šiuo metu yra pašalinta.

„Nacionalinio kibernetinio saugumo centro analitikai vykdo tyrimą dėl galimo įsilaužimo“, - DELFI teigė V. Cieminytė.

Už KAM puslapio saugumą atsako privati bendrovė

DELFI atsiųstame Krašto apsaugos ministerijos komentare teigiama, kad dėl melagingos informacijos paskelbimo pradėtas tyrimas bei pabrėžta, jog už internetinio puslapio saugumą atsakinga privati bendrovė. 

„Birželio 10 d. Lietuvos kariuomenės Jungtinio stabo interneto puslapyje buvo paskelbta melaginga informacija apie šiuo metu Lietuvoje vykstančias tarptautines pratybas. Melaginga informacija pašalinta, Nacionalinio kibernetinio saugumo centro analitikai pradėjo tyrimą dėl galimo įsilaužimo. Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo internetiniam puslapiui serverį suteikia privati bendrovė, kuri prižiūri jo veikimą bei atsako už jo saugumą“, - rašoma komentare. 

„Kardo kirtis“ – kasmetinės JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietės Baltijos šalyse organizuojamos tarptautinės pratybos. Šios serijos pratybos Baltijos šalyse šiemet vyksta penktą kartą. Pratybose Lietuvoje kartu su beveik 1,6 tūkst. lietuvių karių treniruosis apie 1,5 tūkst. karių iš aštuonių NATO šalių - Danijos, Estijos, Latvijos, Portugalijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Vokietijos, Slovėnijos ir Kanados.

Tikslas – pademonstruoti galią

Savo ruožtu politologas Nerijus Maliukevičius DELFI sakė nemanantis, kad po tokių išpuolių gali sekti kiti, kitokie nei kibernetiniai, agresyvūs veiksmai. Jis mano, kad tai – tradicinis galios demonstravimas.

„Taip yra demonstruojama tam tikra kibernetinė galia. Rodoma, kad gebama įsibrauti į tinklus, pakeisti informaciją ir ištransliuoti savotišką propagandinį pranešimą“, – patikino specialistas.

Anot jo, kibernetinėje erdvėje matome tokius pačius procesus, kaip ir kitose erdvėse.

Nerijus Maliukevičius

„Lygiai taip pat kaip Rusija demonstruoja galią jūrose, ir Baltijos jūroje, pažeisdama taisykles ir nurodytas zonas, taip ir kibernetinėje erdvėje matome tokius pat procesus. Yra įsibraunama, pažeidžiama ir visa tai tikslingai demonstruojama“, – patikino jis.

Politologas neatmeta galimybės, kad šis išpuolis gali būti susijęs su tam tikrų priešiškai nusiteikusių organizacijų veikla. Pavyzdžiui, mėgdžiojančiais „Anonymous Ukraine“.

Panašus įvykis – ir Estijoje

„Šiuolaikinė konflikto erdvė nėra, griežtąja prasme, karinė. Vadinamas švelnus konfliktas technologinėmis priemonėmis yra perkeliamas į kibernetinę erdvę ir net nepaskelbus kažkokių karų ar oficialių žinių yra daromi tokie kibernetiniai išpuoliai“, – pastebėjo jis.

Politologas prisiminė, kad panašus išpuolis prieš dvejus metus, lapkričio 7 dieną, buvo suorganizuotas ir prieš estų kibernetinio saugumo centrą.

„Tuo metu „Anonymous Ukraine“ pasivadinę asmenys skelbėsi neva įvykdę tam tikrą ataką – irgi pratybų kontekste“, – prisiminė N. Maliukevičius.