Įsigaliojant naujajam kodeksui, dalis ATPK iki šiol buvusių pažeidimų perkeliami į Baudžiamąjį kodeksą ir už juos jau grės baudžiamoji atsakomybė: tai vairavimas neblaiviam su daugiau kaip 1,5 prom. alkoholio girtumu, nedidelio kiekio narkotinių medžiagų laikymas.

Kartu naikinamas administracinis areštas, administracinė atsakomybė tėvams už jų vaikų paauglių padarytus nusižengimus, atsiranda įpareigojimas dalyvauti prevencijos programose.

„Dar sovietmečiu priimtas, daug sykių keistas ATPK stokojo vientisumo, jame numatytų sankcijų visuma iškraipė baudžiamosios ir administracinės atsakomybės atribojimą, todėl nebuvo aišku, kodėl kuris nors teisės pažeidimas pripažintas administraciniu teisės pažeidimu, o ne baudžiamuoju nusižengimu ar net nusikaltimu. Visos šios teisinės problemos bus išspręstos naujajame Administracinių nusižengimų kodekse“, – Teisingumo ministerijos pranešime apie naująjį kodeksą sako teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Tarp naujovių – nuo sausio panaikinama administracinė atsakomybė už vairavimą apsvaigus nuo alkoholio, kai kraujyje nustatyta daugiau kaip 1,5 prom. alkoholio. Už tai bus numatyta baudžiamoji atsakomybė, o vairuotojui grės bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų. Taip pat numatyta galimybė atimti teisę vairuoti iki 3 metų ar konfiskuoti automobilį.

Taip pat naujajame kodekse nebelieka administracinės atsakomybės už nedidelio kiekio narkotikų laikymą bei pasipriešinimą pareigūnams. Už šią nusikalstamą veiką asmuo irgi bus traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Nuo Naujųjų metų nebelieka vienos iš administracinių nuobaudų rūšių – administracinio arešto. Visi asmenys, atliekantys administracinį areštą už pažeidimus, bus išleisti į laisvę, o neatliktos nuobaudos dalis keičiama į viešuosius darbus, vieną administracinio arešto dieną prilyginant trims viešųjų darbų valandoms. Asmeniui nesutikus ar vengiant atlikti viešuosius darbus, neatlikta administracinio arešto dalis bus keičiama į baudą, vieną administracinio arešto dieną prilyginant 17 eurų baudos.

Taip pat naikinama tėvų ar globėjų administracinė atsakomybė už jų 14–15 metų vaikų padarytus administracinius teisės pažeidimus. Tėvai bus traukiami administracinėn atsakomybėn tik už tėvų valdžios nepanaudojimą ar panaudojimą priešingai vaiko interesams, t. y. už kaltas veikas.

Kodekse įteisinta, kad daugiau administracinių nusižengimų bylų būtų nagrinėjama ne teisme. Apylinkių teismai pirma instancija nagrinėtų administracinių nusižengimų bylas, jeigu maksimalus baudos dydis yra daugiau kaip 1500 eurų, jeigu administracinėn nuosavybėn traukiamas asmuo arba nukentėjusysis yra nepilnametis, jeigu gali būti skiriamas turto, kuriam privaloma teisinė registracija, konfiskavimas.

Dar viena naujovė – įpareigojimas pažeidėjui dalyvauti prevencijos, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinį elgesį keičiančiose programose ir kitose programose (kursuose). Pavyzdžiui, tokius įpareigojimus, numatytus projekte, siūloma taikyti asmenims, neprižiūrintiems savo vaikų, vartojantiems narkotikus ar alkoholį, smurtaujantiems šeimoje ir kt.

Administracinių nusižengimų bylas nagrinėjančios institucijos taip pat galės taikyti dar vieną naują įpareigojimą – draudimą lankytis viešose vietose vykstančiuose renginiuose. Tokie įpareigojimai būtų taikomi asmenims, pažeidinėjantiems viešąją tvarką renginiuose.

Nagrinėjant administracinių nusižengimų bylas, teismas ar bylą nagrinėjanti institucija kai kuriais atvejais nukentėjusiajam galės priteisti patirtą žalą. Iki šiol galiojusiame ATPK tokia galimybė nebuvo numatyta, nukentėjusysis dėl padarytos žalos pats turėjo kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka.

Seimas naują Administracinių nusižengimų kodeksą priėmė 2015 metais, jis turėjo įsigalioti 2016 metų balandį, tačiau įsigaliojimas buvo nukeltas nespėjus pasirengti jam įgyvendinti.

1984 metais priimtas ir 1985 metais įsigaliojęs Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, nors ir iš esmės pakeistas, buvo paskutinis iki nepriklausomybės atkūrimo priimtas ir iki šiol galiojęs įstatymas.