„Teismas jam ir taip skyrė švelnią bausmę, o dabar aiškėja, kad net visos jos neatliks ir anksčiau bus paleistas į laisvę“, – į Delfi redakciją paskambinę piktinosi Vilkaviškio rajono Virbalio miestelio gyventojai.

Juos pribloškė Virbalyje pasklidusi žinia, kad Pravieniškių pataisos namuose bausmę atliekantis M. Ovčinikovas jau kraunasi daiktus ir netrukus grįš į gimtuosius namus.

„Žudynių, dėl kurių jis su bendrais buvo nuteistas, mes iki šiol nepamiršome, nors jau ir praėjo daugiau kaip aštuoniolika metų – tokių baisių istorijų neįmanoma ištrinti iš atminties“, – sakė gyventojai sakė. Ir pridūrė: į laisvę jau paleistas vienas kartu su juo nuteistas bendras.

Virbalio gyventojai
Žudynių, dėl kurių jis su bendrais buvo nuteistas, mes iki šiol nepamiršome, nors jau ir praėjo daugiau kaip aštuoniolika metų – tokių baisių istorijų neįmanoma ištrinti iš atminties.
Tačiau virbališkiams bent kol kas nėra ko nerimauti – Kauno apygardos teismas šią savaitę atsisakė patenkinti M. Ovčinikovo skundą ir anksčiau laiko išleisti į laisvę. Bet pataisos namų durys jam vis tiek atsivers – vėliausiai iš įkalinimo įstaigos jis bus išleistas kitų metų gruodžio 9 d., kai baigiasi jam skirtos laisvės atėmimo bausmės terminas.

Kruvinų orgijų pėdsakus bandė sunaikinti

M. Ovčinikovas buvo nuteistas 20 metų laisvės atėmimo bausme. Tokia pati bausmė buvo skirta Kybartuose gyvenančiam jo bičiuliui Robertui Kereišai, kurį praėjusių metų spalį Kauno teisėjai nutarė išleisti į laisvę jam neatlikus daugiau kaip dviejų metų laisvės atėmimo bausmės.

Šioje byloje švelniausia bausme buvo nuteistas Šakių rajono gyventojas Armandas Bakanauskas, o kraupių žudynių organizatoriumi buvo pripažintas Virbalio gyventojas Robertas Raulynas – teismas vyrą yra įkalinęs iki gyvos galvos. Visi jie anksčiau buvo teisti.

Nusikaltimas, įvykdytas netoli Virbalio esančiame Vaišvilų kaime, 2001 m. gruodį sukrėtė visą Lietuvą – iš pradžių buvo išžaginta keturiolikmetė, o po to nužudyta jos motina ir patėvis. Slepiant įkalčius žudikai namą padegė, o keturiolikmetę pagrobė ir išsivežė į Kauną.

Žiniasklaida skelbė, kad tuomet 21 metų R. Raulynas buvo nusižiūrėjęs keturiolikmetę mergaitę, su kuria norėjo užmegzti itin artimus santykius. Paauglė vengė vyresnio vaikino, tačiau kartą jis nepilnametę prievarta nusitempė į savo namų palėpę, sumušė ir išžagino.

Supratę, kad kraupių žudynių pėdsakų niekaip nepavyks paslėpti, žudikai jau negyvus 38 metų vyrą ir 32 metų moterį apipylė benzinu ir namą padegė. Tuo metu keturiolikmetė buvo pagrobta.
Apie patirtą prievartą nukentėjusioji iš karto papasakojo motinai, kuri pabandė išsiaiškinti santykius su R. Raulynu – pagrasino, kad niekada neatleis, jog šis išniekino jos dukrą ir būtinai kreipsis į policiją. Tačiau tai vyro nesustabdė – jis pareiškė, kad ši negyvens, jeigu paprašys policijos pagalbos.

Taip ir buvo – kai moteris kreipėsi į policiją, apie tai sužinojęs R. Raulynas su draugais atvažiavo į jos namus. Čia jie ėmė tyčiotis iš nukentėjusiosios ir jos šeimos, bet moteris vyrus išvijo – liepė pirmiau išsiblaivyti. Išvaryti vyrai į namus grįžo naktį, kai visi jau miegojo – duris atvėrusi šeimininkė vėl bandė agresyviai nusiteikusius vyrus išvaryti, bet šie į namus atėjo turėdami tikslą šeimą išžudyti.

Kaip skelbė spauda, A. Bakanauskas iš lovos ištempė keturiolikmetę į virtuvę ir prievarta laikė, o M. Ovčinikovas ir R. Kereiša puolė spardyti moterį. Kai šią bandė ginti jos sugyventinis, M. Ovčinikovas užpuolė vyrą ir bandė jį pasmaugti. O po to vyrai išsitraukė peilius – keturiolikmetės akyse M. Ovčinikovas nudūrė motiną, o R. Kereiša – patėvį.

Supratę, kad kraupių žudynių pėdsakų niekaip nepavyks paslėpti, žudikai jau negyvus 38 metų vyrą ir 32 metų moterį apipylė benzinu ir namą padegė. Tuo metu keturiolikmetė buvo pagrobta – R. Raulynas nepilnametę išsivežė į Kauną ir kartu su ja apsigyveno viename bute.

Kad sugyventiniai buvo nužudyti, pareigūnai suprato, kai tik ugniagesiai užgesino liepsnas. Kadangi degėsiuose nebuvo rasta keturiolikmetė, kuri visą laiką nakvodavo namuose, pareigūnai ėmė jos ieškoti – įtarę, kad nusikaltimą galėjo įvykdyti išžaginimu apkaltintas R. Raulynas, kriminalistai ėmė sekti jo pėdsakais. Ir po ilgai trukusių paieškų surado kartu su juo buvusią įbaugintą ir skaudžią netektį išgyvenančia mergaitę.

Lukiškių pareigūnus apipylė fekalijomis

Dėl žudynių Vilkaviškio rajone griežčiausia bausme įkalintas R. Raulynas ilgą laiką kalėjo Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, tačiau po įkalinimo įstaigos reorganizacijos buvo perkeltas į Šiauliuose esantį tardymo izoliatorių. Šis nuteistasis buvo gerai žinomas Lukšikių pareigūnams – dar 2015 m. sausio 2 d. rytą darbą naktinėje pamainoje baigę pareigūnai dėl padaryto drausmės pažeidimo į laikinojo sulaikymo kamerą vedė antrankiais surakintą nuteistąjį, o kai šis leidosi laiptais, paskui kalinį einantis vienas pareigūnų kartą nuteistajam lazda smogė į nugarą, dėl ko šis susvyravo ir, bandydamas nepargriūti, įsikniubo į priekyje ėjusio kito pareigūno drabužius. Kalinys išsilaikė, tačiau iš karto išgirdo, kaip vienas prižiūrėtojų garsiai sušuko, jog vyksta pareigūnų užpuolimas. O tada ir prasidėjo – iki gyvos galvos įkalintą nuteistąjį ėmė daužyti ir spardyti.

Smurtaudami prieš iki gyvos galvos įkalintą R. Raulyną pareigūnai bandė šiam atkeršyti – kalinys prižiūrėtojus apipylė fekalijomis.
Vėliau ekspertai nustatė, kad R. Raulynui buvo suduota ne mažiau kaip 9 smūgiai į įvairias kūno vietas, jam buvo praskelta galva, o patirti sužalojimai yra vertinami kaip nežymus sveikatos sutrikdymas.

Teismas pareigūnus, kurie smurtavo prieš žudiką, yra pripažinęs kaltais. Tačiau paaiškėjo, kad smurtaudami prieš iki gyvos galvos įkalintą R. Raulyną pareigūnai bandė šiam atkeršyti – kalinys prižiūrėtojus apipylė fekalijomis.

„Manau, kad buvo įvykdyta keršto akcija, kitokio paaiškinimo neturiu – pareigūnai bandė su manimi susidoroti, jie norėjo imituoti, jog jiems pasipriešinau, – nagrinėjant pareigūnų bylą teisme sakė iki gyvos galvos įkalintas R. Raulynas. – Bet jeigu aš padariau drausmės pažeidimą, jeigu esu neteisus, mane turėjo nubausti teismas, o ne pareigūnai, teisingumą vykdę savo Linčo teismu.“

Robertas Raulynas
Dėl šaltakraujiško ir ciniško nusikaltimo griežčiausia bausme nuteistas R. Raulynas sakė, kad kalėdamas Lukiškėse yra parašęs daugybę skundų ne tik kalėjimo administracijai, bet ir už visas įkalinimo įstaigas atsakingam Kalėjimų departamentui, teismams ir įvairioms organizacijoms. Ne tik Lietuvos – ir tarptautinėms. Esą tik po to, kai jis savo istoriją smulkiai papasakojo prieš žmonių kankinimą kovojančiai Europos organizacijai, pareigūnai ėmė nuodugniau tirti jo pasakojimą apie patirtą smurtą Lukiškių kalėjime.

O visa ši istorija, kai R. Raulynas buvo sumuštas, turi priešistoriją – kalinys pasakojo, kad tą naktį budėję pareigūnai esą labai garsiai triukšmavo, todėl jį pažadino iš miego.

Robertas Raulynas
Man sako, kad pareigūnus apipyliau fekalijomis – neneigiu to, tačiau detalių negaliu patikslinti.
„Jie žvengė kaip arkliai, garsiai pasakojo savo istorijas, todėl ėmiau belsti į duris, prašiau netriukšmauti, tačiau pareigūnai nesiliovė, o kai atidarė duris, man papriekaištavo, kad nemiegu, išvadino įvairiais rusiškais keiksmažodžiais – manau, daug ką pasako, kai pareigūnas kalba kalinių žargonu, – teisme kalbėjo nuteistasis. – Tada paprašiau, kad bent trumpam įjungtų elektrą, jog galėčiau arbatos išsivirti, bet niekas manęs neklausė.“

Kas įvyko toliau ir kaip prižiūrėtojus R. Raulynas apipylė fekalijomis, nukentėjusiuoju pripažintas kalinys nepasakojo: „Man sako, kad pareigūnus apipyliau fekalijomis – neneigiu to, tačiau detalių negaliu patikslinti. Tegaliu pasakyti, kad taip galėjo būti, tačiau iki šios dienos man už tai nebuvo skirta jokia nuobauda.“

Pasimokė iš praeities klaidų

Tuo metu kartu su R. Raulynu 20 metų laisvės atėmimo bausme, pirmuosius 7 metus kalint griežčiausiomis kalėjimo sąlygomis, nuteistas R. Kereiša jau yra išleistas į laisvę – praėjusių metų spalį Kauno apygardos teismas nutarė, kad iki 2021 m. gruodžio 2 d. jis naktimis turės būti namuose, negalės be jį prižiūrinčių pareigūnų leidimo išvykti už rajono ribų, taip pat jam viso lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos laiką uždrausta vartoti psichiką veikiančias medžiagas bei lankytis vietose, kuriose vartojamas alkoholis.

Atlikdamas bausmę pataisos namuose R. Kereiša net tris kartus sudarė santuoką, tačiau vėliau išsiskyrė dėl ilgo bausmės atlikimo.
Trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad R. Kereiša pripažįsta kaltę dėl įvykdyto nusikaltimo, įkalinimo įstaigoje elgėsi pavyzdingai.
„Buvimą pataisos įstaigoje įprasmina dirbdamas bei mokydamasis, turi šeimos palaikymą, jo pakartotinio nusikalstamo elgesio rizika yra žema, – teismas padarė išvadą, kad bausmės, paskirtos R. Kereišai, tikslai gali būti pasiekti taisant nuteistąjį neizoliuotą nuo visuomenės. – Lygtinio paleidimo taikymas galėtų leisti nuteistajam daugiau dėmesio skirti savo šeimai bei buvimui su artimaisiais. Šiuo atveju nebus pažeistas teisingumo principas ir visuomenės interesas gyventi saugioje aplinkoje.“

Anot teismo, „iš praeities klaidų R. Kereiša jau pasimokė ir yra pasiryžęs jų nebekartoti“, o pataisos namuose nesilaikė kriminalinės subkultūros taisyklių.

„Pažymėtina, jog nuteistojo lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigos nėra jo atleidimas nuo likusios jam paskirtos laisvės atėmimo bausmės, kadangi lygtinio paleidimo atveju asmuo ir toliau yra prižiūrimas, o pažeidęs jam nustatytas sąlygas gali būti grąžinamas į pataisos įstaigą atlikti likusią laisvės atėmimo bausmės dalį“, – pabrėžė teisėjai.

Viešoje teismo nutartyje taip pat skelbiama, kad atlikdamas bausmę pataisos namuose R. Kereiša net tris kartus sudarė santuoką, tačiau vėliau išsiskyrė dėl ilgo bausmės atlikimo.

„Šiuo metu jis vėl vedė pataisos namuose, santykiai su žmona yra geri, emociškai palaikantys, nuteistasis nėra atsiskyręs, jo bendravimo įgūdžiai geri, atitinkantys jo amžių, esamas aplinkybes ir išsilavinimą“, – teismas nurodė, kad nuteistojo tinkami socialiniai įgūdžiai taip pat gali prisidėti prie sėkmingos nuteistojo probacijos.

Robertas Kereiša
Padarydamas nusikalstamas veikas suklydau, dėl ko atsiprašau, tačiau šiuo metu jaučiuosi kitu žmogumi – dirbu, moku mokesčius.
Paleisdami žudiką į laisvę teisėjai taip pat nurodė, kad dar 2011 m. vasarį nuteistasis buvo perkeltas iš paprastosios į lengvąją nuteistųjų grupę, o 2016 m. birželį – iš Pravieniškių pataisos namų į atvirąją koloniją, todėl jis savaitgaliais buvo išleidžiamas į namus.

Tuo metu R. Kereiša tvirtino, kad įkalinimas jį pakeitė kaip žmogų: „Padarydamas nusikalstamas veikas suklydau, dėl ko atsiprašau, tačiau šiuo metu jaučiuosi kitu žmogumi – dirbu, moku mokesčius, vykdau individualią veiklą, t. y. prekybą mažmeninėmis automobilių detalėmis ir aksesuarais.“

Pravieniškėse – išgertuvės

Ne kartą į laisvę iš Pravieniškių pataisos namų anksčiau laiko bandė ištrūkti ir M. Ovčinikovas, tačiau bent kol kas įkalinimo įstaigos durys jam neatsidarys.

Nors žudiko paleidimui į laisvę anksčiau laiko ne kartą pritarė Pravieniškių pataisos namų lygtinio paleidimo komisija, tačiau šio sprendimo nepatvirtino nei Kaišiadorių, nei Kauno teisėjai. Jų teigimu, nors iki bausmės pabaigos teliko kiek mažiau nei pusantrų metų, tačiau nuteistojo padaryta pažanga dar nėra pakankama, jog šiam būtų taikomas lygtinis paleidimas.

Paaiškėjo, kad M. Ovčinikovas, kalėdamas Pravieniškėse, kaip reikiant sugebėjo pasižymėti – atlikdamas bausmę 13 kartų buvo baustas drausmine tvarka už įstaigoje nustatytos tvarkos nesilaikymą, 2 kartus už administracijos reikalavimų nevykdymą bei 2 kartus už alkoholinių gėrimų vartojimą. Tiesa, jis taip pat 20 kartų buvo skatintas už gerą darbą, elgesį, dalyvavimą socialinės reabilitacijos programose, bet, anot teisėjų, gauti paskatinimai parodo, kad jis iš esmės elgiasi taip, kaip privalo elgtis kiekvienas nuteistasis, atliekantis laisvės atėmimo bausmę.

„Nuteistasis bausmės atlikimo metu mokėsi, įgijo įvairių specialybių, šiuo metu dirba, palaiko glaudžius santykius su artimaisiais, nėra socialiai atsiskyręs, galimo paleidimo atveju vyktų gyventi į tėvų namus bei turėtų darbą, – pabrėžiama teismo nutartyje. – Teismas pritaria tam, kad nuolatinės gyvenamosios vietos ir darbo turėjimas bei glaudus bendravimas su artimaisiais gali veikti kaip apsauginis faktorius pakartotinai nenusikalsti.“

Anot teisėjų, šios aplinkybės teigiamai charakterizuoja M. Ovčinikovą, tačiau tai nėra absoliutus pagrindas spręsti, jog savo elgesiu jis jau įrodė, kad toliau gali būti taisomas neizoliuotas nuo visuomenės ir, kad paskirtos bausmės tikslai jau pasiekti. Be to, teismo teigimu, nuteistasis iki šiol nėra atlyginęs teismo nuosprendžiu priteistos žalos, o ši aplinkybė „parodo, kad tai gali apsunkinti nuteistojo adaptaciją ir integraciją laisvėje, gebėjimą gyventi laikantis įstatymų keliamų reikalavimų.“

Kauno apygardos teismas
Nuteistasis nusikalstamas veikas padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, bausmės atlikimo metu 2 kartus baustas drausmine tvarka už alkoholio vartojimą bei 2 kartus baustas drausmine tvarka už smurto naudojimą.
„M. Ovčinikovas apie savo tikslus ir ateities planus kalba nekonkrečiai, linkęs pasitikėti savo tiesioginiu patyrimu, susidūręs su problemomis linkęs jas ignoruoti, nukreipdamas mintis, o ne jas spręsdamas“, – teismas pabrėžė, kad ir šios aplinkybės gali apsunkinti nuteistojo adaptaciją ir integraciją laisvėje, gebėjimą gyventi laikantis įstatymų keliamų reikalavimų.

Be to, pabrėžiama, kad M. Ovčinikovas prieš nužudymą buvo teistas, o paskirta bausmė teigiamos įtakos jo elgesiui nepadarė, jis ir vėl nusikalto: „Nuteistasis nusikalstamas veikas padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, bausmės atlikimo metu 2 kartus baustas drausmine tvarka už alkoholio vartojimą bei 2 kartus baustas drausmine tvarka už smurto naudojimą, kas akivaizdžiai parodo, jog M. Ovčinikovas tinkamai neįvertina savo atliktų veiksmų nusikalstamo pobūdžio, jų neanalizuoja, negalvoja apie padarinius, nesvarsto jam paskirtos bausmės paskirties ir tikslų. Šios aplinkybės neabejotinai didina nuteistojo pavojingumą visuomenei ir leidžia pagrįstai abejoti lygtinio paleidimo instituto efektyvumu nuteistojo atžvilgiu.“

Pasak teisėjų, nuteistojo pažanga mažinant savo nusikalstamo elgesio riziką nesudaro pagrindo manyti, kad jis laikysis įstatymų ir nenusikals.

„Byloje esančių nuteistąjį charakterizuojančių aplinkybių nepakanka daryti išvadai, kad M. Ovčinikovas jau gali būti taisomas neizoliuotas nuo visuomenės, o paties nuteistojo nuomonė ir noras būti lygtinai paleistam iš pataisos namų neįpareigoja teismo priimti jam palankų sprendimą“, – palikdama žudiką pataisos namuose pabrėžė Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija.