Vieną karštą šios vasaros dieną 19-metis Marius (tikrasis vardas redakcijai žinomas) norėjo atsigaivinti - išsimaudyti jūroje. Nuėjęs į bendrąjį paplūdimį jis prisiminė, jog pamiršo glaudes, todėl patraukė vyrų paplūdimio link. Ilgai pėdinęs pakrante jaunuolis pagaliau surado vyrų paplūdimį. Išsimaudęs Marius jau ruošėsi atgalios, kai kopose jį pasivijo nepažįstamas vyriškis ir, palietęs petį, pasiūlė susipažinti artimiau.

Vaikinas pasakojo iškart supratęs, jog tokia pažintis nieko gera nežada ir nesileido su nepažįstamuoju į jokias kalbas. Marius prisipažino, kad jį šokiravo patirtas atviras seksualinio priekabiavimo atvejis. Tai buvo pirmasis ir paskutinis 19-mečio apsilankymas Palangos vyrų paplūdimyje.

"Policijoje dirbu nuo 1998 metų, tačiau apie jokius incidentus vyrų paplūdimy nesu girdėjęs. Nors ir daug įvairių neaiškių tipų šiais laikais sukiojasi, bet vyrai, matyt, patys išsiaiškina ir mūsų neprireikia", - "15min" sakė Palangos policijos komisaro pavaduotojas Ramutis Stankevičius.

Apie moterų paplūdimį Palangoje žino kone visi, o štai apie vyrų paplūdimio egzistavimą - tik nedaugelis. Eidami pušyno taku, nerasite nė vienos informacinės nuorodos į jį. Nedidelis ruožas, skirtas stipriajai lyčiai, yra į rytus nuo tilto į jūrą, netoli pirčių komplekso "Medūza".

Kaip patikslino Palangos gelbėtojų vadovas, vandens motociklų sporto klubo prezidentas Jonas Pirožnikas, vyrų paplūdimys Baltijos pakrante tęsiasi 200 metrų. Tai gerokai mažesnis pajūrio plotas už skirtąjį moterų paplūdimiui, tačiau vyrai dėl to nesiskundžia. Vienas iš gelbėtojų patikino, jog šiame paplūdimyje budi gelbėtojai, kurie atsakingi už dviejų, su vyrų pliažu besiribojančių, bendrųjų paplūdimių saugumą.

Kaitresnę dieną vyrų paplūdimy susirenka gana daug saulės mylėtojų. Jie vaikšto pajūriu, gulinėja, tiesa, dauguma susitelkia kopose. Vieni taip ieško užuovėjos, o kiti - slepiasi nuo pašalinių akių.

Palangos policijos komisaro pavaduotojas R.Stankevičius pripažino, kad priekabiavimo atvejai vyrų paplūdimyje - net ir policijai, yra naujiena.

Anot jo, pastaruosius kelerius metus nuolat buvo girdėti apie moterų paplūdimy vis pasirodančius ekshibicionistus ar iškrypėlius, įsigudrinusius moterų tualetuose prasigręžti skyles. Tačiau moterys apie tokius atvejus netyli ir skundžiasi policijai. "Vyrai nėra tokie opūs ir iškilusias problemas išsprendžia patys", - sakė R.Stankevičius.

Kodėl taip yra, iš dalies gali paaiškinti psichologai. Pasak jų, daugelis vyrų tiesiog gėdijasi pripažinti, kad prie jų kas priekabiavo. "Mes gyvename visuomenėje, kurioje galioja stereotipas, jog vyras turi būti stiprus, jis neturi prisipažinti, kad jam sunku, negera ar jis kažko bijo. Todėl didžiausia problema ir yra ta, kad prievartą patyręs jaunuolis tarsi įstumiamas į kampą, kai tuo tarpu jis turėtų garsiai apie tai prabilti", - sakė psichologė Aušra Griškonytė.

Anot jos, dažnai klaidingai manoma, kad skųstis - nevyriška. Tačiau vienam niekam apie tai neprasitarus išgyventi seksualinio priekabiavimo patyrimą yra ir baisu, ir sunku. Tokia baime ir vyraujančiais stereotipais ir pasinaudoja priekabiautojai.