Į DELFI kreipęsis skaitytojas Jonas Š. – pasipiktinęs: balsuoti į Saulėtekyje esančią rinkimų apygardą be rinkėjo kortelės nuvykęs vyras jos dėl užlūžusios sistemos jos negavo, o atsispausdinti pats negali, nes rinkėjo puslapis rinkimų dieną neveikia. Su nesklandumais susidūręs vyras prisipažįsta – dėl jų nebeketina balsuoti.

„Atėjau balsuoti į Saulėtekyje esančią rinkimų apygardą neturėdamas rinkėjo kortelės. Man pasakė kad ją atspausdins. Sulaukiau eilėje prie kompiuterio komisijos narei daviau pasą kad atspausdintų kortelę, bet pasakė kad šiuo metu sistema užlūžusi ir pasiūlė eiti namo atsispausdinti pačiam.

Taip ir padariau, bet įėjus į VRK puslapį ir paspaudus ant nuorodos spausdinti rinkėjo kortelę atidaro puslapį kuriame parašyta puslapis nerastas. Taip yra jau nuo 14:30 val., kai pirmą kartą pabandžiau tai padaryti, iki dabar (18 val. – DELFI)“, – laiške rašė nusivylęs skaitytojas.

Balsuoti norėjęs vyras pasakojo skambinęs rinkėjams informaciją teikiančiu telefonu, ir jam buvo pasiūlyta vėl nuvažiuoti į rinkimų apygardą. Tuo, ar antrą kartą nuvykęs gautų rinkėjo kortelę, suabejojęs vyras balsuoti nebeketina.

„Nevažiuosiu, nes neturiu laiko reikia mažamečius vaikus prižiūrėti. Iš dalies mano teisė balsuoti buvo apribota“, – piktinosi vilnietis.

Feisbuko grupė „Kibernetinė sauga“ pasidalino tokiu įrašu socialiniame tinkle:

„Tadas Sugintas pastebėjo, kad rinkejopuslapis.lt atsidarius rinkėjo kortelę, keliskart paspaudus atnaujinti puslapį – pateikia ką tik ten apsilankiusių žmonių korteles su adresais, gimimo datomis.

Mūsų atstovui pavyko tai patvirtinti – rinkėjo puslapis mums pateikė keletą kitų žmonių privačių duomenų. O juos pakalbinus feisbuke, paaiškėjo, kad tai tikri duomenys“, – rašoma daug internautų dėmesio sulaukusiame komentare.

Tiesa, priduriama, kad nuo pietų šios spragos neliko, kai puslapyje apribota galimybė spausdinti rinkėjo kortelę.

Taip pat jame pasidalinta nuoroda į Europos Sąjungos paramos puslapį, kuriame skelbiami duomenys apie šiomis lėšomis finansuotus projektus.

Vienas iš jų – „Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos elektroninių pažangių paslaugų teikimo rinkėjams projektas „Rinkėjo puslapis“.

Skelbiama, kad bendra projekto vertė yra 1,68 mln. Eur.

DELFI nepavyko per „Rinkėjo puslapį“ išsispausdinti rinkėjo kortelės. Sistema rodė, kad atitinkamas puslapis „nerastas“.

Be to, kaip jau pranešėme, apie pietus buvo sutrikusi VRK informacinė sistema ir rinkimų apylinkėse susidarė eilės.

VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė teigė kol kas nežinanti, ar nuogąstavimai dėl asmens duomenų nutekėjimo turi pagrindo.

„Mes matėme tą pranešimą, tikslinamės ir kalbamės tiek su sistemos kūrėjais, kaip čia taip atsitiko ir kokios to priežastys, plačiau pakomentuoti negalim. Ieškome variantų, kodėl čia taip atsitiko ir kokia tai problema.

Aiškinsimės ir žiūrėsime, ar čia kažkokia mūsų sistemos problema, ar problema, susijusi su elektroniniais valdžios vartais, ar dar su kažkokia informacija ir tada bus paprasčiau atsakyti“, – DELFI sakė ji.

Tačiau pavaduotoja neigė, kad rinkimų apylinkėse pastebėti trukdžiai susiję būtent su tuo, kad buvo uždarytas puslapis, iš kurio galima išsispausdinti rinkėjo kortelę.

„Mes ryte turėjome sistemos sutrikimą ir jis buvo susijęs su didele apkrova, dideliu rinkėjų skaičiumi tuo metu. Sutrikimas užtruko iki pusės valandos. Tačiau atkreiptume dėmesį, kad sistema gali veikti ir „off–line“ režimu. Net nesant interneto, rinkėjas gali balsuoti“, – sakė ji, bet pripažino, kad atėję balsuoti ne į savo apylinkę to padaryti negalėjo.