Charkive gelbėtojai apžiūri nuolaužas. Griuvėsiuose, 15-tame aukšte, atsiskleidžia dramatiškos, paskutinės 43-ejų Sašos ir jo kaimynų gyvenimo akimirkos.

„Atrodo, kad jie atėjo valgyti, bet jiems taip ir nepavyko. Alkis išvijo juos iš slėptuvės, bet viskas, ką jie sugebėjo padaryti, tai įeiti į butą ir pereiti koridoriumi. Ir jie visi buvo nublokšti ten. Virtuvėje nėra jokių ženklų, kad jiems pavyko ką nors pasigaminti, ar bent pradėti ruošti“, – sako gelbėtojų vadas Alexandras Koropka.

Rusų raketa Charkivo gyventojus pasiekė dar vasarį, invazijos pradžioje.

„Didžiajame kambaryje suskambo mano telefonas, atėjo SMS žinutė. Nespėjau perskaityti pranešimo, įspėjančio apie oro antskrydį, kai viskas nuo lubų užkrito ant manęs“, – sako žuvusiųjų giminaitė.

Tačiau žuvusiųjų kūnai rasti tik dabar.

Jungtinės Tautos iki šiol suskaičiavo daugiau nei 4 tūkstančius šimtą žuvusių civilių ukrainiečių. Neabejojama, kad realūs skaičiai daug didesni, tiesiog tęsiantis atakoms, užtrunka duomenų perdavimas.

Pastatai Ukrainoje griūva be atvangos. Donecke po rusų apšaudymo užsidegė saulėgrąžų sėklų sandėlis, gaisras pridarė nuostolių, tačiau jis ne toks pavojingas, kaip atakos Sjeverodonecke.

Vakar vakare čia susprogdinta Azoto rūgšties talpykla.

„Atsižvelgiant į tai, kad Sjeverodonecke vykdoma didelio masto cheminių medžiagų gamyba, Rusijos kariuomenės smūgiai, įskaitant aklą bombardavimą iš oro, yra tiesiog beprotybė“, – sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Daugiau nei pusę Sjeverodonecko šiandien kontroliuoja rusai. Frontui artėjant prie Kramatorsko, ištuštėjusiose jo gatvėse aidi sirenos.

„Baisu. Savas miestas, savos sienos. Kol butas stovi, mes liekame“, – sako viena Krematorsko gyventoja.

„Mes tikime savimi, tikime Kramatorsku. Tikime savo drąsia armija. Visas pasaulis juos pripažįsta. Ką dar galiu pasakyti? Žinome, kad laimėsime. Kramatorsko jie neužims“, – sako kitas kalbintas gyventojas.

Ukrainos prezidentas pripažįsta, kad padėtis Donbase labai sunki. Tačiau karą svarbu vertinti plačiau. Ir Ukrainos karių atsitraukimas iš Sjeverodonecko būtų tik simbolinis rusų laimėjimas, pareikalavęs nežmoniškų priešo pastangų ir aukų. Ukrainoje rusai jau prarado 30 tūkstančių 700 karių.

„Bet Ukraina pirmiausia labiausiai gerbia kiekvieną gyvybę. Tai aksioma. Ir Ukraina niekada nesielgs, kaip Rusija, metanti savo žmones į pragariškus mūšius“, – sako Ukrainos prezidentas.

Atsitraukę vienoje fronto dalyje ukrainiečiai stumiasi pirmyn kitoje. Kyjivas nežada didelių ir greitų pergalių su skambiomis antraštėmis spaudoje. Tačiau pasak prezidento, tai nereiškia, kad Ukrainos kariuomenė pralaimi.

„Chersono srityje mums tikrai sekasi, taip pat darome pažangą Charkivo srityje. Ukrainos ginkluotosios pajėgos atremia okupantų spaudimą Zaporižios regione“, – sako Ukrainos prezidentas.

Rusija vis dar turi daugiau karių ir ginkluotės. Tačiau JAV prezidentas Joe Baidenas patvirtino, kad Ukraina gaus daugiau pažangių raketų sistemų, galinčių tiksliau smogti svarbiausiems Rusijos taikiniams. Vašingtono pareigūnų teigimu, tai bus mobilios raketų sistemos HIMARS. Jos gali siekti toliau, nei dabar Kyjivo turimi ginklai.

„Dabar, kai turime nemažai papildomų finansinių išteklių pagalbai saugumo srityje, netrukus išgirsite apie papildomą pagalbą, nes pokalbiai su Ukrainos vyriausybės aukšto lygio atstovais tęsiasi“, – sako JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Rusija pareiškė, kad „labai neigiamai“ vertina JAV sprendimą pristatyti Ukrainai pažangių ginklų. Tai esą didina tiesioginės konfrontacijos riziką. Tačiau daugiau ginklų Kyjivui tieks ne tik Vašingtonas.

Vokietijos kancleris šiandien Ukrainai pažadėjo modernias priešlėktuvines raketas ir radiolokatorių sistemas, padėsiančias aptikti priešo artileriją.

„Moderniausią Vokietijoje turimą priešlėktuvinę sistemą. Taip suteiksime Ukrainai galimybę nuo rusijos oro atakų apsaugoti visą didelį miestą“, – sako Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Daugiau sunkiosios ginkluotės Berlynas žada sulaukęs kritikos dėl iki šiol buvusio lėto ir menko ginklų tiekimo Ukrainai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)