VAAT trečiadienį pranešė nuo nuo rugpjūčio 10 dienos, kai teismą pasiekė pirmieji prieglobsčio prašytojų skundai, gavęs 698 tokias bylas, iki antradienio buvo išnagrinėtos 175 prieglobsčio bylos.

Skunduose pareiškėjai skundžia Migracijos departamento sprendimus nesuteikti jiems prieglobsčio arba atnaujinti apskundimo terminą apskųsti priimtus sprendimus ikiteismine tvarka komisijai.

VAAT yra atmetęs 54 pareiškėjų skundus, 11 skundų yra patenkinti, dar 69 – patenkinti iš dalies. Pasak teismo, dauguma patenkintų skundų susiję su prašymais atnaujinti sprendimų apskundimo terminą apskųsti priimtus sprendimus ikiteismine tvarka.

Teismas išnagrinėjęs bylas šiais atvejais konstatavo, jog terminas buvo praleistas dėl nuo pareiškėjo valios nepriklausančių priežasčių, pvz., laiku negauto sprendimo ar nesuteiktos tinkamos teisinės pagalbos.

Pasak pranešimo, bylose, kuriose pareiškėjų skundai buvo atmesti, teismas konstatavo, kad nenustatyta pateisinamų priežasčių neteisėtai kirsti Lietuvos sieną ir nenustatyta reali rizika, kad migrantui reikėtų tarptautinės apsaugos.

Dažniausiai skunduose pareiškėjai nurodo persekiojimo grėsmę savo kilmės valstybėje, tačiau, kaip pažymi teismas, jie šią aplinkybę privalo patvirtinti įrodymais, o ne abstrakčiais teiginiais.

Teismo jau išnagrinėtose bylose, kuriose skundai atmesti, nebuvo konstatuota, jog yra teisinis pagrindas pareiškėjams suteikti pabėgėlio statusą ar taikyti papildomą apsaugą Lietuvoje. Pasak VAAT, dažniausiai tai geresnio gyvenimo ieškantys žmonės, vadinamieji ekonominiai migrantai.

VAAT per šį laikotarpį nutraukė 15 bylų, nes skundus pateikę pareiškėjai savavališkai pasišalino arba savo noru išvyko iš Lietuvos. Dar 11 skundų atsisakyta priimti.

Dažniausiai kaip pareiškėjų kilmės valstybė nurodoma Irakas, tačiau gaunama skundų ir iš Turkijos, Dramblio Kaulo Kranto Respublikos, Kongo Demokratinės Respublikos, Ganos, Kamerūno, Nigerijos, Togo, Siera Leonės, Sirijos, Gvinėjos, Malio, Bangladešo, Irano, Senegalo, Tadžikistano ir kitų valstybių.

Teismo posėdžiuose dalyvauja patys pareiškėjai, valstybės skirti advokatai bei vertėjai, verčiantys į pareiškėjams suprantamą kalbą. Dažniausiai vertėjams tenka versti iš kurdų (sorani ir kurmandži dialektai) kalbos, teismui tenka ieškoti ir itin retų kalbų vertėjų, pavyzdžiui, persų ar talibų.

Dėl prieglobsčio prašytojų bylų gausos nuo gruodžio dalį tokių skundų pavesta nagrinėti papildomam teismui, Regionų apygardos administracinio teismo rūmams.

„Įstatyme Dėl užsieniečių teisinės padėties nustatyta, kad šios bylos turi būti išnagrinėtos per du mėnesius, todėl dėl ypač išaugusio darbo krūvio teisėjams tenka prioritetą teikti būtent šioms byloms, atitinkamai kitų teisinių ginčų nagrinėjimas ima trukti ilgiau. Kad prieglobsčio bylose sprendimai būtų priimti laiku, nuo šių metų gruodžio 1 dienos dalį tokių skundų pradėjo nagrinėti ir Regionų apygardos administracinio teismo rūmai“, – sako VAAT pirmininkė Jolanta Malijauskienė.

Į Lietuvą šiemet per pasienį su Baltarusija pateko daugiau nei 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija, o iki sausio vidurio pasienyje su Baltarusija įvesta nepaprastoji padėtis.