Ji pažymėjo, kad Baltijos kelias - tai nelengvas kelias. Jame buvo ir bus sunkumų. Iškilmingame minėjime Lietuvos Prezidentė taip pat kvietė neiškrypti iš Baltijos kelio.

"Jei neiškrypsime iš jo, nepabūgsime ir eisime ranka rankon, širdis širdin, - mes laimėsime. Baltijos kelio dvidešimtmetį įprasmina permainos: tapome pilnateisiais Europos Sąjungos ir NATO nariais. Išlikime patikimais savo sąjungininkų partneriais ir toliau tapkime kūrybiška, atvira naujovėms ir darnia visuomene", - kalbėjo Lietuvos Prezidentė D. Grybauskaitė.

Ji kvietė širdyje išsaugoti Baltijos kelią kaip visuomeninės brandos etaloną. "Telydi mus Baltijos kelio - širdžių jungties - jausmas", - linkėjo šalies vadovė.

1989-ųjų rugpjūčio 23-ioji, mūsų Baltijos kelias, kaip pažymėjo Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas, be abejonės buvo ta diena, kuri mums visiems paliko gerus jausmus ir labai šiltus prisiminimus.

"Baltijos kelias neturi likti praeitimi. Kaip laisvės simbolis, kaip vėliava jis lieka mumyse, kad niekas niekada neišdrįstų nustumti mūsų nuo to kelio į Europos istorijos nuošalę", - sakė A. Valinskas.

Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis iš Seimo tribūnos pažymėjo, kad visus dvidešimt metų nesilpsta įspūdis, kad, ryžtingai keisdami pasaulio viešąją nuomonę ir plėsdami demokratinės Europos erdvę, mažai tepasikeitėme savo viduje.

"Susikibome rankomis, bet širdys, išskyrus kelias pakylėtas išsilaisvinimo jaudulio akimirkas, liko atšiaurios viena kitai. Todėl laisvės euforiją kaip vėju nupūtė pirmieji ekonominiai sunkumai ir savos valdžios klaidos ar piktnaudžiavimai", - apgailestavo A. J. Bačkis.

Jo nuomone, dar reikės didelių pastangų, kad politinė laisvė būtų persmelkta dvasios laisve, kad laisvą tautą sudarytų laisvi žmonės. "Pareikalavę teisingumo ir tiesos tarp valstybių, šventėme pergalę kaip šalis. Kur kas didesnis asmeninis laimėjimas mūsų laukia, jei kiekvienas įžengsime į teisingumo ir doros kelią", - teigė kardinolas A. J. Bačkis.

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas, Nepriklausomybės Akto signataras Vytautas Landsbergis savo išsamioje kalboje apžvelgė ilgą ir duobėtą kelią į laisvę. Jo teigimu, "Baltijos kelias" skleidėsi kaip kelias į laisvę ne vien trims Baltijos sesėms.

"Skelbdami senųjų sukilėlių prieš carizmą šūkį: "Už jūsų ir mūsų laisvę", platindami Sąjūdžio literatūrą Maskvoje, Ukrainoje, Kaukazo šalyse suvokėme, kad taip ir yra. Kelias į laisvę - bendras. Jis buvo bendras ir Rusijai, kuri tuomet siekė demokratijos, o į 1991 m. sovietinę Sausio agresiją atsakė šimtatūkstantinėmis manifestacijomis: "Šalin rankas nuo Lietuvos!" Galėjo atrodyti, kad "Baltijos kelias" tęsiasi Maskvoje, Leningrade. Šiandien pakanka pasakyti, kad jis tebėra atviras", - pažymėjo Europos Parlamento narys V. Landsbergis.

Baltijos kelio 20-ųjų metinių minėjime Seime kalbėjo ir svečiai - Estijos ir Latvijos parlamentų vadovai Enė Ergma (Ene Ergma) ir Gundaras Daudzė.

Latvija, pasak jos parlamento Pirmininko, tikrai visada Estiją ir Lietuvą laikė artimiausiomis ir svarbiausiomis savo bendradarbiavimo partnerėmis. Iš Lietuvos Seimo tribūnos jis akcentavo Baltijos šalių vienybės svarbą.

"Žinoma, kiekviena mūsų šalių pasirinko savo kelią ir priemones, kuriomis siekia tikslų. Gal kartais nebeturime ankstesnio mūsų vieningumo ir bendrumo. Vis dėlto Baltijos kelias parodė svarbiausią dalyką ir šiandien matome, kad kritiniais momentais turime kaimynų ir draugų, kuriais galime pasiremti. Esminiu momentu estai, latviai ir lietuviai sugebės vienas kitam ištiesti pagalbos ranką. Baltijos šalių vienybė visada buvo reali, o ne išgalvota, būtent tokia, kokia ji buvo prieš 20 metų 1989 m. rugpjūčio 23 d.", - sakė G. Daudzė.

Svečias paakino visus Estijos, Latvijos ir Lietuvos žmones nepamesti kibirkšties, kuri prieš 20 metų įžiebė mumyse liepsną ir mus įkvėpė. "Te Baltijos valstybės dešimtmečius ir šimtmečius ryškiai šviečia Europos žvaigždyne", - kalbą baigė Latvijos parlamento vadovas.

Iškilmingame minėjime Seime dalyvavo ir Latvijos Premjeras Valdis Dombrovskis bei Estijos Ministras Pirmininkas Andrusas Ansipas (Andrus Ansip).

Seimo Pirmininkas A. Valinskas perskaitė Baltijos kelio 20-mečio minėjimo proga UNESCO generalinio direktoriaus Koičiros Matsuros (Koichiro Matsuura) atsiųstą sveikinimą Baltijos valstybių parlamentų pirmininkų susitikimo dalyviams.

Seime, Kovo 11-osios salėje, vykusiame minėjime, kuriame dalyvavo ne tik Lietuvos valdžios atstovai, bet ir svečiai iš Latvijos ir Estijos, buvo sugiedoti trijų Baltijos valstybių himnai. Istorines akimirkas, kai rankomis susikibo Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai, priminė pademonstruota filmuota medžiaga.

Pasibaigus minėjimui Seime surengtos atvirų durų valandos.