Nors naujos Seimo salės statybas ir antrųjų rūmų rekonstrukciją ketinta pradėti jau gegužę, iki šiol neaišku, kuri bendrovė atliks šiuos darbus. Kaip DELFI sakė laikinai Seimo kanclerio pareigas einantis Jonas Milerius, iš konkurso pašalintos įmonės kreipėsi į teismą.

„Kol kas konkursas yra įšaldytas. Nuo teismo sprendimo priklausys, kaip bus elgiamasi toliau. Jei pašalinimas bus pripažintas teisėtu, konkursas bus tęsiamas, jei ne, bus priimti atitinkami sprendimai", - sakė laikinasis parlamento kancleris.

Seimo ryšių su visuomene skyrius prieš kelias savaites paskelbė, esą „Vėtrūnos" ir „Nemenčinės statybos" konsorciumo pasiūlymas neatitiko Viešųjų pirkimų įstatymo ir konkurso sąlygų reikalavimų. Parlamento Viešųjų pirkimų komisija esą nustatė esminių neatitikimų konkurso kvalifikaciniams reikalavimams.

Kaip buvo teigiama pranešime, šiame pasiūlyme esą nėra įvertinti kai kurie darbai, medžiagų ir mechanizmų sąnaudų koeficientai, lokalinėse sąmatose yra kiekių neatitikimų. Be to, iš konkurso pašalintų įmonių pateiktas pasiūlymas esą buvo nepagrįstas ir kainų atžvilgiu, ir dalyvio sugebėjimu už jas patiekti atitinkamos kokybės medžiagas ir atlikti reikiamus darbus.

Anksčiau dienraštis „Lietuvos rytas" buvo paskelbęs, jog ant vieno Mokesčių inspekcijos išduoto dokumento, kurį minėtos bendrovės buvo pateikusios konkurso rengėjams, nebuvo nuorodos, kad šis raštas adresuotas Seimui. Pažeidimu palaikyta ir tai, kad ant kito pateikto dokumento, kuris patvirtintas Mokesčių inspekcijos pareigūno, nebuvo įmonės direktoriaus, o tiktai administratoriaus parašas.

Su Seimo kanceliarijos Viešųjų pirkimų komisijos sprendimu nesutikusios įmonės dėl jų pašalinimo iš konkurso pateikė pretenziją. Tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba, išnagrinėjusi visą su naujos parlamento plenarinių posėdžių salės statybos konkursu susijusią medžiagą, paskelbė neradusi įstatymų pažeidimų. Todėl ji sutiko, kad konkursas būtų tęsiamas. Po šio sprendimo „Vėtrūna" ir „Nemenčinės statyba" kreipėsi į teismą.

Beje, „Lietuvos ryto" teigimu, iš konkurso pašalinta Telšių bendrovė „Vėtrūna" netiesiogiai siejama su premjeru Algirdu Brazausku. Vienoje antrinių jos įmonių dirba Vyriausybės vadovo anūkės Andrės vyras Rolandas Amšiejus.

Parlamento kanceliarijos sudaryta komisija nusprendė derybas dėl statybos tęsti su bendrove „YIT Kausta", kuri konkurse pasiūlė didžiausią kainą – 50, 314 mln. litų. Pasak „Lietuvos ryto", ši Kauno bendrovė pasiliko galimybę dar 10 proc. (iki 55 mln. litų) padidinti šiemet prasidėsiančių statybų kainą.

Tačiau tai nesutrukdė jai aplenkti kitas konkurse dalyvavusias kitas žinomas statybos įmones – Alytaus „Kortą" ir Panevėžio statybos trestą.

Šios išlaidos gerokai viršys sumą, kuri buvo nurodyta anksčiau Seimui ir Vyriausybei pateiktoje būsimos posėdžių salės statybos sąmatoje. Remdamasi ekspertų apskaičiavimais, parlamento kanceliarija tvirtino, esą šios statybos valstybei turėtų kainuoti apie 40 mln. litų. Vien šiemet iš valstybės biudžeto tam buvo skirta 15 mln. litų.

Skelbiant konkursą minėta, kad rekonstrukcijos ir statybos darbai bus pradėti šių metų gegužę, o baigti iki 2007 metų rudens. „YIT Kausta" planavo didžiuosius darbus pradėti liepą, kai parlamentarai išeis atostogauti. Iki tol turėtų vykti parengiamieji darbai.

Apie naują Seimo salę parlamentarai kalba jau kelerius metus, skųsdamiesi itin prastomis darbo sąlygomis. Vilniaus visuomenės sveikatos centro higienistai yra nustatę, kad dabartinėje posėdžių salėje yra nepakankamas apšvietimas, bloga oro kokybė, vėdinimas, o visa tai gali kenkti nuolat posėdžiaujančių asmenų darbingumui, trikdyti regėjimą.

Pagal bendrovės „Viltekta" parengtą projektą numatoma pastatyti du naujus keturių ir dviejų aukštų priestatus bei kapitališkai rekonstruoti antruosius parlamento rūmus. Mažesniajame priestate būtų įkurta nauja spaudos konferencijų salė ir kavinė, antrajame - nauja Seimo plenarinių posėdžių salė bei kabinetai aukščiausiems valstybės vadovams.