Nors dėl vieno „tvarkiečių“ pirmininkas ramus – iš posto pasitrauks tada, kada reikės, o ne verčiamas.

„Kažkiek keista“, – taip jis vertina „valstiečių“ ketinimą jį išversti iš Seimo vicepirmininko posto ir priduria, kad pats Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis pripažino, jog asmeniškai prieš jį neturi nieko blogo, tiesiog jaučia didžiulį spaudimą.

Kamblevičius terorizuoja Karbauskį?

„Valstiečiai“ pranešė, kad renka parašus dėl R. Žemaitaičio atstatydinimo iš Seimo vicepirmininko pareigų, tačiau jis pats tvirtina, kad „yra koalicija“, ir priduria, jog ramiai lauks partijos sprendimo.

„Buvome sutarę, kad jei gruodžio 10 dieną kongrese bus priimtas sprendimas trauktis iš valdančiosios koalicijos, tokiu atveju tai būtų natūralus dalykas, bet kad jie patys inicijuos, buvo kažkiek keista. Antradienį man pats Ramūnas Karbauskis pasakė, kad jį spaudžia Kamblevičius, nes nori bet kokia kaina Seimo vicepirmininko posto Rimui Andrikiui. Tai pagrindinis Kamblevičiaus reikalavimas“, – įvardijo R. Žemaitaitis.

Remigijus Žemaitaitis

R. Žemaitaitis pridūrė, kad jam R. Karbauskis skyrė šiek tiek laiko. „Sakė, kad gali palaukti vieną dvi dienas, tačiau bet kokiu atveju bus priverstas rinkti parašus, nes jį reketuoja“, – tvirtino parlamentaras.

Jis tikino, kad nesitrauks savo noru, nes yra įpareigotas tarybos. „Esu komandos ir partijos žmogus, pasirašęs koalicijos susitarimą“, – pridūrė Seimo narys.

Ar žaidžiama švariai?

Į klausimą, ar, jaučiant spaudimą stumti kitą iš posto, žaidžiama švariai, R. Žemaitaitis atsakė nedvejodamas. „Matyt, nešvariai. Iš pradžių sakė, kad jokių postų jiems nereikia, o dabar, pasirodo, viskas kitaip. Kiekvieno sąžinės klausimas“, – kalbėjo „tvarkiečių“ pirmininkas.

Remigijus Žemaitaitis
Antradienį man pats Ramūnas Karbauskis pasakė, kad jį spaudžia Kamblevičius, nes nori bet kokia kaina Seimo vicepirmininko posto Rimui Andrikiui. Tai pagrindinis Kamblevičiaus reikalavimas.

R. Žemaitaitis, įvardydamas, kad anksčiau postų nereikėjo, mini nuo „tvarkiečių“ atsiskyrusio V. Kamblevičiaus įkurtos frakcijos „Lietuvos gerovei“ pirminius tikslus – dirbti, o ne dalytis postus.

„Traukiasi visi, kam reikia. Nematau nė vieno, kuris nesitraukia ar ką nors ne taip daro. Yra koalicijos susitarimas. Reikia tiesiog jo laikytis. Jei kas nors nesilaiko, matyt, tai kažkieno kito problema. Būtų gerai, jei visi jos (koalicijos sutarties – DELFI) laikytumėmės“, – kalbėjo parlamentaras.

„Valstiečiai“ labiausiai laužo susitarimą

R. Žemaitaičio teigimu, labiausiai susitarimo nebesilaiko koalicijos sutarties pasirašymo iniciatoriai – patys „valstiečiai“. „Šiandien „valstiečiai“ tikrai nebesilaiko to susitarimo, koks buvo pasirašytas. Nei dėl biudžeto, nei dėl tarybos, nei dėl privalomos koordinacinės dalies, – teigė R. Žemaitaitis. – Šiandien to nėra, o jei nėra, tai nelabai suprantu, kas apskritai ten vyksta.“

Pagal koalicijos sutartį, Seimo pirmininko postas turėjo atitekti Lietuvos socialdemokratų darbo partijai, tačiau pats Gediminas Kirkilas kratosi šio posto ir tvirtina, kad ne postai svarbiausia. Dabar į Seimo pirmininko postą nusitaikė R. Karbauskis, tačiau R. Žemaitaitis tvirtina, kad tokiu atveju, jei keičiasi koalicijos sutartyje numatyti punktai, ji turėtų būti perrašyta. Žinių apie perrašymą jis, kaip koalicijos partneris, nėra gavęs.

Remigijus Žemaitaitis

„Yra aiškiai parašyta, kad jeigu planuojama pakeisti koalicijos sutartį arba koalicijos sutartyje kažkas gali keistis, koalicijos partneriai renkasi ir peržiūri, – teigė R. Žemaitaitis. – Tokiu atveju reiktų persirašyti koalicinį susitarimą.“

Tai, kad „valstiečiai“ nesilaiko susitarimų, R. Žemaitaičio teigimu, parodo ir paskutinių dienų įvykiai. „Patys sau kažką daro, – kalbėjo parlamentaras. – Įsivaizduoju, kad jų frakcijos nariai net neskaitė koalicijos sutarties ir nežino, kas parašyta joje. Man taip atrodo. Nes jei paskaitytų, tai viso šito chaoso nebūtų. Frakcijos nariai pasakytų: Ramūnai, baigiam, nėra ko žaisti.“

Remigijus Žemaitaitis
Šiandien „valstiečiai“ tikrai nebesilaiko to susitarimo, koks buvo pasirašytas. Nei dėl biudžeto, nei dėl tarybos, nei dėl privalomos koordinacinės dalies.

R. Žemaitaičio nuomone, „valstiečių“ frakcijoje yra žmonių, kurie „nenori niekur veltis“. „Yra protingų frakcijos narių, tai parodė ir antradienis. Jie buvo salėje, sėdėjo, palaikė, paaiškino, kodėl taip negalima daryti, argumentus bandė išsakyti“, – kalbėjo Seimo narys.

Ar tai reiškia, kad skilimas, apie kurį jau seniai kalbama, gali iš tikrųjų įvykti? R. Žemaitaitis tvirtino, kad tokie spėjimai yra „iš pasakų srities“.

„Nėra kam ten atskilti, – teigė „tvarkiečių“ pirmininkas. – Antra, visi turi vienmandates. Visi žino, ką reiškia buvimas partijoje.“

Vis dėlto R. Žemaitaitis svarstė, kad jei ne skilimas, gali būti taip, jog kai kurie atsisveikins su frakcija. „Girdžiu, kad yra žmonių, kurie iš viso politikoje neplanuoja dalyvauti, yra tokių, kurie nebeis su „valstiečiais“. Pasvarstymų, pamąstymų arba kalbų yra“, – tikino R. Žemaitaitis.

Kiek Karbauskiui svarbus Kamblevičius?

Kas būtų, jei V. Kamblevičius neiškovos savo bendražygiui Seimo vicepirmininko posto, kurio, kaip teigia R. Žemaitaitis, jis siekia spausdamas R. Karbauskį, pats parlamentaras prognozuoti nepanoro. Jo teigimu, tokie svarstymai būtų tik „būrimas iš tirščių“.

Remigijus Žemaitaitis

„Bet, kiek man Ramūnas aiškina, jį spaudžia siaubingai. Sakė, kad nieko asmeniško prieš mane neturi, bet yra, kaip yra. O kaip yra iš tikrųjų, vienas Dievas žino arba tik jie patys“, – kalbėjo parlamentaras.

Mūšis su bendražygiais nestebina

Iš „tvarkiečių“ frakcijos seniūno pareigų pasitraukęs V. Kamblevičius subūrė frakciją „Lietuvos gerovei“ ir dabar siekia savo bendražygiui Seimo vicepirmininko posto, iš kurio nori išstumti R. Žemaitaitį. „Tvarkiečių“ pirmininkas teigia, kad toks buvusio bendražygio siekis jo visiškai nestebina.

„Jis neslepia, kad nori būti Seimo pirmininko pavaduotoju. Tai yra ir mūsų frakcijoje sakęs, – kalbėjo parlamentaras. – Tai natūralu.“

Tiesa, pats V. Kamblevičius, prisijungęs prie valdančiųjų, teigė, kad jo tikslas tikrai nėra jokie postai. „Pareigos suteikia tam tikrų įgaliojimų ir tam tikrą veikimo lauką, kur tavo idėjos arba tavo užsibrėžti tikslai yra labiau matomi arba labiau gali juos įgyvendinti ir apginti. Tai natūralus politinis procesas“, – teigė R. Žemaitaitis.

Tai, kad ne postai, o darbai yra pagrindinis tikslas būnant valdžioje, dažnai garsiai kalba ir „valstiečiai“. „Mitas, – kalbėjo parlamentaras. – Vieną sako, kitą daro.“

Seimas dirbs dar mėnesį?

R. Žemaitaitis tvirtina, kad darbas Seime truks dar kiek ilgiau nei mėnesį, vėliau kils dar didesnis chaosas.

Remigijus Žemaitaitis

„Darbas vyks mėnesį ir dvi savaites. Patvirtinus biudžetą valdančioji koalicija nebebus tokia tvirta. Balsuos, kaip kas nori, darys, kas ką nori. Kuo toliau, tuo labiau“, – tvirtino R. Žemaitaitis.

Kodėl ims braškėti valdančiosios daugumos siūlės: dėl artėjančių Seimo rinkimų ar dėl to, kad ji ir nebuvo tvirta? „Dabar visi politikai daugiau ar mažiau įmagnetinti. Mato reitingus, mato situaciją frakcijoje. Puikiai supranta, kad ateinančiuose Seimo rinkimuose gali gauti apie 20–25 vietas, todėl kiekvienas norės būti auksinis ir reikšmingas žmogus. Kova bus arši ir skaudi“, – kalbėjo parlamentaras.

Rinkimai niekam nebus lengvi

R. Žemaitaitis teigia, kad artėjantys Seimo rinkimai bus sunkūs, o „valstiečių“ ne itin teigiamas prognozes esą parodė ir pastarieji treji rinkimai. „Jie pamatė, kaip sunku lokalizuoti ir surinkti savo rinkėjus, – kalbėjo R. Žemaitaitis ir pridūrė, kad itin daug parodė ir rinkimai į Europos Parlamentą, ir rinkimai į tris atsilaisvinusias Seimo narių vietas. – Paskutiniai rezultatai labai daug parodo.“

Remigijus Žemaitaitis
Darbas vyks mėnesį ir dvi savaites. Patvirtinus biudžetą valdančioji koalicija nebebus tokia tvirta. Balsuos kaip kas nori, darys kas ką nori. Kuo tolyn, tuo labiau.

Tiesa, jo teigimu, rinkimai nė vienai partijai nebus lengvi. Net ir jiems patiems, partijai „Tvarka ir teisingumas“. „Kad ir kaip mes atsinaujinsime, ar nauja politinė partija gims su keliais žmonėmis, visiems jie bus labai sunkūs. Žmonės per visus šiuos metus yra pavargę, – kalbėjo parlamentaras. – O ideologine ir ginčų prasme, manau, bus naudojama ir juodųjų technologijų, ir netikrų naujienų bus labai daug. Įsivaizduoju, kad visoms politinėms grupėms Lietuvoje bus labai sunku.“