Kaip rašoma išplatintame pranešime spaudai, pareigūnų profsąjungos kreipėsi į vidaus reikalų ministrę ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadą prašydama išsamesnės informacijos dėl VSAT vado pavaduotojo pažeminimo pareigose, kilus įtarimams, jog V. Mačaitis galėjo būti pažemintas vien dėl to, jog išsakė konstruktyvią kritiką VRM ministrės komandos nariui.

Žiniasklaidoje anksčiau skelbta, kad V. Mačaitis savo noru darbą iškeitė į Varėnos pasienio rinktinės vado pavaduotojo pareigas.

Nustebino patį Mačaitį

Visgi Delfi susisiekus su pačiu V. Mačaičiu, jis sakė, kad toks profsąjungos pareiškimas jį labai nustebino ir patikino, kad sprendimą priėmė savo noru ir nieko nespaudžiamas.

„Sudėtinga kažką atsakyti, būčiau bent su jais bendravęs, – apie išplatintą pranešimą, kalbėjo V. Mačaitis, o paklaustas, ką būtų profsąjungai pasakęs, tęsė. – Būčiau pasakęs, kad išėjau savo noru ir taškas.“

Vidas Mačaitis

V. Mačaitis pakartojo, ką jau anksčiau yra sakęs žiniasklaidai: jis gyvena Alytuje, bet daugiau nei dešimtmetį važinėja į darbą sostinėje. Būtent todėl apsisprendė pasirinkti pareigas arčiau namų.

„Namo grįždavau tik miegoti. Trys valandos kelyje, važinėjant iš Alytaus. Ateina laikas, kai reikia pasirinkti kitą darbą. Dabar mėgaujuosi darbu. Patinka įgyvendinti tuos sprendimus, kuriuos būnant tarnybos vadovybėje teko priimti ir pasižiūrėti, kaip veikia pasienio rinktinėje, kaip prie sienos veikia tie sprendimai.“

Pašnekovas negalėjo atsakyti, kodėl profsąjunga išplatino tokį pranešimą.

Profsąjunga: pažemintas už kritiką

Kaip rašoma pranešime, anot Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos (NPPPS) pirmininko Rimanto Liepos, pareigūnų tarnybos pasikeitimai įprastai nesulaukia daug dėmesio ir šis atvejis galbūt nė nebūtų sukėlęs papildomų klausimų jei ne iš kelių skirtingų neoficialių šaltinių pasiekusi žinia, jog sprendimą galėjo sąlygoti ne asmeninis V. Mačaičio apsisprendimas, o darbovietėje kilęs konfliktas, o konkrečiau – minėto pareigūno, nepažeidžiant etikos, išreikšta kritika VRM ministrės komandos nariui.

„Jeigu buvęs VSAT vado pavaduotojas pažemintas dėl kritikos vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės komandos nariui, tuomet reikėtų tai vadinti susidorojimu dėl kritikos. Profesinės sąjungos vertinimu, tokie kritikų užtildymo metodai nepateisinami ir prieštarauja tiek bendriesiems teisės principams, tiek griauna pasitikėjimą institucija.“, – sakė R. Liepa.

Pasak R.Liepos, sunku patikėti, kad V. Mačaitis savo noru nusprendė eiti į žemesnes pareigas, nors visiškai neseniai dar kalbėjo apie planuojamus darbus gerinant sienos infrastruktūrą, patrulių takus ir t.t.

Delfi primena, kad V. Mačaitis iki atleidimo pareigas ėjo 7 metus.

VSAT

„Jau seniai pareigūnų bendruomenėje kalbama apie tai, kad pareigūnai neturi teisės kritikuoti tam tikros asmenų grupės. Aukšto pareigūno (buvusio vado pavaduotojo) V. Mačaičio pažeminimas pareigose, jei tai įvyko dėl kritikos, rodo kokia pavojinga situacija klostosi minėtoje ministerijoje. Pažeminimas dėl kritikos prasilenkia su demokratija“, – teigia R.Liepa.

Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkui antrina ir Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (toliau – VAITĮPS) pirmininkas Vitalijus Jagminas ir teigia, jog apie Vidaus reikalų ministerijos nepakantumą kritikai taip pat girdėjęs iš pareigūnų.

„Jeigu dėl kritikos gali būti susidorojama su aukštu pareigūnu, tai kas lauktų kritikuoti išdrįsusio eilinio? Pareigūnai – depolitizuoti, tačiau kritikuoti žalingus ar abejotinus sprendimus jiems nedraudžiama. Todėl tikimės, jog abejonės bus išsklaidytos, kitaip apie kokią polemiką svarbiais klausimais galime galvoti?“ – sakė VAITĮPS pirmininkas V. Jagminas.

Pasak Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko Kęstučio Pauliuko, apie VRM liguistą baimę kritikai pareigūnai kalba jau seniai.

„Baimė turi savybę augti, tad jeigu aukščiausi politikai demonstruoja nepakantumą kritikai ir imasi bausmių už ją, kokia žinutė siunčiama pareigūnams? Pareigūnai: tiek pasieniečiai, tiek policininkai, tiek viešasis saugumas, ugniagesiai ir visi kiti dirba Lietuvai, ne politikams. Ministrei reikėtų apsikuopti savo „dvare“ ir neleisti klerkams elgtis kaip dvarponiams“, – sakė K.Pauliukas.

Nustebę ir VRM bei VSAT

VRM atstovas Mindaugas Bajarūnas Delfi perdavė, kad "pareigų pasikeitimas niekaip nesusijęs su ministre. Tai yra VSAT vado sprendimas, kuris formuoja savo komandą".

VSAT atstovas G. Mišutis sakė, kad toks profsąjungos pranešimas nustebino ir tarnybą, akcentavęs, kad V. Mačaitis prašymą pateikė pats.

„Tokie pasikeitimai tarnyboje yra dažnas reiškinys. Šiuo atveju buvo pareikštas pareigūno asmeninis prašymas, kuris buvo patenkintas, – komentavo jis ir stebėjosi. – Tai VSAT vadovo prerogatyva tenkinti savo pavaduotojų prašymus, o ne ministrės.“

Pašnekovas pridūrė, kad Varėnos rinktinė yra labai karštas taškas ir tokie patyrę pareigūnai kaip V. Mačaitis ten bus reikšmingas pastiprinimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)