Buvęs lėktuvo savininkas sakė, kad tas lėktuvas buvo parduotas neseniai.

„Dabar pardaviau. Aš jį pardavinėju daug metų. Niekas jo ilgai nepirko. Tie patys pirkėjau jau visą mėnesį irgi pirkinėja, – tai atvažiuoja, tai neatvažiuoja. Atvažiavo, pardaviau, pasirašėme dokumentus, ir tiek žinių, ir palikau juos. O paskui sužinojau, kad jie jau išskrido“, – sakė B. Zaronskis.

Buvęs lėktuvo savininkas sakė, kad tie žmonės, kurie nusipirko lėktuvą, buvo „nelietuviai, iš pietinių šalių“.

„Labai tvarkingi, mandagūs žmonės. Nebuvo jokių problemų. Tikrai nenusikaltėliai, šimtu procentu garantuoju“, – teigė B. Zaronskis.

Sudėtinga susitvarkyti formalumus

Buvęs lėktuvo savininkas sakė, kad pardavimo metu buvo sutvarkyti visi formalumai, susiję su pirkimu ir pardavimu – sutartys, aktai.

„O daugiau tai čia – jų reikalas. Jie lyg planavo su mašina išsivežti“, – teigė B. Zaronskis.

Paklaustas, ar negali būti, kad pirkėjai patingėjo tvarkytis formalumus, ir dėl to tai pasielgė, aviatorius atsakė, kad „čia – ne tingėjimo, čia – biurokratijos reikalas“.

„Čia reikia kelių mėnesių, kad sutvarkytum. Jie gi nestovės čia. Aš manau, kad dėl to. Nors nebuvo tokios kalbos, bet, man atrodo, kad jie žino. Aš pats bandžiau tą skridimą forminti. Tai metai laiko praėjo, niekas nesugebėjo užpildyti formos, kad prašymą būtų galima pateikti, – tiek viskas sudėtinga“, – kalbėjo B. Zaronskis.

„Oro navigacijos“ atstovė Ingrida Daugirdė teigė, kad orlaivio skrydžių planų per paskutines 90 parų jie nebuvo gavę, ryšio su „Oro navigacijos“ skrydžių informacijos paslaugų operatoriais šio orlaivio įgula nebuvo užmezgusi.

Policija aiškinasi aplinkybes

Policija aiškinasi aplinkybes dėl per kelias Rytų Europos šalis mįslingai praskridusio lėktuvo iš Lietuvos.

Kaip BNS informavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, ikiteisminis tyrimas kol kas nepradėtas, šiuo metu „pareigūnai aiškinasi aplinkybes“.

Bulgarija ketvirtadienį vakare pranešė, kad iš Lietuvos pakilęs dvivietis lėktuvas be leidimo praskrido virš kelių Rytų Europos šalių ir pritraukė karinių oro pajėgų dėmesį, o paskui buvo paliktas Bulgarijoje nežinomos įgulos.

Šalies vidaus reikalų ministras Boiko Raškovas žurnalistams teigė, kad orlaivis iš viso be leidimo buvo įskridęs į Lenkijos, Slovakijos, Vengrijos, Serbijos, Rumunijos ir galiausiai Bulgarijos oro erdvę.

Anot Bulgarijos institucijų, dvimotoris lėktuvas „Beechcraft“ su dviem žmonėmis neturėjo patvirtinto skrydžio plano, o jo atsakikliai buvo išjungti. Pilotas nereagavo į radijo užklausas ir vizualinius signalus.

Neleistiną skrydį atlikusį lėktuvą Vengrijoje, Rumunijoje lydėjo naikintuvai, kol jis įskrido į Bulgarijos oro erdvę.

Šios šalies oro pajėgos iš karto nepakėlė naikintuvų, nes „lėktuvas jokiu metu nebuvo laikomas keliančiu grėsmę“.

Detalių – nedaug

Oro navigacija BNS nurodė negavusi lėktuvo skrydžių planų per paskutines 90 parų.

„Ryšio su mūsų skrydžių informacijos paslaugų operatoriais šio orlaivio įgula nebuvo užmezgusi“, – rašoma komentare.

Transporto kompetencijų agentūros Civilinės aviacijos departamento direktorius Alvydas Šumskas BNS teigė situacijos plačiai komentuoti negalįs, nes informacijos nėra daug.

Pasak jo, Lietuvoje „nevaldomoje oro erdvėje skrydžio plano pateikti ir nereikia“. Be kita ko, skrendant žemai, radarai lėktuvo gali ir nepastebėti.

„Tačiau ne tarptautiniams skrydžiams. (...) Vykdant tarptautinį skrydį, skrydžio planą pateikti reikia. Šiuo atveju akivaizdu, kad buvo tarptautinis skrydis“, – kalbėjo A. Šumskas.

„Į klausimus, kas skrido, kaip skrido, šiandien aš negaliu atsakyti“, – pridūrė jis.

Papildyta 13.40 val.

Transporto kompetencijų agentūros komentaras:

Įvykis Transporto kompetencijų agentūrai yra žinomas. Orlaivio savininkas, kurio vardu registruotas orlaivis, 2022-06-04 kreipėsi dėl išregistravimo, tačiau apie priežastis, kodėl to reikia Transporto kompetencijų agentūra nebuvo informuota. Kadangi orlaivis dar neišregistruotas, tai pagal registro duomenis savininkas Transporto kompetencijų agentūrai yra žinomas tas, kurio vardu orlaivis registruotas registre šiai dienai. Įvykį tiria Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)