Ketvirtadienį š Lazdijuose, Vilniaus gatvėje, esančio savivaldybės administracijos pastato tualetų pavogtos dezinfekcinės priemonės.

Kaip sakė Lazdijų rajono savivaldybės gydytoja Lina Džiaukštienė, visuose keturiuose pastato aukštuose esančiuose tualetuose buvo papildomai padėti užpildyti dezinfekcinio tirpalo dozatoriai, skirti rankų dezinfekcijai.

„Jų neliko po kelių valandų – tiesiog išlupti nuo sienų ir pavogti. Tai dabar dezinfekcinį skystį supylėme kartu su skystu muilu, į pastaruosius dozatorius”, - stebėjosi medikė.

L. Džiaukštienė spėja, kad tai padaryti galėjo į savivaldybę ar jos pastate įsikūrusias įstaigas atvykstantys lankytojai.

„Nemanau, kad darbuotojai iki tokio lygio pultų“, - teigė L. Džiaukštienė.

Lazdijų rajono savivaldybės atstovė teigė, kad situacijos rimtumas suprantamas, tačiau panikos rajone nėra.

„Gal padaugėjo perkančiųjų vaistinėse medicinines kaukes, tačiau nei produktų lentynos šluojamos, nei kitų kokių požymių nereikalingų nematome”, - tvirtino L. Džiaukštienė.

Pasak Lazdijų rajono savivaldybės gydytojos L. Džiaukštienės, visoms savivaldybės teritorijoje esančioms ugdymo, sveikatos prie žiūros įstaigoms, visuomeninių pastatų administratoriams išplatinta informacija sustiprinti dezinfekcinių priemonių naudojimą valant patalpas, užtikrinti galimybę darbuotojams darbo vietose dezinfekuotis rankas, moksleivių ir darželių tėvams išdalinta informacija apie tai, kokie susirgimo požymiai ir kaip elgtis, jei įtaria susirgimą.

Taip pat išskirtos patalpos ligoninės pastate, kur galėtų asmenys, kurie lankėsi viruso apimtose valstybėse, išlaukti karantino laikotarpį. Susirgusieji ar įtariami užsikrėtę koronavirusu rajone nebūtų hospitalizuojami, tam parengtos vietos šešiose ligoninėse didžiuosiuose šalies miestuose.

Iš viso, kaip praneša L. Džiaukštienė, vietos savivaldybė bei vietos Nacionalinio sveikatos centro skyrius turi informaciją ir kontaktuoja su 7 asmenimis, kurie paskutinią savaitę lankėsi užsienio valstybėse.

Keturi iš jų lankėsi Italijoje, du Izraelyje, vienas – Tenerifėje.

„Nei vienas iš jų jokių susirgimo požymių nejaučia, visi jie supranta, kad mūsų, kaip atsakingų už situacijos ir informacijos valdymą asmenų, domėjimasis yra pagrįstas, ir geranoriškai vykdo mūsų rekomendacijas, t.y. pranešė apie tai, kur lankėsi, užpildė specialias anketas, dalis iš jų savo noru pasirinko darbą nuotolinių būdu, taip pralaukti vadinamąjį karantino laikotarpį. Pabrėžiu, nei vienas jokių susirgimo požymių nejaučia, tačiau yra išsilavinę ir sąmoningi piliečiai, ir jei valstybėje nustatyta tokia tvarka – jie jos laikosi”, - sakė Lazdijų savivaldybės gydytoja.

L. Džiaukštienė taip pat teigė, kad medikai apžiūrėjo ir vieną asmenį, kuris pats kreipėsi į gydytojus, baimindamasis, mat dirba įstaigoje, kurioje yra asmuo, lankęsis vienoje iš užsienio valstybių, kuriose užfiksuotas koronaviruso susirgimas.

„Asmuo teigė, kad namuose peršalimo liga susirgęs kitas šeimos narys, taip pat kolega lankėsi užsienio valstybėje, todėl prašė rekomendacijų, kaip turėtų elgtis. Paaiškinome”, - sakė gydytoja.

Dar keletui lazdijiečių buvo patarta atšaukti suplanuotas keliones į Italiją, nes jie kreipėsi patarimo, kaip elgtis.