„Sužinojusi, kad atvyko Lietuvos ambasadorius, viena iš tų moterų priėjo prie manęs. Buvo itin jaudinantis momentas – apsikabinome, pasikalbėjome", - DELFI pasakojo diplomatas.

Kita lietuvių kilmės moteris yra prikaustyta prie lovos. Maždaug 40 metų pensionato globotinės yra iš Bauskės ir Liepojos, tačiau jų šeimos yra kilusios iš Lietuvos, o abi moterys kalba lietuviškai.

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį kilęs gaisras, kuris nusinešė 23 neįgaliųjų gyvybes, pagal aukų skaičių yra tragiškiausias Latvijos istorijoje. Dar 65 Alsungoje, Kuldygos rajone, esančio pensionato „Regi" gyventojus pavyko išgelbėti.

Penktadienį buvo skelbiama, kad liepsnose žuvo 25 žmonės, bet du mirusiais laikyti globotiniai, nelaimės naktį greičiausiai nebuvę pensionate, vėliau atsirado.

Šeštadienį A.Vinkus su žmona Danute apžiūrėjo gaisravietę, susitiko su Kuldygos rajono administracija, išsigelbėjusiais globotiniais.

„Vaizdas tikrai labai graudus. Visur tvyro degėsių kvapas, teberūksta dūmai. Pastatas – katastrofiškos būklės: stogas, langai išdegę. Nelaimės vieta aptverta, joje dirba prokuratūros ekspertai", - DELFI pasakojo ambasadorius.

Gyvi likę globotiniai penktadienį buvo išskirstyti į kelias vietas. Maždaug 15 fiziškai stipriausių ir stabiliausios psichinės būklės apgyvendinti administracijos patalpose, 10 pervežta į gretimame rajone esantį vaikų ir paauglių psichoneurologinį pensionatą. Pastarajame A. Vinkus ir bendravo su lietuve.

Sudegusiame pensionate gyveno jauni – nuo 18 iki 30-40 metų – globotiniai, daugiausia našlaičiai ar palikti tėvų. „Visi iki šiol tebėra ištikti psichologinio šoko. Pradedi kalbėti, o akyse – iš karto ašaros", - sakė A. Vinkus.

Ir vienam, ir kitam būriui globotinių iš „Regi" ambasadorius nuvežė po kelias dėžes vaisių ir saldumynų, kuriuos padovanojo Latvijos „Maksima". Kartu A. Vinkus perdavė Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus, premjero Gedimino Kirkilo bei socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės užuojautas. Diplomatas patikino Latvijos pareigūnus, kad prireikus ši ministerija padės nelaimę patyrusiems žmonėms.

Bendraudamas su vietos žurnalistais, A. Vinkus buvo maloniai nustebintas jų žodžių, kad mūsų šalis pirmoji sureagavo į nelaimę ir pažadėjo suteikti reikiamą pagalbą.

„Pažadėjau vėliau atvykti pas sudegusio pensionato globotinius su lietuvių atlikėjų koncertu ar dailininkų paroda. Prie ambasados neseniai buvo įkurta lietuvių verslininkų asociacija, paprašysiu jų pagloboti pensionato gyventojus", - žadėjo diplomatas.

Po tragedijos praėjus daugiau nei parai, Latvijos pareigūnai tebetiria galimas nelaimės priežastis. Manoma, kad gaisrą galėjo sukelti sutrikimai šildymo sistemoje, trumpasis jungimas arba neatsargiai rūkęs pacientas.