aA
Etnologė Gražina Kadžytė priminė, kad kiaušinius dažyti reikia Didžiojo šeštadienio metu.
Iš kur atsirado pasninko tradicija?
© DELFI / Kiril Čachovskij

Nors tiesą sakant, tie, kurie didelę šeimą ir nori gražių margučių, gali šį procesą atlikti ir Didįjį penktadienį: ypač, jei norima kiaušinius skutinėti, dažyti su vašku. Tai, pasak etnologės, gana ilgas procesas.

„Didysis Penktadienis mūsų tradicijose, visi sako, kad tai didžiausias pasninkas. Taip pat yra sakoma, kad Didžiojo penktadienio metu, jei nėra reikalo, negalima valkiotis, šlaistinėtis. Reikia susikaupti, būti namuose“, - senųjų tradicijų reikalavimą priminė pašnekovė.

Bažnyčios istorikas Liudas Jovaiša pasakojo, kad jau pati pirmojo krikščionių bendruomenė minėjo Didįjį penktadienį. Pašnekovo teigimu, mitybos tradicijos buvo pritaikytos būtent šiam liturginiam kalendoriui.

„Buvo pradėta minėti ne tiek liūdna, rūsti, bet gal labiau dramatiška ir kartu šviesi diena. Tai yra Dievo meilės žmonijai parodymas. Pasninkas, viena vertus, yra rūstus, tradiciškai griežtas, bet, kita vertus, Šventajame rašte parašyta: „Kai pasninkauji, neatrodyk nepaniuręs, neafišuok to.“ Vidinis pasninkas neturi virsti išoriniu liūdnumu ar rūstumu.“

Bažnyčios istorikas pripažįsta, kad visgi šios tradicijos šaknų galima rasti ir judaizmo kultūroje.

Gražina Kadžytė
Gražina Kadžytė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Žmonija savo istorijos pradžioje neturėjo tokių kalnų maisto, kad galėtų sau leisti šlamšti, kiek tik nori. Būdavo laikas, kada žmonės turi maisto, ir būdavo laikas, kada neturi. Visose senosiose religijose, netgi pagoniškosiose, buvo pasninkas“, - pridūrė G. Kadžytė.

Etnologė svarstė, kad pasninko kultūra gali būti susijusi ir su žemdirbiais. Būtent žiemos pabaiga – pavasario pradžia jiems būdavo sunkiausias metas, kuomet trūkdavo maisto. Kad žmonės nebūtų nuskriausti, galimai, buvo sugalvotas pasninkas.

„Nėra maisto? Padarykime tai sakraliu laiku. Žmogus kitaip priims šį reiškinį. Jis negalvos, kad jis varguolis. Tai galima pavadinti taupymo ir dvasinio ugdymo politika“, - apie senolių išmintį kalbėjo etnologė.

„Giliausia pasninko prasmė – atsisakyti to, prie ko esi prisirišęs“, - pridūrė L. Jovaiša.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

Žinių radijas
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Įvertino padėtį prie Ukrainos sienų: įmanoma istorinė klaida, kurios mes galime labai gailėtis (113)

Ukraina gali būti užpulta bet kurią dieną. Rusija savąją karo mašiną jau įjungė. Teliko...

D+Gabrielė Grinkaitė

Vos prieš 40 metų pasaulį buvo išgąsdinusi kita pandemija: pagal ją galime spėti, kaip baigsis koronavirusas

Nors atrodo, kad žmogaus imunodeficito virusas, geriau žinomas kaip ŽIV, pasaulyje yra jau nuo...

Lietuvoje nustatyti 5735 nauji koronaviruso infekcijos atvejai, mirė 17 žmonių papildyta

Praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 5735 nauji COVID-19 užsikrėtimo atvejai, mirė 17 žmonių,...

Ar po valdančiųjų fiasko Seime laukia dar vienas Šimonytės ultimatumas: dauguma nėra tvirta

Seimas neįteisino privalomo medikų ir socialinių darbuotojų vakcinacijos. Pataisas inicijavo...

D+Giedrius Drukteinis

Tikra amerikietiška sėkmės istorija: nustoję pyktis dėl skerdyklų atliekų, du vyrai sukūrė kompaniją, kurios produktus naudojame kasdien

Viena iš dvidešimties didžiausių pasaulio korporacijų ir didžiausios pasaulyje plataus vartojimo...

Lietuvą aplankė rekordinis laimėjimas – vilnietis loterijoje susižėrė 24 mln. Eur (49)

Penktadienio vakarą Lietuvą sudrebino rekordas – „Eurojackpot“ žaidėjas iš Vilniaus, kartu...

Ukrainiečių žurnalistas apie situaciją dėl Rusijos: dabar viskas kaip ant delno (152)

Karai ne veltui lyginami su epidemijomis. Žmonės gana panašiai į juos reaguoja. Visi pamena...

Trys ginekologės, nuo pacientės slėpusios tikrąją operacijos priežastį, išvengė atsakomybės

Tarnybine padėtimi piktnaudžiavusios ir dokumentus suklastojusios trys Klaipėdoje dirbančios...

9 receptai su vištiena – nuo gardaus užkandžio iki patiekalų, kuriuos ne gėda padėti ir ant šventinio stalo

Tebūnie šiandien vištienos diena! Receptams, kuriuos parinkome, tiks įvairi paukštiena,...

Vadovai įvardijo didžiausius praėjusių metų iššūkius

Koronaviruso pandemijai neleidus pernelyg atsipalaiduoti ir 2021 metais, verslams netrūko...