Už tualetų įrengimą ir priežiūrą atsakingi Savivaldybės specialistai pataria kapinėse dairytis patogesnių biotualetų.

Baisesnių nemačiusi

Šilaičių kapinėse artimųjų amžino poilsio vietą dažnai lankančią 79-erių panevėžietę Danutę apima siaubas, kai prispiria gamtiniai reikalai.

„Sukalta trikampė būdelė prie autobusų stotelės. Betoninėse grindyse tiesiog išmušta skylė ir padaryta vieta atsistoti. Man netrukus 80. Ką darysi, prispaudus reikalui teko ir tokiu pasinaudoti, bet tikrai bijojau. Juk galima paslysti, koją į duobę įkišti – tokio amžiaus ir galva pasvaigsta. Negana to, ten dar ir šlapia“, – nemaloniais įspūdžiais dalijosi Danutė.

Valdininkams, manantiems, kad toks tualetas yra normalu, senjorė siūlo į jį atvesti savo močiutes – kažin, ar jos pajėgs atsitūpti ir paskui atsistoti.

„Aš užaugusi mieste, senuose namuose. Pas mus ir pas kaimynus buvo lauko tualetai, bet nė pas vieną nemačiau tokių baisių“, – pasakoja Danutė.

Kapinių „būdelėje“ nustebino ją ir kiti „patogumai“. Pasikabinti daiktams į sieną tėra įkalta didelė vinis.

O kvapai – atskira tema.

„Paskui visą kelią autobuse sėdėjau pastėrusi, atrodė, kad visa dvokiu“, – pasakojo Danutė.

Buvo net kriauklės

Danutė atkreipė dėmesį, kad per šventes – Tėvo, Motinos dieną ar lapkričio 1-ąją – Šilaičių kapinėse pastatomi patogesni biotualetai. Tačiau įprastomis dienomis jų nematyti.

„Girdėjau, kad kažkur kapinėse yra biotualetų, betgi nelakstysiu per visas kapines jų ieškodama, o kiek dairausi – nematau nė vieno“, – stebisi senjorė.

Ji dar pamena, kad prieš kelis dešimtmečius atvykus į šias kapines nekildavo jokių problemų dėl gamtinių reikalų. Mat pastate prie įėjimo į kapines, kur šiuo metu įsikūrę gėlių ir žvakių prekeiviai, veikė tualetai, netgi buvo ir kriauklės rankoms nusiplauti.

Pasak Danutės, dabar tualetas baisus ne tik Šilaičiuose. Toks pat atgrasus jis ir Kristaus Karaliaus katedros kapinėse Ramygalos gatvėje.

Panevėžietę stebina, kodėl tokiose gausiai lankomose vietose nepasirūpinama įrengti šiuolaikiškų, tvarkingų tualetų, kokie atsiradę atnaujintame Kultūros ir poilsio parke, Marijonų sode. Danutė neabejoja, kad žmonės sutiktų ir sumokėti už galimybę užeiti į švarų, patogų tualetą.

Baisi lankytojų kultūra

„Panevėžio specialaus autotransporto“ įmonės Miesto tvarkymo skyriaus vadovo Sigito Vainausko teigimu, Ramygalos gatvės kapinėse veikia vienas senas stacionarus tualetas ir vienas biotualetas, Šilaičiuose– du stacionarūs ir trys biotualetai, naujose Pašilių kapinėse – vienas biotualetas.

Esant didesniam žmonių srautui per šventes, biotualetų pastatoma daugiau. S. Vainauskas sutinka, kad stacionariems tualetams praverstų bent jau kosmetinis remontas, nes ne tik laikas atlieka savo darbą, bet ir nagus prikiša vandalai.

Pasak S. Vainausko, Ramygalos gatvės kapinių tualete pernai įstatytos naujos durys jau ne kartą sulaužytos, išspardytos. „Vieni skundžiasi, kad nėra gerų tualetų, kiti eina ir niokoja. Tas pats ir su biotualetais – sulaužo, sugadina, išpaišo, net pavagia“, – pasakojo S. Vainauskas.

Anot jo, prieš keletą metų Ramygalos gatvės kapinėse buvo atsiradęs žmogus, kiekvieną vakarą net užkalinėdavęs tualeto duris.

„Pažiūrėkite – parke, Marijonų sode, pastatyti nauji tualetai. Juos ir ir laužo, ir gadina, išpiešia, degina. Ir tai daroma viešose vietose, kur daug žmonių, o kapinėse nuošalu, tamsu. Mūsų visuomenė dar turi paaugti, kad suprastų, ką kaip naudoti pagal paskirtį“, – mano įmonės atstovas.

Seniai veikiančiose kapinėse įrengti naujus, modernius tualetus, pasak S. Vainausko, nebūtų paprasta. Dabar čia stovintieji tiesiog išsiurbiami. Šiuolaikiškiems tektų atvesti vandenį, įrengti kanalizaciją.

„Čia gi kapinės. O kanalizaciją kaip per kapus atvesti? Gal galima pagal tvorą, bet milžiniškos investicijos būtų reikalingos“, – svarstė S. Vainauskas.

Statys naują

Panevėžio savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Dalius Vadluga patikino, kad bus atkreiptas dėmesys dėl tualetų švaros.

Vedėjo teigimu, stacionarūs tualetai tvarkomi kasdien, o biotualetai – du kartus per savaitę. Visgi, anot jo, net ir praėjus valandai po valymo gali vėl būti baisu įeiti – priklauso nuo besilankančiųjų kultūros.

„Tualetų prie kapinių pakanka. Tik reikia prisitaikyti, į kurį patogiau nueiti. Jei žmogui stacionariame nepatogu dėl to, kad nėra kur atsisėsti, gali eiti į biotualetą. Jų Šilaičių kapinėse pastatyta prie administracijos pastato“, – siūlo D. Vadluga.

Greta Šilaičių kapinių esančiose ir dabar plečiamose Pašilių kapinėse, pasak vedėjo, iškils ne tik naujas administracijos pastatas, bet ir viešieji tualetai. Tačiau, D. Vadlugos teigimu, kol kas nėra plano senosiose kapinėse statyti, pavyzdžiui, modernius sauso tipo tualetus, nereikalaujančius kanalizacijos vamzdžių, kokie įrengti sutvarkytoje „Ekrano“ marių pakrantėje.