Jau aiškus ir jos pavadinimas – „Santalka „Lietuva yra čia“.

Politikas sakė, kad juokėsi, kai skaitydamas politologų ir politikos ekspertų svarstymus apie naująją Seimo frakciją „Lietuvos gerovei“, niekur nerado savo pavardės.

DELFI paklausus, kada įvyks „Lietuva yra čia“ steigiamasis suvažiavimas, A. Juozaitis prabilo apie netikėtai pasikeitusius planus.

„Įvyko pokyčių reikšmingų Seime, turiu omenyje naujos frakcijos Seime atsiradimą. Ir įvyko mūsų galimų partnerių uždelsimas, kitaip sakant, paprašė atidėti. Ir mes dėl objektyvių aplinkybių nusprendėme nukelti viską į gruodį“, – DELFI sakė A. Juozaitis.

Jis patvirtino, kad šie reikalai yra susiję su frakcijos „Lietuvos gerovei“ planais.

„Frakcija „Lietuvos gerovei“ yra susijusi su šitais mano ketinimais ir su visa veikla, su tuo judėjimu, kuris dabar vyksta partijos kūrimosi“, – kalbėjo A. Juozaitis.

Vytautas Kamblevičius

„Nėra čia joks prisijungimas. Tai yra santalkos sudarymas“, – teigė politikas.

„Čia ir bus santalka, ji turės atvarą Seime. Frakcijos atsidarymo Seime nei vienas politologas net neužuodė, kad čia yra susiję su manimi, mane smagino jų komentavimas, visiškai nesuprato jie, kas čia vyksta“, – kalbėjo A. Juozaitis.

Jis teigė, kad po naujosios frakcijos atsiradimo su frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnu Vytautu Kamblevičiumi supažindino tarpininkas.

„Suvedė, taip ir atsitiko“, – kalbėjo jis.

„Padoriai nusiteikę dalyvauti politikoje ieško su manimi kontakto“, – DELFI pasakojo politikas.

Paklaustas, ar galbūt jis taps naujos politinės partijos lyderiu, A. Juozaitis atsakė mįslingai.

„Tai, kad čia net nereikia sakyti „gal“. Čia santalka bus, pamatysite, čia bus toks darinys, labai įdomus. (…) O čia bus gana daug darinių, mes dabar deramės, viskas labai trapu, negaliu sakyti dar. Bet trys, keturios jėgos, plečiasi spektras“, – kalbėjo politikas.

Arvydas Juozaitis

Nenorėjo jis kol kas tiksliai atsakyti, ar taps naujosios partijos pirmininku.

„Dabar aš negaliu pasakyti. Kad aktyviausią vaidmenį vaidinu, tai taip, bet suvažiavimas turės patvirtinti, neturiu teisės dabar taip sakyti“, – apie galimą naujos partijos pirmininko postą kalbėjo A. Juozaitis.

Jis priminė, kad naujos politinės partijos įkūrimui reikalinga per 2,5 tūkst. jos steigėjų. Anot A. Juozaičio, naujoji politinė jėga vadinsis „Santalka „Lietuva yra čia“.

Šiuo metu pildomos partijos narių anketos, tai daro tiek jo judėjimas, tiek ir byranti „Tvarka ir teisingumas“.

„Jos platesnės, nei kitose partijose, klausimynas kitas. Ir jos dabar ir yra pildomos. Šitas darbas vykdomas kasdien vis aktyviau“, – apie partijos kūrimo procesą kalbėjo A. Juozaitis.

„Koalicijų irgi nedarysime, jos subyra po rinkimų“, – kalbėjo A. Juozaitis.

„Matote, kad įvyktų tvirtai, nereikia duoti vėjams išpustyti“, – sakė politikas, paklaustas, kodėl visi planai laikomi paslaptyje.

Naujosios politinės partijos suvažiavimas planuojamas gruodžio mėnesio viduryje.

Nusprendė kurti naują partiją

DELFI primena, kad pirmąją rudens Seimo sesijos dieną V. Kamblevičius, Ona Valiukevičiūtė, Juozas Imbrasas, Algimantas Dumbrava ir Kęstutis Bartkevičius pareiškė, kad palieka „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją ir kuria savo atskirą. Savo apsisprendimą jie motyvavo tuo, kad negali toliau dirbti su „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiu Remigijumi Žemaitaičiu. Prabilta ir apie norą pašalinti jį iš partijos lyderio pozicijos. Tačiau buvo nuspręsta kurti naują partiją.

Prieš savaitę V. Kamblevičius kalbėjo nieko nekonkretindamas.

„Nutarėme visi, kad kuriame naują partiją, sutarėme, kad reikia kalbėtis su partijomis, kurios irgi deklaruoja, kad vienos nepatemps to didelio krūvio einant į Seimo rinkimus, kad reikia jungtis. Tai mes nutarėme taip, kad ieškome partnerių, ar iš partijų, ar iš judėjimų, ir tartis, kad eitume kartu“, – tą kartą DELFI sakė V. Kamblevičius.