Pasak moters, ji ir jos šeima praėjusią savaitę atostogavo viename iš Italijos kurortų. Jos teigimu, kurortas buvo atokiau nuo vėliau paaiškėjusių pirmųjų koronaviruso židinių Italijoje.

„Grįžome iš šios kelionės šeštadienį, kai dar niekam ši situacija dėl koronoviruso nebuvo įdomi. Jau Lietuvoje patys perskaitėme visas naujienas spaudoje. Ramiai gyvenome, kol pirmadienį vaikas nuėjo į mokyklą. Greitai gavau žinutę iš mokytojos, kad pasiimčiau jį ir neišleisčiau iš namų iki kito nurodymo“, – pasakojo moteris.

Jai vėliau buvo paaiškinta, kad mokyklos administracija, remdamasi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) rekomendacijomis, priėmė sprendimą neleisti jų įstaigoje mokytis tiems vaikams, kurie neseniai grįžo iš viruso židinio šalių.

„Aš, žinoma, didelių pretenzijų dėl to neturėjau, tačiau svarbu paminėti, kad mes buvome ne visai toje vietoje, kur buvo užfiksuotas koronaviruso plitimas. Vienintelė vieta arčiau židinio galėjo būti Bergamo oro uostas. Praėjus vienai karantino dienai, pradėjau galvoti, kas bus, jeigu taip ir teks vaikui sėdėti namuose dvi savaites. Nusprendžiau sužinoti, ar galima pasidaryti mokamą tyrimą, kad paskui galėčiau nunešti į mokyklą pažymą, ar esame sveiki, ar ne“, – tikino moteris.

Vaiko motinos teigimu, ji greitai susidūrė su kuriozu, kad privačiose klinikose atsisako atlikti tokį tyrimą. Jos nuomone, taip galėjo būti dėl to, kad privačios įstaigos neturi tinkamų priemonių ir nenori po tyrimo užsiimti patalpų dezinfekavimu.

„Vienintelis variantas – kviestis greitąją. Net jeigu patenku į rizikos grupę ir galimai esu nešiotoja, vis tiek nei viena klinika nėra suineteruosta po tokio tyrimo sterilizuoti savo patalpų. Vadinasi, jie nenori nei manęs priimti, nei mano vaikų“, – stebėjosi moteris keista tvarka.

Pasak vaiko motinos, ji buvo taip nuteikta, kad geriau visą šią savaitę tiesiog nesirgti.

„Netgi kalbėjau su Santariškių infektologiniu skyriumi, tai jie neturi, atrodo, jokių instrukcijų, kaip elgtis. Apie kokius nors tyrimus net nėra kalbos. Kai kalbėjau su Londone gyvenančiu broliu, sužinojau, kad jie ten gali pasidaryti tokį tyrimą po kelionės. Kiek tikslus, kiek netikslus – kitas klausimas, bet jie turi galimybes, o mes to neturime. Ir nesvarbu, ar aš noriu, ar nenoriu sumokėti, tai situacijos nekeičia. Dabar mano vaikas iš visur gavo raštus – ir iš mokyklos, ir iš būrelių, kad jeigu lankėsi tokioje šalyje, tai turi sėdėti namuose ir niekur nekišti nosies“, – apie susiklosčiusią situaciją kalbėjo moteris.

Ji taip pat nurodė, kad supranta tokią prevencinę priemonę, tačiau esą valstybė nesuteikė jokių alternatyvų, kaip dar elgtis tokioje padėtyje: „Labai keista, kad negalima net ir mokamai pasidaryti tokio tyrimo. Pagrindinė problema, kaip vaiką ištraukti iš namų, kad nesėdėtų taip be reikalo.“

Skambinti 112

„Santaros“ klinikų Vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė nurodė, kad visais tokiais atvejais žmonės pirmiausia turėtų skambinti skubiosios pagalbos telefono numeriu.

„Jeigu jie grįžo iš šalies, kur pavojingas virusas yra paplitęs, turėtų skambinti 112. Ten jiems tikrai bus suteikta visa informacija dėl to, ką daryti. Taip pat užtikrinu, kad visa informacija labai plačiai dalijasi Sveikatos apsaugos ministerija ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Nepatartina, galimai nešiojant virusą, vaikščioti pačiam po gydymo įstaigas. Juk, pavyzdžiui, galima taip užkrėsti ten besilankančią niekuo dėtą mamą su mažu vaiku. Taip pat svarbu akcentuoti, jei vaikas neturi jokių simptomų, infekcijos požymių, į ligoninę vykti tikrai nereikia. Prevencijos tikslams tyrimai ligoninėse neatliekami, nes ne ligoninės užsiima prevencija. Tam yra pirminės priežiūros įstaigos“, – komentavo ji.

Tokiai nuomonei antrino ir SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Pakalniškienė.

„Neseniai iš Kinijos ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų) sugrįžusieji 14 dienų nuo paskutinės buvimo šiose šalyse dienos turėtų likti namuose ir stebėti savo sveikatą. Tuo metu, pajutus į gripą panašius simptomus, tokie žmonės nedelsiant turėtų skambinti bendruoju pagalbos tarnybų telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas“, – įspėjo ji.

Specialistės teigimu, pacientai, kurie pajuto kokius nors simptomus po grįžimo, jokiu būdu neturėtų savarankiškai vykti į gydymo įstaigas, juos į atitinkamas ligonines nugabens greitoji medicinos pagalba, kur medikai atliks visus reikiamus veiksmus, įskaitant ir visus reikalingus tyrimus.

„Tuo pacientams tikrai nereikėtų rūpintis, kadangi gydytojai yra pasiruošę, laboratorija turi reikiamus reagentus, kurie leidžia kokybiškai ir greitai (per 6-8 valandas) nustatyti koronaviruso infekciją. Tačiau svarbu pastebėti, kad tai yra daroma įvertinus klinikinius ir epidemiologinius požymius, leidžiančius įtarti koronaviruso atvejį. Nesant simptomų ar epidemiologinių kriterijų neatitinkantiems žmonėms, tyrimai dėl naujojo koronaviruso neatliekami“, – aiškino J. Pakalniškienė.

Rekomenduoja vengti socialinių kontaktų

Kaip skelbiama sveikatos priežiūros įstaigų puslapiuose, atsižvelgiant į tarptautinių ekspertų išvadas, SAM ir NVSC (Nacionalinis sveikatos priežiūros centras) rekomenduoja žmonėms, kurie neseniai grįžo iš Kinijos ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų), 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos likti namuose ir stebėti savo sveikatą.

Tuo laikotarpiu darbdavių, kurių įmonėse dirba ar siekia įsidarbinti žmonės, neseniai lankęsi Kinijoje ar Šiaurės Italijoje, prašoma suteikti galimybes jiems dirbti namuose nuotoliniu būdu. Jei to nepavyksta padaryti, tuomet asmenys gali kreiptis į NVSC, kuris organizuos nedarbingumo išdavimą.

Taip pat sostinės darželiai išplatino informaciją iš Italijos ir Kinijos grįžusiems tėvams, kad jų vaikai turėtų 14 dienų likti namuose. Mokyklos kol kas remiasi ŠMSM rekomendacijomis, ir taip pat siūlo iš tokių šalių grįžusiems vaikams dviejų savaičių karantiną.