DELFI laišką parašęs vyras teigė, kad jo mama Janė Martinkėnienė tikėjosi, kad dėl jos amžiaus kažkada bus pokalbis dėl darbo vietos ateities, tačiau esą nesitikėjo, kad viskas taip baigsis. „Mano mama mokykloje dirbo jau aštuonerius metus ir būdama priešpensinio amžiaus darbuotoja, tikėjosi, kad ateis laikas pokalbiui su mokyklos valdžia dėl jos darbo vietos ateities, reiškia arba bus pasiūlyta pasilikti, arba bus pasiūlyta įstatymų numatyta tvarka išeiti iš darbo į užtarnautą poilsį. Ji dar jautėsi energinga, tad sau buvo numačiusi, jei bus galimybė – pasiliksianti dar toliau dirbti valytoja mokykloje“, – laiške rašė vyras.

Už iš darbo atleistą mamą laišką parašęs vyras išdėstė ir atleidimo metu esą vykusius pokalbius, nors pati Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos direktorė Danutė Jatulė teigia, kad visa tai – šmeižtas. Direktorės teigimu, tokių frazių, kokios įvardytos laiške, nebuvo pasakyta, o buvusi darbuotoja iš darbo buvo atleista todėl, kad pati parašė prašymą išeiti iš darbo.

Progimnazijos direktorė DELFI teigė, kad iš darbo išėjusi darbuotoja buvo linkusi į konfliktus. Esą nė su viena kita valytoja iš 16 tokių konfliktų nebuvo kilę. Pasidomėjus, kodėl mokykloje dirba net 16 valytojų, direktorė teigė, kad mokykla – labai didelė, mokytojų kolektyvas, anot direktorės, taip pat labai gausus.

Paprašė pasiaiškinti dėl atliekamo darbo kokybės

Praėjusių metų lapkritį toks pokalbis ir įvyko. „Plaunant vieną klasę prie jos priėjo mokyklos direktorė Danutė Jatulė kalbėjo, kad mokyklos 2018-ųjų metų biudžete lėšų pakaks iki metų pabaigos, o kaip 2019-aisiais bus – neaišku. Mano mama savo ruožtu atsakė, kad mielai dirbtų toliau. Tas pokalbis taip ir pasibaigė“, – teigė atleistos moters sūnus.

Jau kitą dieną, anot laiško autoriaus, pokalbis buvo pratęstas direktorės kabinete. Tiesa, buvo kalbama ne apie kitų metų biudžetą, o apie, kaip teigiamai, netinkamai atliekamą darbą. „Kabinete buvo įteiktas raštas pavadinimu „Dėl pasiaiškinimo“. Tame rašte darbuotoja kaltinama netliekanti savo darbo, neva buvo atliktas švaros patikrinimas, kurio metu neva aptikta nešvariai išplauti kabinetai, nenuvalytos dulkės ir net aplaidžiai paliktos valymo priemonės. Rašte buvo prašoma pateikti pasiaiškinimą iki tos pačios dienos 16-os valandos. Tame rašte minimi trūkumai buvo visiškas pramanas“.

Iš darbo mokykloje atleistos moters sūnus teigia, kad per aštuonerius metus jo mama nebuvo sulaukusi nė vieno nusiskundimo savo darbu. „Mano mamai tai buvo tarsi žaibas iš giedro dangaus, – apie prašymą pasiaiškinti kalbėjo jos sūnus. – Ponia progimnazijos direktorė svaičiojosi replikomis, daugmaž: „kvieskis savo advokatą“, ponia pavaduotoja L. Zarembienė komentavo daugmaž: „paprasti darbuotojai būdami pensiniame amžiuje nebedirba, o kad valdžioje tokių esama, esą tai ne jos reikalas“. Ponia direktorė Danutė Jatulė yra pensinio amžiaus mokyklos darbuotoja. Mano mama tik pasakė ponioms, kad per visą jos gyvenimą dar nė vienoje darbo vietoje nebuvo iš jos tyčiojamasi ir išėjo iš kabineto.“

Nusprendė išeiti iš darbo pati

Po pokalbio valytoja mokykloje dirbusi moteris susisiekė su sūnumi ir pasitarė, kaip elgtis. Šis teigia pats paskambinęs į Darbo inspekciją, tačiau pagalbos nesulaukė, esą jam patarė, kad mama pati turi spręsti susidariusią problemą.

„Aš savo ruožtu paskambinau į darbo inspekciją su klausimu kaip elgtis darbuotojui, kuris atvirai šantažuojamas darbdavio pramanytu pareigų neatlikimu, kapi gintis? Ar galime tikėtis nešališko stebėtojo iš darbo inspekcijos įsikišimo, kuris įvertintų situaciją iš šalies, išklausytų abi puses, stebėtų kurį laiką situaciją. Atsakymas nedžiugino. Anot darbo inspekcijos specialisto, galimybių jiems įsikišti dabar nėra, darbuotojas pats turi gintis, gali tai daryti ir teisme. Mano mama nenorėjo teisinio karo, jai jos gera sveikata svarbiausia. Nors man virė kraujas, matant tokią neteisybę, tačiau mamos sprendimą gerbiau ir sutarėm, kad dabar reikia visų pirma išeiti iš darbo „savo noru“ ir lai pasiunta ponios direktorė ir pavaduotoja ūkio reikalams“, – laiške rašė vyras.

Iš pradžių sūnus su mama surengė atsakymą į pateiktą prašymą pasiaiškinti dėl netinkamai atlikto darbo, tačiau vėliau nusprendė, kad iš karto pateiks prašymą išeiti iš darbo.

Direktorė priėmė prašymą atleisti iš darbo.

Direktorė: ji atleista asmeniniu prašymu, buvo išmokėta kompensacija

Ignalinos Č. Kudabos progimnazijos direktorė Danutė Jatulė DELFI teigė, kad Janina Martinkėnienė iš darbo buvo atleista jos asmeniniu prašymu. Direktorės teigimu, patikrinimo metu iš tiesų buvo nustatytas netinkamai atliktas darbas ir pakvietė atleistos moters sūnų atvykti pasikalbėti su administracija.

„Informuoju, kad Janina Martinkėnienė atleista iš darbo jos asmeniniu prašymu pagal Lietuvos Respublikos darbo kodekso 56 straipsnio 1 dalies 4 punktą ir 56 straipsnio 2 dalį. Prašymas pateiktas 2018-11-08. Atleista iš darbo 2019-11-19, išmokant 2 mėnesių išeitinę kompensaciją“, – įvardijo direktorė.

Jos teigimu, prašymas pasiaiškinti dėl darbo trūkumų buvo pagrįstas: „Tikrinant švarą ir tvarką 2018-11-07 progimnazijos kabinetuose, nustatyta (Saugos ir švaros komiteto aktas), kad kabinetai išvalyti nešvariai, profesionalios koncentruotos valymo priemonės buvo paliktos mergaičių tualete po praustuvu, nors turi būti užrakintos. 2018-11-08 buvo paprašyta pateikti pasiaiškinimą iki 2018-11-08, 16.00 val. Pasiaiškinimas pateiktas nebuvo“.

Direktorė pridūrė, kad kviečia ir žiniasklaidą, ir buvusios darbuotojos sūnų atvykti į progimnaziją, pabendrauti su administracija, kitais darbuotojais bei išklausyti jų nuomonę.

Papildyta kovo 5 d.

Po straipsnio publikavimo, istoriją paviešinęs atleistos moters sūnus sureagavo į direktorės kvietimą susitikti. „Jūs, ponia Jatule, kviečiate mane, mano mamą ir žurnalistus pasikalbėti. Apie ką mes galėtume kalbėtis, ponia direktore? Koks būtų pokalbio tikslas? – rašoma laiške. – Pasitaręs su mama, paviešinau šią istoriją su tikslu jums, ponia Jatule ir ponia Zarembiene, parodyti, kad jūsų veiksmai nėra nematomi. Taip pat su tikslu padrąsinti prabilti ir kitus žmones, atsidūrusius panašioje situacijoje. Su viltimi, kad savivaldybės, darbo inspekcijos, švietimo ir mokslo ministerijos, socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakingi pareigūnai išgirstų, pamatytų, jog tokia problema egzistuoja, kad imtųsi veiksmingų priemonių tokiems atvejams ateityje išvengti. Jūs, ponia Jatule, buvote pažymėta mano vakarykščiame viešame pasisakyme Facebook paskyroje su raginimu pakomentuoti. Deja, iš jūsų pusės tyla.“

Vyras teigia, kad situaciją buvo galima išspręsti ir kitaip: „O juk galėjote, ponia Direktore, mano mamą tiesiog atleisti įstatymo numatyta tvarka. Pagal naująjį darbo kodeksą galėjote tai padaryti, tiesiog įspėdama prieš mėnesį. Kam tas „šou“ jums buvo reikalingas? Ar dar nežinojote tokios galimybės, esančios Darbo Kodekse? Be to, jei nusižengimai būtų buvę realiai padaryti, kodėl negalėjote tiesiog pasikalbėti su darbuotoja? Kam tas patikrinimo komisijos spektaklis?

Mūsų su mama tikslas yra jums, ponia Jatule, ir jūsų kolegei L. Zarembienei parodyti, kad toks jūsų elgesys netoleruotinas. Dirbate švietimo įstaigos vadove, elkitės atitinkamai. Turėtumėte būti miestelio moralinis autoritetas, sektinas pavyzdys kitiems. Norime taip pat paskatinti kitus žmones garsiai kalbėti, kurie patyrę panašių dalykų. Tikimės, kad institucijos kaip darbo inspekcija, atitinkamos ministerijos atmerks akis, jautriau seks šią temą, imsis veiksmingų prevencinių priemonių“.