ES užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje dalyvaujantis L.Linkevičius tikisi, kad Europos išorės veiksmų tarnyba su Europos Komisija pirmuosius veiksmų plano elementus pasiūlys kovo mėnesį.

„Labai teigiamo atgarsio susilaukė mūsų keturių šalių iniciatyva dėl strateginės komunikacijos. Galima tikėtis, kad kovo mėnesį, kai bus rengiamos (Europos Vadovų Tarybos) išvados, atsiras ir konkretesnių veiksmų plano elementų, kuriuos galėtų Išorinių veiksmų tarnyba su Europos Komisija pasiūlyti šioje srityje“, - BNS iš Briuselio sakė L.Linkevičius.

„Kalbama ne apie kažkokią europinę propagandą, o kaip atremti tą propagandą, kuri labai aktyviai veikia iš Rusijos pusės, ir kaip sudaryti sąlygas laisviems alternatyviems informacijos šaltiniams“, - sakė ministras.

Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Danijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai šį mėnesį kreipėsi į ES institucijas, perspėdami, kad „Rusija greitai plečia savo dezinformacijos ir propagandos kampaniją“, kuria siekiama „paramos Rusijos Vyriausybės politiniams ir kariniams tikslams“.

ES užsienio politikos vadovei Federicai Mogherini adresuotame laiške ministrai paragino užtikrinti „patikimą ir konkurencingą informacijos alternatyvą rusiškai kalbantiems gyventojams ir tiems, kurie naudojasi Rusijos valstybės kontroliuojama žiniasklaida“.

Laiške Briuseliui siūloma internete sukurti platformą, kurioje būtų pateikiama informacija apie propagandos melą ir manipuliacijas, suteikti paramą iniciatyvoms kurti televizijos kanalus, interneto portalus, radijus ir spaudą rusų kalba, skatinti produkcijos keitimąsi ES viduje, siūlyti produkciją veikiančiai Rusijos žiniasklaidai.

Keturi ministrai taip pat pareiškė, jog ES turi skirti didesnį dėmesį nešališkam informavimui, interesų skaidrumui ir užkirsti kelią nesantaikos kurstymui bei smurto ir karo propagandai. Šiam tikslui ministrai siūlo paskatinti glaudesnį ES žiniasklaidos reguliuotojų bendradarbiavimą.

L.Linkevičiaus teigimu, pirmadienio susitikime F.Mogherini kreipimąsi pristatė kaip „pozityvų dokumentą, ties kuriuo reikia dirbti“.

„Negaliu teigti, kad tas dokumentas buvo atskirai diskutuotas ir analizuotas, bet apie jį buvo kalbama ir jo svarba buvo gana vieningai pabrėžta“, - sakė ministras.

Anot L.Linkevičiaus, ministrų susitikime „vyraujanti nuomonė buvo aiški, kad jokių sąlygų ir kalbų apie mūsų pozicijos Rusijos atžvilgiu švelnėjimą negali būti, nėra kalbos apie mūsų politikos pokyčius, o kalbama tik apie tai, kad ieškoti papildomų svertų ir instrumentų, kad keistųsi Rusijos politika“.