G. Puodžiūno teigimu, dėl M. Golovatovo sulaikymo tiesiogiai bendravo Lietuvos ir Austrijos teisėsauga. Esą diplomatiniais kanalais ryšio beveik nebuvo.

„Mums konkrečiai nebuvo jokių argumentų pateikta (dėl M. Golovatovo paleidimo – DELFI), nes šitas informacijos kanalas buvo tarp prokuratūrų, tarp policijų. Iš esmės, kaip jūs žinote, viskas vyko pakankamai greit, žaibiškai. Pradinė informacija buvo pakankamai miglota. Ypač kai pasirodė informacija, kad sulaikytasis gali netikėtai greitai būti paleistas. Iki vėlumos tikrinome tą informaciją. Deja, pasirodė šeštadienį iš ryto, kad sulaikytasis yra paleistas, mūsų dideliam nusivylimui“, - praėjusią savaitę visą Lietuvą sukrėtusią žinią apie skubų M. Golovatovo paleidimą prisiminė ambasadorius.

Žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų, esą Rusijos premjeras V. Putinas tiesiogiai spaudė Austrijos vadovus paleisti nusikaltimais žmoniškumui kaltinamą „Alfa“ būrio vadą, G. Puodžiūnas nepanoro komentuoti.

Paklaustas, kaip konfliktas dėl M. Golovatovo paleidimo paveiks dvišalius santykius, ambasadorius vylėsi, kad dabartinė audra pamažu nurims.

„Čia yra konkretus teisinis atvejis. Daugiausiai klausimų kyla, kodėl jis (sprendimas paleisti M. Golovatovą – DELFI) buvo priimtas taip greit, taip netikėtai. Tikimės, kad šitas deguto šaukštas dvišaliuose santykiuose neturės didesnės įtakos“, - tęsė diplomatas.

Pasak jo, Austrijoje, o ypač – šiltus ryšius su Lietuva palaikančioje Zalcburgo žemėje, yra daug žmonių, kurie puikiai supranta, ką Lietuvai reiškia Sausio 13-oji. „Yra žmonių, kurie puikiai atsimena, buvo tiesiogiai tuose įvykiuos. Manau, kad juos tas įvykis irgi skaudina“, - sakė G. Puodžiūnas.

Diplomatas pastebėjo, kad ir pačioje Austrijoje viešoji nuomonė dėl M. Golovatovo paleidimo darosi palankesnė Lietuvai. „Pradinė reakcija dėl tam tikro supykimo, tam tikrų epitetų pavartotų Austrijos atžvilgiu, sekančią dieną iš tikrų pakrypo į klausimą – kodėl priimtas toks svarbus sprendimas taip greit“, - kalbėjo ambasadorius.

Paklaustas, kokiam laikui yra atšauktas iš Austrijos, G. Puodžiūnas teigė negalįs nurodyti tikslaus termino. „Matyt, priklausys nuo to, kaip greit šitas klausias spręsis ir (kada – DELFI) mes gausime mus patenkinančius atsakymus“, - reziumavo ambasadorius.

D. Grybauskaitė: problema suvešėjo ne tik Austrijoje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo su Lietuvoje šiuo metu susirinkusiais mūsų šalies ambasadoriais užsienyje teigė davusi aiškius ir paprastus nurodymus dėl konflikto su Austrija.

„Pirmiausiai – informuoti apie Lietuvos poziciją, kad visos šalys žinotų, kodėl Lietuva taip sureagavo. Antra – tai yra bendras europinis klausimas, t.y. kaip Europos arešto orderis yra traktuojamas kitose Europos šalyse“, - vardijo šalies vadovė.

Ji užsiminė, kad Austrija – ne vienintelė šalis, priimanti dviprasmiškus sprendimus, susijusius su ieškomais asmenimis.

„Atrodo, kad precedentų yra ir daugiau – ne tik Austrijoje. (...) Matomai, tai yra daug platesnė problema“, - svarstė prezidentė.

Pasak jos, dabar svarbiausias yra ne konfliktas su austrais, o jo padariniai. Tiksliau – siekis, kad tokių akibrokštų būtų kiek įmanoma mažiau.

„Svarbiausia – orientuotis ne į praeitį, į tai kas įvyko, o į tai, kad nepasikartotų tokie atvejai. Ne tik šio žmogaus atveju, bet ir kitų įtariamųjų“, - pabrėžė D. Grybauskaitė.

Pagal Lietuvoje išduotą Europos arešto orderį M. Golovatovas Austrijos sostinėje Vienoje buvo sulaikytas liepos 14 d. Apie jo sulaikymą, neatskleisdama įtariamojo pavardės, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Tačiau džiugios žinios dėl Sausio 13-osios bylos tyrimo netruko virsti šoku. Šeštadienį Rusijos žiniasklaida jau trimitavo apie įtariamojo paleidimą. Vos apie parą sulaikytas išbuvęs M. Golovatovas savaitgalį ilsėjosi Maskvoje ir dalijo interviu apie neva niekuo nepagrįstą jo sulaikymą.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris netgi pareiškė, kad Lietuva gali svarstyti diplomatinių santykių su Austrija nutraukimo galimybę. Tačiau opozicinių socialdemokratų ir „tvarkiečių“ pasipriešinimas gerokai sušvelnino Seimo poziciją – iš Užsienio reikalų komiteto pareiškimo dingo punktai apie diplomatinį Vilniaus boikotą Vienai.

Antradienį Latvija ir Estija parėmė Lietuvą konflikte dėl M. Golovatovo paleidimo.