Pasak Policijos departamento Pajėgų valdymo valdybos viršininko Arūno Paulausko, tokią informaciją pareigūnai gavo iš kito parlamentaro Bronislavo Matelio.

Patys pareigūnai kol kas su L. Balsiu susisiekę nebuvo, šalia jo namų laukia policijos ekipažas.

Policija neturi įrodymų, kad Seimo narys vairavo automobilį.

Policija pasitelkė net kopėčias

„Naujausia informacija yra ta, kad Seimo narys L. Balsys šiuo metu yra savo namuose, Vaduvos gatvėje, mums pavyko su juo susisiekti per Seimo narį B. Matelį, kuris informavo, kad turi kontaktą telefonu su L. Balsiu. Šiuo metu ieškome galimybių susisiekti tiesiogiai su Seimo nariu, kad gautume iš jo paaiškinimą“, – sakė A. Paulauskas.

Jis patikino, kad pareigūnai reagavo nedelsiant, gavę informaciją, kad galbūt L. Balsys gali vykti namo, ten išskubėjo, tačiau namai buvo užrakinti, automobilio šalia namų nematė. Jie liko budėti prie L. Balsio namų.

Pirminiais duomenimis, parlamentaro automobilis yra po namu, garaže.

Policijos departamento atstovai teigė, kad policijos pareigūnai kol kas yra gavę tik B. Matelio patvirtinimą, kad L. Balsys yra namuose, tiesiogiai su parlamentaru jie nekalbėjo.

„Beldėmės ir į duris, ir netgi pasiskolinę kaimynų kopėčias bandėme pasižiūrėti pro pirmo aukšto langus, įvertinti situaciją, tačiau durų niekas neatidarė, ir Seimo nario aptikti nepavyko“, – sakė A. Paulauskas.

Pasak jo, patikrinti L. Balsio girtumą teisiškai įmanoma tuo atveju, jeigu jis pats sutiktų. Pareigūnai ketina pasiūlyti tai padaryti.

Arūnas Paulauskas

Kol kas negali pasakyti, ar padarė pažeidimą: iškilo klausimų dėl alkotesterio

Policijos departamento atstovo teigimu, kol kas negalima pasakyti, kad jis padarė pažeidimą, nes vairavo neblaivus.

„Teisiškai teigti, kad jis padarė pažeidimą negalima, nes kol kas nėra aišku, kas vairavo automobilį. Iš turimos medžiagos tik žinome, kad automobilis išvažiavo iš Seimo rūmų, o kas konkrečiai jį vairavo, nėra aišku“, – sakė A. Paulauskas.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis teigė, kad L. Balsys atsisako bendrauti su policija.

„Per B. Matelį jis sakė, kad atsisako bendrauti su policija. Atitraukėme policijos ekipažą ir ieškosime galimybių su juo susisiekti“, – sakė R. Matonis.

Pasak Policijos departamento Pajėgų valdymo valdybos viršininko, vertinant alkotesterį, kurį naudojo žiniasklaidos atstovai, iškilo klausimas dėl metrologinės patikros.

„Tikrai – labai daug klaustukų, tad teigtume, kad jis padarė pažeidimą kol kas negalime“, – sakė A. Paulauskas.

Informaciją gavo po 20 minučių

Pasak Policijos departamento atstovo, pareigūnai gavo informaciją maždaug po 20 minučių po to, kai paaiškėjo, kad jo automobilis išvažiavo iš Seimo rūmų.

„Greitesnė informacija būtų leidusi mums sureaguoti greičiau, tačiau nedelsiant buvo informuotos visos galimos pajėgos Vilniaus mieste, buvo perduoti automobilio požymiai, bet sulaikyti nepavyko. Įtariame, kad Seimo narys jau buvo spėjęs iki to laiko nuvykti iki namų“, – pripažino A. Paulauskas.

Policijos departamento atstovas patikino, kad policija peržiūrėjo vaizdo kamerų užfiksuotą medžiagą tiek iš Seimo, tiek esančių mieste, sumontuotų sankryžose, tačiau kol kas įrodymų, kad būtent L. Balsys vairavo automobilį nėra.

B. Matelis: L. Balsys namuose

Šiuo metu su politiku Linu Balsiu bendraujantis Seimo Mišrios grupės seniūnas B. Matelis DELFI sakė, kad kolega atrodo adekvatus, tačiau su policija bendrauti atsisako.

„Parašiau L. Balsiui žinutę, kad tikrai noriu jam padėti. Telefonu kalbėjome daugiau kaip valandą. Šiuo metu jis savo namuose. Jis bendravo labai geranoriškai, yra visiškai adekvatus. Sakyčiau, kad jeigu spręsti – girtas ar ne, teigčiau, kad greičiau ne. Įspūdis bendraujant su juo neblogas“, – DELFI pasakojo B. Matelis.

Pasak Mišrios grupės seniūnu ketvirtadienį išrinkto politiko, pabandyti susitikti su L. Balsiu jo paprašė Seimo vicepirmininkė R. Baškienė. Esą po to, kai L. Balsys, kuris tą dieną su juo bendravusiems parlamentarams bei žiniasklaidos atstovams pasirodė esantis neblaivus, ir, dėl to kilus triukšmui, sėdęs į savo automobilį kažkur išvažiavo, Seimo nariai sunerimo, ar jam nieko neatsitiko.

„Aš nenoriu jo nei smerkti, nei auklėti. Mano uždavinys buvo jį surasti ir išsiaiškinti, kaip tą situaciją būtų galima išspręsti“, – sakė B. Matelis.

Bronislovas Matelis

Prašo patraukti policijos ekipažą

Jo teigimu, L. Balsys perdavė prašymą: kadangi po politiko namo langais stovi policijos ekipažas, jis pageidautų, kad automobilis pasitrauktų.

„L. Balsys sakė: nei aš koks nusikaltėlis, nei ką blogo padariau. Kam tas ekipažas?“, – perdavė Mišrios grupės seniūnas.

Pasak jo, L. Balsys aiškino grįžęs namo, automobilį pastatęs garaže ir nuėjęs į namus.

„Jis sėdi namie, bendrauja per mane, policijai kol kas neatsiliepia“, – pasakojo B. Matelis.

Jis sakė bendravęs su policijos atstovais ir perdavęs L. Balsio prašymą.

Žada duoti parodymus

„Iš tiesų, kai jis atsipalaiduos, duos parodymus – galbūt kitą savaitę. Komisaras sakė, kad jie vis tiek turi paimti jo paaiškinimą ir pasiūlyti pasitikrinti alkotesteriu. L. Balsys abejoja, ar tai reikia daryti. Jo motyvas – kad jokių teisinių argumentų jį persekioti nėra, įrodymų, kad jis buvo neblaivus, taip pat nėra. Tą ir siūliau paaiškinti policijai, bet jis ilsisi ir prašo, kad visuomenė nurimtų, o policija pasitrauktų“, – pasakojo parlamentaras.

B .Matelis sakė su L. Balsiu kalbėjęs ir apie „kitus reikalus“.

„Apie gyvenimą – skaitytojai supras, apie ką aš su juo kalbėjau. Ir pavyzdžiais kalbėjau, ir bandžiau įtikinti. Manau, radome sąlyčio taškų, gal kitą savaitę priimsime tam tikrą sprendimą“, – pasakojo grupės seniūnas.

Jis samprotavo, kad Lietuva „dėl tų problemų“ prarado ne vieną garsų žmogų.

„Manau, turime elgtis taip, kad tokių problemų mūsų visuomenėje būtų kuo mažiau. Todėl bandau sutarti su L. Balsiu, ir jis tikrai linkęs įsiklausyti į tai, ką sakau. Kai aš kalbėjau, jis kartais ilgai tylėdavo, su tokia aiškia užuomina, kad priima, ką jam sakau. Tikiuosi, kad pavyks pasiekti, kad jis norėtų ir pats sau padėti, ir priimtų mano tiesiamą pagalbos ranką“, – jaudindamasis kalbėjo B. Matelis.

Kaip DELFI jau rašė, L. Balsys ketvirtadienį Seime pasirodė galimai neblaivus. Jis žurnalistams sutiko pasitikrinti alkoholio tikrintuvu ir pripūtė 1,82 prom. alkoholio. Po to jis iš Parlamento išvyko savo automobiliu.

Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius apie pusę keturių popiet BNS sakė, kad kol kas nei automobilis, nei pats parlamentaras nėra rasti.

„Jo rasti ir pabendrauti su juo iki šiol nepavyksta. (Ieško) ne vienas ekipažas – mažiau, nei pradžioje, bet pakankamai daug“, – BNS sakė P. Radvilavičius.

Lietuvos žaliųjų partijos atstovas L. Balsys Seime dirba antrąją kadenciją, anksčiau jis dirbo prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėju, žurnalistu.