„INFO TV“ skelbia, kad už tokį darbą V.Sadauskas siūlo sumokėti 1000 eurų. Žydų bendruomenė tuo piktinasi ir vadina antisemitizmu.

V.Sadausko tinklaraščio įraše „Aš esu Vanagas“ rašoma: „Milijonų neturiu, bet skiriu 1000 Eur – moksleiviui, studentui, doktorantui, mokytojui ar mokslininkui, kuris surinks informaciją, dokumentus, medžiagą bei parašys darbą (bent 10 autorinių spaudos lankų), publikaciją apie žydų tautybės asmenis, kurie žudė žmones, prisidėjo prie trėmimų ir kankinimų ir t.t.“

Nepavykus susisiekti telefonu pradžių į elektroninę užklausą Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba atsakė, kad institucija nekomentuoja asmeninių tinklaraščių. Galiausiai pats V.Sadauskas sutiko pakomentuoti savo įrašą svetainėje.

Jis aiškina, kad kaip tik bando įrodyti, kad žydai nebuvo nusikaltėlių tauta. „Jūs manote, žudyti yra gerai? Nu kaip jūs manot, ar gerai yra žudyti. Aš vieno klausimo klausiu žudyt gerai ar blogai? Aš kartoju – jei žydai žudo lietuvius tai gerai ar blogai? Jei lietuviai žudo tai gerai ar blogai?“, – laidai „Info diena“ sakė V.Sadauskas.

Žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky iš pradžių suabejojo, ar toks įrašas nėra pokštas, tačiau juokinga nepasirodė. Ji sako, kad tai netgi gali būti verta teisėsaugos tyrimo. „Sakyčiau, kad tai yra tikrai antisemitizmas. Nežinau, ar asmuo gali toliau tęsti darbą, vadovybė turi vertinti tokio asmens moralinį standartą ir prokuratūra turi susirūpinti tokia informacija“, – „INFO TV“ piktinosi F.Kukliansky.

Kontrolierių į pareigas skiria Seimas. Seimo nariai perskaitę V.Sadausko įrašą abejoja, ar jis toliau gali tęsti veiklą. Liberalė Aušrinė Armonaitė kreipsis į kolegas, kad apsvarstytų Sadausko veiklą. Ji „Info dienai“ sako, kad V.Sadausko veiklą turi vertinti Seimo vadovybė.

V.Sadauskas sako kol kas tūkstančio eurų niekam nesumokėjęs, tačiau vis dar laukia bandymų įrodyti žydų nusikaltimus. „Jei jūs teigiat, kad žydai žudė lietuvius, įvardinkit – kurie žydai“, – sako kontrolierius. Esą jis tik kelia klausimą, ar yra dokumentų, kurie įrodytų, kad žydai žudė lietuvius, nes pasitaiko tokių komentarų.

Apžvalgininkas Rimvydas Valatka teigia, kad Sadausko pasiaiškinimai jo neįtikina. Skirti premiją už susitepusių žydų medžioklę – antisemitizmas. Jis teigia, kad „kitaip kaip kibiro deguto prieš Vasario 16-osios šimtmetį to pavadinti negalima“.

Istorikas Seimo narys Arvydas Anušauskas pabrėžia, kad prisimenant istorinius momentus juos reikia atsieti nuo tautybės. „Akivaizdu, žmonės neatstovavo tautybėms. Jie atstovavo ideologijai, buvo patogūs įrankiai, apie ką mažiausiai galvojo – savo tautinę priklausomybę. Jie save identifikuodavo kaip partiniai, kaip kokios nors represinės struktūros darbuotojai, bet tikrai ne pagal tautybes“, – aiškino A.Anušauskas.