Vilniaus apygardos administracinio teismo buvęs karys prašė panaikinti tarnybinio patikrinimo išvadą dėl karių atsisakymo vykdyti būrio vado įsakymą; panaikinti jam skirtą drausminę nuobaudą - atleidimą iš profesinės karo tarnybos ir grąžinti atgal į profesinę karo tarnybą bei priteisti iš Krašto apsaugos ministerijos tarnybinį atlyginimą, butpinigius, maistpinigius už visą priverstinės pravaikštos laiką.

Vilniaus apygardos administracinis teismas liepos 19 dienos nutartimi skundo dalį dėl tarnybinio patikrinimo išvados panaikinimo atsisakė priimti, o skundo dalį dėl sugrąžinimo tarnybon ir kompensacijos priėmė.

Teismas konstatavo, kad tiek Kariuomenės drausmės statutas, tiek Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymas nenumato galimybės skųsti tarnybinio patikrinimo išvadą, o kaip skundžiamus objektus numato karininko, atliekančio patikrinimą, veiksmus.

Pareiškėjas Vyriausiojo administracinio teismo prašė panaikinti Vilniaus apygardos administracinio teismo nutarties dalį, kuria atsisakyta priimti nagrinėti skundą dėl tarnybinio patikrinimo išvados panaikinimo.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad M.Ribikausko skundas atmestinas, pirmosios instancijos teismas pagrįstai atsisakė priimti pareiškėjo skundo dalį dėl tarnybinio patikrinimo išvados panaikinimo.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas. LITCON-6 būrio 4 skyriaus vadas vyresnysis seržantas M.Ribikauskas iš tarnybos buvo atleistas, nes atsisakė vykti į užduotį - išvykti į patruliavimą.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus BNS yra sakęs, kad seržantas savo poelgiu sukėlė rimtą pavojų kitiems Lietuvos ir Danijos kariams, susilpnino viso bataliono kovinę galią. Drausmės statutas tokiais atvejais numato tik atleidimą iš profesinės karo tarnybos.

Kariuomenės vado teigimu, tai pirmasis toks atvejis per daugiau kaip 10 metų, kai Lietuvos kariuomenė dalyvauja tarptautinėse misijose.

Anot šaltinių, M.Ribikauskas atsisakė vykti į patrulį, kai negavo naujesnio modelio elektroninio prietaiso, slopinančio radijo valdomus sprogstamuosius užtaisus.

Pietų Irake Danijos batalione tarnaujantys kariai aprūpinti įvairios konstrukcijos elektroniniais slopintuvais, tačiau kartais jų neužtenka visoms konvojuose vykstančioms transporto priemonėms. Elektroninių slopintuvų technologija laikoma paslaptyje, jie paskirstomi į transporto priemones pagal tam tikrą sistemą.

"Misija Irake yra pavojinga, ir karys žino, jog nesvarbu, ar yra papildomų saugumą užtikrinančių prietaisų, ar jų nėra, privalu vykdyti užduoti, kitaip kils pavojus tarnybos draugų gyvybėms", - sakė V.Tutkus.

Kariuomenės vado V.Tutkaus teigimu, tuometinis krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas, pasinaudojęs savo išskirtine teise, sušvelnino nuobaudą kitiems skyriaus kariams - jiems buvo pažeminti kariniai laipsniai.

Maždaug pusšimčio karių LITCON-6 būrys atliko pusmečio trukmės misiją Irake 2005-ųjų rugpjūčio-2006 metų vasario mėnesiais.