Tokią schemą LRT laidos „Specialus tyrimas“ žurnalistai atskleidė Lazdijų rajone.

Šioje schemoje šmėžuoja ir ilgamečio Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio pavardė. Tačiau politikas atsakomybę verčia vietos savivaldybės tarybai, o visas nepotizmo sąsajas ir galimą piktnaudžiavimą, panaudojant Europos Sąjungos (ES) paramą, vadina sutapimais ir atsitiktinumas.

A. Margelis teigia, kad Lazdijų rajono savivaldybės taryba yra pritarusi ir skyrusi dalį finansavimo visoms į melioracijos paramos lėšas pretendavusioms ir pretenduojančioms vietos asociacijoms, kurios susikuria ir teikia paraiškas melioracijos įrenginių atnaujinimui už valstybės ir ES lėšas.

„Pats tame nedalyvauju, bet žinau, kad, kurios kreipėsi, taryba visoms pritarė ir skyrė bendrą finansavimą“, – teigia meras A. Margelis.

Asociacijos nariai – ir mero artimieji

Viena tokių visuomeninių organizacijų, atsiradusių reikiamu laiku ir reikiamoje vietoje – Žaliosios melioracijos sistemų naudotojų asociacija, Lazdijų rajone, gimtajame mero Margelio Vartų kaime, Krosnos seniūnijoje, susikūrė pernai pavasarį.

Ir iš karto ėmėsi įgyvendinti ambicingą žemių melioracijos infrastruktūros rekonstrukcijos projektą, kurio vertė – 380 tūkstančių eurų.

Tos asociacijos nariais tapo ir Lazdijų rajono savivaldybės mero A. Margelio šeima bei giminaičiai – dukra Rūta Margelytė-Brindzienė, žentas Darius Brindza, sūnus Domantas Margelis, brolis Romas Margelis, pusseserė Asta Pilvinienė.

Paklaustas, ar jo šeimos nariai yra asociacijos nariais, A. Margelis sako, kad pats nariu nesąs, tačiau už vaikus ir kitus giminaičius atsakyti negalintis, nes jie yra suaugę ir savarankiški asmenys.

Genovaitė Beniulienė, Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) atstovė, teigia, kad tokias asociacijas ir jų kūrimąsi reglamentuoja teisės aktai.

Narių skaičius turi būti ne mažiau trejeto, vyresnių nei 18 metų, veiksnių asmenų. O giminystės sąsajų tarp narių, sako NMA atstovė, niekas netikrina, nes tokio tikrinimo taisyklėse nėra numatyta.

Parama – seniems įrenginiams rekonstruoti

Būtent asociacijos nariams, tarp jų – ir mero A. Margelio šeimai ir giminaičiams – artimiems ir tolimesniems – nuosavybės ar net nuomos teisėmis priklausančiose pievose ir ganyklose asociacijos vykdomo projekto metu valstybės lėšomis bus pakeista melioracijos drenažo sistema, sutvarkyti melioracijos grioviai, įrengti surenkamieji šuliniai, vandens pralaidos, privažiavimai ir kita.

Ši parama iš ES lėšų padengia 80 procentų viso projekto išlaidų. Kitas išlaidas, pasak NMA atstovės, turi prisidėti patys asociacijos nariai arba projekto partneriai.

Įsigijo iš valstybės, perleido vaikams

Beje, dalis tų žemių nuosavybės teise dar neseniai priklausė pačiam merui A. Margeliui ir jo žmonai Linai Margelienei, dirbančiai to paties mero vadovaujamos Lazdijų rajono savivaldybės struktūriniame padalinyje – savivaldybės administracijoje, Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Abu sutuoktiniai Margeliai šią žemę, tuometinės Nacionalinės žemės tarnybos Lazdijų skyriaus vedėjos Audros Kimbirauskienės sprendimais, įsigijo iš valstybės lengvatinėmis sąlygomis, o vėliau, prieš prasidedant projektui, ją padovanojo savo atžaloms.

Šiuo metu buvusi Lazdijų žemėtvarkos skyriaus vedėja A. Kimbirauskienė dirba Lazdijų rajono savivaldybės administracijoje, Architektūros skyriaus vedėja. Į šias pareigas ne konkurso būdu ji buvo pervesta pagal valstybės tarnautojų rezervo tvarką po to, kai savo noru paliko ankstesnes pareigas.

Meras: kaip apeiti tas žemes?

Lazdijų meras pyksta, paklaustas, ar atsitiktinai sutapo, kad melioracijos darbai vyks jo šeimos ir giminaičių žemėse. Girdi, jis čia gimęs, augęs, ir jo vaikai čia kuriasi.

Į klausimą, ar yra girdėjęs apie naujosios asociacijos pateiktą projektą, A. Margelis patvirtina, kad taip. Girdėjęs, tačiau ką daugiau turįs pasakyti? Ar prisidėjo finansais jo vadovaujama Lazdijų rajono savivaldybė? Taip, sako meras, bet prisideda visiems, kurie kreipiasi.

Pasak jo, kažin ar įmanoma, projektuojant būsimus melioracijos darbus, apeiti jo šeimai ar giminaičiams priklausančias žemes techniškai. „Aš manau, kad neįmanoma“, – sako A. Margelis.

Visas pasakojimas – laidos „Specialus tyrimas“ reportaže.