Tuo Krašto apsaugos ministerija susidomėjo spaudoje pasirodžius straipsniui apie šio kario motinos nesėkmingus mėginimus išreikalauti sūnui minėtą invalidumo pensiją.

"Apgailestaujame dėl susidariusios padėties, tačiau buvęs karys R.K. pagal dabar galiojančius įstatymus ir pateiktas medikų išvadas negali gauti kario invalidumo pensijos", - rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Jame teigiama, jog karių invalidumo pensijos skyrimo sąlygas ir tvarką nustato vidaus reikalų, Specialiųjų tyrimų tarnybos, valstybės saugumo, krašto apsaugos, prokuratūros, Kalėjimų departamento, jam pavaldžių įstaigų bei valstybės įmonių pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymas.

Pagal įstatyme numatytą tvarką, pensija skiriama, jeigu invalidumas atsirado dėl priežasčių, susijusių su tarnyba. Kai nustatomos kitos invalidumą sukėlusios priežastys, pensija skiriama tik tuo atveju, jei invalidumas atsirado tarnybos metu.

Minėtas karys R.K privalomąją karinę tarnybą 1993 metais atliko Klaipėdos pakrančių apsaugos rinktinėje, kuri buvo pavaldi Vidaus reikalų ministerijai. Apie šio jaunuolio invalidumo pensijos problemą Krašto apsaugos ministerija buvo informuota 2001 metų vasarą.

"Suvokiant sunkią padėtį, kurioje atsidūrė buvęs karys ir jo šeima, buvo kreiptasi į žinybines Krašto apsaugos ministerijos ir Vidaus reikalų ministerijos medicinines komisijas dėl papildomos informacijos apie buvusio kario R.K. sveikatos būklę tarnybos metu. Gauti atsakymai, kad būdamas šauktiniu, jis į medikus nesikreipė, duomenų apie jo sveikatos būklę bei nusiskundimus nėra.

Krašto apsaugos ministerija kreipėsi ir į Karo medinos tarnybą, kad ši ištirtų R.K. invalidumo priežastis. Gautas atsakymas, kad praėjus 6 mėnesių laikotarpiui nėra objektyvių kriterijų nustatyti priežastis, galėjusias lemti invalidumą.

Tikintis, kad ir pavėluotai bus galima nustatyti priežastis, dėl kurių buvęs karys R.K. susirgo, kreiptasi į Valstybinę medicininės socialinės ekspertizės komisiją (VMSEK). Tačiau ji nepateikė jokių duomenų ir pranešė, kad ankstesnė invalidumo priežastis R.K. nustatyta neteisingai.

"Krašto apsaugos ministerija negali imtis tolesnių veiksmų, nes yra gavusi oficialų dokumentą - VMSEK pažymą, kad ankstesnė išvada dėl invalidumo negalioja. Šiuo atveju Krašto apsaugos ministerija neturi skundo dėl pažymos padavimo teisės, nes jos interesai juridiniu požiūriu nepažeisti. Ministerija negali skirti kario invalidumo pensiją pagal senąją VMSEK pažymą", - teigiama ministerijos atsakyme į spaudoje pasirodžiusi straipsnį.