Kad ir kaip gerai ši mintis skambėtų, tačiau palaikymo buvo sulaukta nedaug, parašus kol kas padėjo tik 10 parlamentarų, opozicija šios minties nepalaiko. Povilo Ubršio teigimu, opozicija nenori užlipti ant kojos prezidentui Gitanui Nausėdai.

Praėjusią savaitę opozicinė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS–LKD) partijos prezidiumo posėdyje nusprendė, kad taip pat nepalaikys interpeliacijos proceso.

DELFI kalbinta TS–LKD atstovė Seime Aistė Gedvilienė teigė, kad jau dabar yra aiškūs visi atsakymai, interpeliacijai laiko skirti nevertėtų.

„Man atrodo, kad į visus klausimus mes jau turime atsakymus. Nebėra papildomų klausimų į kuriuos ministras J. Narkevičius turėtų atsakyti. Mes patys įsitikinome, kad yra padaryta daug visuomenei keliančių klausimų dalykų: nuo pietų, turistinių kelionių iki šeimos gyvenimo Seimo viešbutyje ir dar paskutinis lašas – keliukas Upės gatvėje“, – sakė parlamentarė.

Jos teigimu, kaip ir sprendimas jau dabar aiškus, ministras J. Narkevičius savo postą išsaugotų.

„Man atrodo, kad klausimų nebėra, interpeliacija yra pakankamai ilgas procesas, kada reikia užduoti klausimus, gauti atsakymus, sudaroma komisija. O komisijoje greičiausiai bus dauguma ir bus priimtas sprendimas, toks, kokio valdantieji norės. Mes nesame pasiruošę eiti į šitą ilgą procesą. Mums atrodo, kad viskas jau yra labai akivaizdu. O sprendimus turėtų priimti pats J. Narkevičius ir premjeras“, – tvirtino parlamentarė.

Aistė Gedvilienė

A. Gedvilienė DELFI sakė, kad ir pačiam premjerui garbės visai nedaro visa ši situacija.

„Tuo labiau, kad yra ir prezidento gana aiški ir vienareikšmiška pozicija. Man atrodo, kad čia nėra, ko veltis į interpeliaciją, tai turėtų būti aukšto lygio politiko apsisprendimas. Deja, mes to nematome“, – tikino konservatorė.

„Jau seniai yra peržengtos visos raudonos linijos, jau seniai visi sprendimai turėjo būti priimti, aukščiausiu lygmeniu. Čia interpeliacija būtų tik laiko tempimas“, – DELFI sakė A. Gedvilienė.

Rezultatas kaip ir aiškus

Lietuvos Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen antradienį feisbuke parašė, kad interpeliacija būtų paslauga pačiam ministrui.

„Tai yra tuščias laiko švaistymas. Ir tai gali ne tik sustiprinti valdančiuosius, bet ir pagimdyti dar kvailesnių sprendimų 2020 metų biudžete“, – savo nuomonę skelbė politikė.

Jos teigimu, procesas užtruktų per daug liko. Pagal procedūrą, ministro atsakymus į klausimus būtų galima sulaukti tik prieš pat Kalėdas. O ir balsų tam nepakaktų.

„Ar opozicija suburs 71 Seimo narį? Labai abejoju. Matote R. Karbauskio laikyseną. Matome ir premjero palaikymą. Kaip ir sakiau, taip ir įvyko – jie abu susivienijo ir palaiko J. Narkevičių. Nes jiems būtina prastumti biudžetą. Aukojant padorumą ir moralę“, – tikino liberalė. O jei interpeliacija nepavyks ministras turėtų būti neliečiamas Seime dar pusei metų.

„Taigi, akivaizdu – interpeliacija šiandien neatneš rezultato. Aš suprantu kolegas opozicijoje, jiems norisi veiksmo. Bet visas šis veiksmas veda į niekur. Netgi priešingai – interpeliacija dabar ministrą gali tik sustiprinti“, – feisbuke rašė politikė.

Sako, kad tik imitacija

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas DELFI sakė, kad interpeliacijos idėjos nepalaiko. Šią kadenciją ir taip matė net keletą panašių opozicijos bandymų.

„Nepalaikome, nematome tam prasmės. Opozicija šioje kadencijoje kelis kartus imitavo interpeliacijas, o vėliau ir patys dėl to nebalsuodavo. Tai šį kartą irgi, čia yra toks veiksmas, kaip suprantu, kad atsižymėti ir eilinį kartą pamoralizuoti valdantiesiems, neprisiimant atsakomybės už valdžią“, – DELFI kalbėjo G. Kirkilas.

Pridurdamas, kad jie gi „ne pirmą dieną politikoje“, todėl šios minties ir nepalaiko.

„Tokius veiksmus matome iš anksto ir labai skaidriai“, – kalbėjo politikas.

„Kaip ir visokie reikalavimai priešlaikinių rinkimų, tokios iniciatyvos buvo, kėlė, o po to patys nebalsavo. Man ir šiaip opozicija yra gana keista šiuo metu. Jeigu pasižiūrėsime į opozicines darbotvarkes, tai praktiškai nieko nėra siūloma kažko konceptualiai kito, alternatyvaus, smulkios pataisos ir tiek“, – sakė politikas.

Gediminas Kirkilas, Juozas Bernatonis, Jaroslavas Narkevičius, Dainius Gaižauskas

„Sunku dar vertinti, dar tik tris mėnesius dirba“, – apie ministro veiklos vertinimą sakė G. Kirkilas.

Nenori lipti ant kojos prezidentui

Mišrios Seimo narių grupės narys Povilas Urbšys, kad opozicijos gretose pasisekimo ši mintis galėjo nesulaukti dėl dviejų priežasčių. Pirmoji, kad kitos frakcijos Seime galėjo suprasti, kad taip bandoma tik „pasididinti dividendus“.

O kita priežastis – bandymas neužlipti ant kojos prezidentui.

„Žiūrint į galutinį rezultatą, tai be abejo, neužteks (balsų, aut. p.) skaičiaus. Daugeliu atvejų, kai opozicija inicijuoja interpeliaciją, ji žino, kad jos baigtis yra ne jų naudai. Bet tai yra priemonė atkreipti dėmesį į valdančiųjų trūkumus, paeskaluoti tam tikrą politinę temą. Dabar yra taip, kad ar tai buvo apgalvota, ar ne, bet žiūrint į perspektyvą, tai kaip atrodytų, jei būtų interpeliacija, o lygiagrečiai prezidentas dar išreiškia nepasitikėjimą“, - kalbėjo P. Urbšys. Pridurdamas, kad nepavykusi interpeliacija Seime apribotų galimybę „prezidento galimybes politiniam manevrams“.

„Seimas pasako interpeliacijai „ne“, o tada prezidentas, savotiškai yra pastatomas į tokią poziciją, užbėgama už akių ir patiems valdantiesiems jau nebelieka nieko kito, tik laikyti ministrą iki paskutinio atodūsio“, - situaciją vertino Mišrios Seimo narių grupės narys P. Urbšys.

„O dabar (…) opozicija suteikia pačiam prezidentui galimybę manevruoti. Ir tuo labiau, rodo praktika, kad kiek buvo reiškiami nepasitikėjimai ministrais, lygiagrečiai niekada opozicija neinicijuodavo interpeliacijos“, - apie nesusižavėjimą interpeliacijos mintimi sakė parlamentaras.

„Lygiai taip pat, kai opozicija inicijuoja interpeliaciją, prezidentas nebandydavo šokti pagal tą pačią melodiją“, - DELFI sakė P. Urbšys.

Jo teigimu, situaciją dar apsunkina ir tai, kad Seime nepavyks interpeliacijai, ministro patraukti nebūtų galima pusmetį.

DELFI primena, kad J. Narkevičius kritikuojamas dėl Lietuvos pašto valdybos atleidimo, vizito Jungtiniuose Arabų Emyratuose, pietų valstybės įmonių sąskaita Dubajuje ir Minske, lėšų skyrimo asfaltuoti gatves savo rinkimų apygardoje ir prie premjero namų, taip pat dėl Seimo viešbučio nuomos aplinkybių.

Pats J. Narkevičius pažeidimų neįžvelgia, sako butą Seimo viešbutyje gavęs vadovaujantis įstatymais, sąskaitas valstybės įmonėms apmokėjęs, ketinantis keisti tokias situacijas numatančią tvarką.

Prezidentas Gitanas Nausėda jau keletą kartų paskelbė, kad šis ministras turėtų trauktis, tačiau premjeras S. Skvernelis viešai paskelbė, kad teisinių argumentų tam nemato.