Tiesa, nei Vilniaus miesto, nei Vilniaus rajono savivaldybės kol kas nėra gavusios prašymų tą dieną rengti protesto akcijas.

Įkvėpė užsienio protestuotojų pavyzdys

Į Kanados sostinę Otavą patraukus tūkstančiams vilkikų vairuotojų, kurie protestuoja prieš reikalavimus kertant Kanados – Jungtinių Amerikos valstijų sieną pateikti Covid-19 skiepų sertifikatą, protesto atgarsiai pasiekė ir Lietuvą.

Prieš vakcinas ir pandemijos sukeltus ribojimus nusiteikę žmonės internete jau diskutuoja apie galimybę kažką panašaus surengti Vilniuje. Minima ir konkreti akcijos data – vasario 7 d.

Ši data pasirinkta neatsitiktinai – būtent šią dieną visų Europos šalių vairuotojai kviečiami protestuojant prieš Covid-19 pandemijos inspiruotus suvaržymus vykti į savo šalių sostines, o vasario 14 d. surengti masinį sunkvežimių žygį į Briuselį.

Jau kuriami planai, kaip paralyžiuoti eismą

„Reikia Vilnių užblokuoti per Geležinį vilką ir centre prie Seimo“, – raginama mūsų šalyje skiepų priešininkų, sąmokslo teorijų skleidėjų bei šeimos gynimo maršo dalyvių pamėgtos anonimiškumu bei necenzūruojamu turiniu garsėjančios programėlės „Telegram“ grupėje „Laisvės konvojus Vilnius“.

„Siūlyčiau abiemis kryptimis Ukmergės – Geležinio Vilko g. Išvažiuoti 7:15 ir judėti abiemis juostomis 20-30 km/h greičiu“, – siūlo kitas diskusijos dalyvis (kalba netaisyta – red.).

Internete platinami raginimai sunkvežimiais blokuoti eismą Vilniaus centre

Prisijungti prie neseniai sukurtos grupės raginama kituose lietuviškose, nemažai vartotojų jungiančiose „Telegram“ grupėse, kur gausu įvairių, net ir pačių absurdiškiausių pasvaičiojimų vakcinavimo nuo Covid-19 tema, dalinamasi abejotino patikimumo vaizdo įrašais rusų bei anglų kalbomis.

„Laisvės konvojaus“ Vilniuje sumanytojai svarsto, jog tikslui pasiekti pakaktų ir 100 sunkiojo transporto vairuotojų.

Mientai neišvarys su savo traliukais, tai privers daug ką pamatyt ir susimąstyt. Gerus sloganus (šūkius – red.) ant vilkikų užsidėti. Sugalvosim, kaip jums atvežti maisto ir admins turėtų sukurti „gofundme“ puslapį fondui“, – skelbiama „Telegram“ grupėje.

Nori protestuoti „prieš viską"

Čia pat prasitariama, jog reikėtų pakalbinti akcijoje dalyvauti draugus bei giminaičius, vairuojančius vilkikus, autovežius bei mikroautobusus. Taip pat paraginti juos, kad apie rengiamą akciją kalbėtų kolektyvuose ir paragintų prisijungti.

„Transporto sektorius ant išlikimo slenksčio, nejaugi neprisidės dėl mūsų visų ateities“, – skelbia vartotojas, prisistatantis slapyvardžiu „Stasys už Lietuvą“.

Internete platinami raginimai sunkvežimiais blokuoti eismą Vilniaus centre

Panašu, jog dar tik pradedamą organizuoti sunkvežimių vairuotojų protesto akciją jau bandoma paversti protesto „prieš viską“.

„Yra galimybė pradėti naują judesį prieš visas melagystes ir LRT, ir senelį su anūku, viską! Galite diktuoti savo sąlygas su blaiviais ir atsimerkusiais žmonėm! Tai surinks daugiau žmonių čia, kurie yra, bet visi išsiskirstę. Tai šansas sujungti Lietuvą! Ir šitie nupirkti atmatos satanistai valdžiažmogiai neturės kur dingti. Briuselyje bus žmonių ir taip, reikia pradėt kiekvienoje sostinėje įskaitant Vilnių“, – skelbiama „Telegram“ pokalbių grupėje (kalba netaisyta – red.).

Abejojama, ar darbdaviai leis įmonių vilkikais vykti į protestus

Tiesa, neseniai prasidėjusioje diskusijoje esama ir pesimistinių nuotaikų. Pirmiausia abejojama, ar į akciją suvažiuos vilkikai, nes jų vairuotojais dažnai dirba ukrainiečiai bei Vidurio Azijos šalių gyventojai.

Kita vertus, sunkiai tikėtina, jog logistikos įmonių vadovai leis darbuotojams su vilkikais važinėti kur panorėjus, tad siūloma į sostinės gatves išriedėti nuosavais automobiliais.

„Telegram“ grupėje lietuviai organizuojasi ir vasario 14 dieną planuojamai protesto kelionei į Briuselį. Pokalbių grupėje dalinamasi vaizdais iš protesto akcijų Kanadoje, kita informacija, diskutuojama, kiek sunkvežimių iš Lietuvos galėtų pajudėti į Briuselį.

„Pasiūlymas nesikoncentruot į fūras. Pas mus praktiškai nėra fūristų su nuosavu transportu...yra tik rabatiagos. O ir nėra jokio skirtumo su kokiais ratais nuvažiuosi, svarbu nuvažiuot“, – rašė vienas diskusijos dalyvių.

Internete platinami raginimai sunkvežimiais blokuoti eismą Vilniaus centre
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (532)