Fotografija, kurioje – atsainiai numestas „Adidas“ firmos sportinis džemperis, užminė daug klausimų. Žiūrėdami į ją, žmonės mato skirtingų spalvų drabužį.

Vieni – mėlyną su baltomis, kiti – žalią su auksinėmis, treti – juodą su rudomis detalėmis.

Nuotraukos savininkė „Tumblr“ vartotoja Nina sakė, kad ja pasidalinti nusprendė po audringų ginčų dėl švarkelio spalvos su savo drauge.

„The Jacket“ praminta nuotrauka žadina vis didesnės dalies internautų smalsumą.

O kokios spalvos džemperį matote Jūs?

DELFI primena, kad dar prieš metus socialiniuose tinkluose ėmė plisti dryžuotos suknelės nuotrauka. Tuomet internautai taip pat ginčijosi, kokia yra jos spalva.

Tąkart žurnalas „Wired“ paaiškino, kad nesutarimai dėl spalvų kyla todėl, kad šviesa į žmogaus akis patenka per lęšius, o skirtingos šviesos bangos atitinka skirtingas spalvas.

„Šviesa patenka ant akies dugne esančios tinklainės, tada informacija perduodama į galvos smegenų dalį, kurioje šie signalai paverčiami vaizdais. Deja, pirmasis šviesos pliūpsnis – tai bangos, apšviečiančios mus supantį pasaulį ir atspindinčios tai, į ką žiūrime. Jums nieko nereikia daryti, nes jūsų smegenys pačios nustato, kokios spalvos yra tai, į ką žvelgia jūsų akys, – iš esmės spalva yra „išgaunama“ iš tikrosios objekto spalvos“, – rašė „Wired“.

Taigi, daroma išvada, kad žmogaus spalvinis suvokimas keičiasi priklausomai nuo konteksto.

„Dauguma žmonių mėlyną spalvą baltame fone matys kaip mėlyną. Bet juodame fone kai kurie ją matys kaip baltą“, – aiškino neuromokslininkas Bevilis Conway'us.

Jis netgi juokais pasvarstė, kad polinkis matyti baltą/auksinę suknelę yra susijęs su suknelės matymu stiprioje dienos šviesoje.

„Galėčiau lažintis, kad pelėdos ją linkę matyti kaip mėlyną/juodą“, – sakė neuromokslininkas.