„Pati situacija buvo tikra, žmonės, kurie buvo nufilmuoti toje situacijoje, iš tikrųjų taip sureagavo – tai nėra aktoriai. Be jokios abejonės, tas žmogus, kuris perdavė tą žinutę, buvo aktorius, tačiau tie žmonės, kurie komentavo, atsisakė ją versti ir kitaip tame klipe reagavo buvo tikri žmonės ir autentiškos jų reakcijos. Galbūt todėl šis klipas iš tikrųjų taip ir sujaudino daugelį žmonių, nes tai yra graži šitų žmonių reakcija ir verčianti susimąstyti“, - laidoje „Aktualioji valanda“ sakė G. Andriukaitis.

Pasak jo, visi žmonės, dalyvavę šitame eksperimente, reagavo teigiamai, bet buvo atrinkti tik keli – reikėjo atsirinkti kūrybiškai tinkamiausius iš 40 nufilmuotų žmonių. Pasak jo, nebuvo nė vieno žmogaus, kuris su pasimėgavimu būtų išvertęs įžeidžiančius žodžius juodaodžiui.

„Tai mus labai džiugina. Tai rodo, kad žmonių, kurie nėra abejingi, kuriems yra iš tiesų gėda už kitų nepagarbų rasistinį, ksenofobinį, homofobinį elgesį – tokių žmonių yra tarp mūsų, jų vis daugėja, ir tai labai džiugina“, - sakė G. Andriukaitis.

Anot jos, šios socialinės kampanijos stiprybė yra ta, kad ji ne tik išryškina problemą, bet ir siūlo pasiūlymus, ką reiktų daryti. Žmonės, pažiūrėję šį vaizdo klipą, gali nueiti į nurodomą svetainę, kur pateikiami patarimai, kaip elgtis panašiais atvejais:

„Visų pirma, nebūti pasyviems, reaguoti, nesijuokti, nepritarti neapykantos kurstymui, o jeigu tai pereina į ekstremalią formą – kreiptis į policiją“, - teigė G. Andriukaitis.

Klipe nufilmuotas eksperimentas, kurio dalyviai neva laukia savo eilės dalyvauti atrankoje ir yra pasodinami šalia juodaodžio asmens, kuris paprašo jam į anglą kalbą išversti neva gautą žinutę, kuri pasirodo esanti rasistinė. Stebimos žmonių reakcijos, dauguma žmonių teigė negalintys išversti tokių žodžių į anglų kalbą.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.