Dešimtmetis Paulius dar ir šiandien miega neramiai. Anot mamos, būtent dėl patirto streso berniukas šiuo metu serga.

Paulius buvo vienas iš 9 vaikų, valandą iškabojusių žemyn galva, užstrigus atrakcionams Basanavičiaus gatvėje Palangoje.

„Mano pusseserė buvo nualpusi, kitų nežiūrėjau, bet daug kurie nepaėjo, nes diržai buvo kojas nuveržę“, – pasakoja atrakcionuose nukentėjęs Paulius.

„Negi savivaldybė negali pastatyti 2 metrų plakato, kad tai veikia nelegaliai, kad tai pavojinga. Man tikrai užtektų tokio plakato, kad ten vaiko neleisčiau“, – teigia Pauliaus mama Agnė Gintalaitė.

Tačiau Palangos savivalybė sako esanti bejėgė: ketverius metus veikiantys atrakcionai – nelegalūs, leidimas jiems statyti nebuvo išduotas. Tačiau dar ir šiandien jie tebeveikia – net ir tas, kuris buvo įkalinęs vaikus.

Teismas priėmė sprendimą laikinai riboti atrakcionų veiklą. Tačiau nuo tokio sprendimo jau praėjo pusantro mėnesio, o nelegalūs atrakcionai, jei tik nelyja kaip šiandien, veikia.

Pečiais gužčioja ir policija. Esą po teismo sprendimo darbo turi imtis antstoliai ir tik šiems nesusitvarkius jie įsikiš.

„Už teismo įpareigojimų nevykdymą gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet prieš tai turi būti išnaudotos kitos priemonės, kurios priklauso antstolių kompetencijai“, – tvirtina Palangos policijos komisariato Viešosios policijos sk. Prevencijos poskyrio viršininkas Aidas Šlečkus.

Tačiau ką daro antstoliai ir ar jie jau ėmėsi veiksmų, nepavyksta sužinoti – šie atsitvėrė tylos siena.

Anot Palangos mero, kovą su atrakcionais sunkina tai, kad jie įsikūrę privačiame sklype. Tačiau žemės nuomos sutartį su verslininkais, žemę pernuomavusiems olandų bendrovei, žadama nutraukti.

„Nacionalinė žemės tarnyba šį penktadienį išleis įsakymą dėl Meilės al. 5, kur stovi atrakcionai, ir nutrauks žemės nuomos sutartį su „Kurorto statyba“. Tai viena iš institucijų, kuri ryžtingai ėmėsi veiksmų būtent įstatymo nustatyta tvarka, kadangi tas sklypas yra nuomojamas iš valstybės“, – sako Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Savivaldybės atstovų teigimu, atrakcionai veikia be kasos aparatų, tačiau, jų žiniomis, nei Mokesčių, nei Darbo inspekcijos olandų bendrovės taip pat nesustabdė.

„Jeigu olandai generuoja 5 mln. Lt per sezoną, o ataskaitose valstybei nurodo 160 tūkst. Lt nuostolį, akivaizdu, kad jie disponuoja milžiniškomis grynų pinigų sumomis, turint omeny, kad jie neturi kasos aparatų. Neabejotinai tos sumos eina valstybės tarnautojams papirkti“, – įsitikinęs Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis.

Daugybei institucijų ir toliau nerandant būdų, kaip iš miesto išvyti nelegalus, Kultūros paveldo departamentas siūlo į įstatymus aiškiai įrašyti, kuri institucija turi tokius nelegalius įrenginius išardyti.

„Kaip yra nuvelkamas automobilis iš gatvės, pastatytas ne vietoje, taip ir atrakcionus sumontuotus per naktį, [galima] demontuoti per dieną, o ne taip, kaip dabar yra nutikę, kad teismas yra liepęs sustabdyti, o veikla daugiau kaip 1,5 mėnesio nėra sustabdyta“, – sako Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Tuo metu atrakcionuose nukentėjusio Pauliaus tėvai ruošiasi kreiptis į teismą, reikalauti patirtos žalos atlyginimo ir kviečia prie ieškinio prisidėti ir kitus nukentėjusių vaikų tėvus.