„Situacija blogėja, daugėja susirgimų, tarp jų nemažai įvežtinių atvejų. Sergamumas padidėjo nuo 3-ų iki daugiau nei 5-ių atvejų šimtui tūkstančių gyventojų, tendencija ne kokia“, – sako gydytojas.

„Specialistų nuomone, tai dar nėra antroji banga, o pirmosios bangos tęsinys. Antrosios bangos reikėtų laukti spalio mėnesį“, – mano jis.

Anot gydytojo, sergamumas ir toliau didės. Baiminamasi, kad prie to prisidės ir prasidėję mokslo metai.

„Tas irgi gali turėti įtakos, Grįš moksleiviai, studentai. Reikėtų paraginti visuomenę apsisaugoti nuo gripo, reikėtų aktyviau skiepytis, taip pat pneumokokinės infekcijos. Jeigu bus dviguba infekcija, būklė gali būti sunkesnė“, – įspėja profesorius.

Visgi A. Ambrozaičio, karantino antrą kartą įvesti tikriausiai nereikės.

„Saugumo priemonės, kurių imamasi, reikalingos, tik nemanau, kad vėl reikės įvesti karantiną, nes jis labai smogia ekonomikai, užtektų lokalių uždarymų“, – aiškina gydytojas.

„Kol kas užtektų dėvėti kaukes ir respiratorius uždarose erdvėse, lauke to nereikia, nes jeigu išlaikomas saugus 2 metrų atstumas, tikimybė užsikrėsti lauke žymiai mažesnė. Svarbu vengti susibūrimo vietų, atsisakyti kelionių“, – ragina A. Ambrozaitis.

Pasak jo, anksčiau buvo manoma, kad kaukės reikalingos tik sergantiems žmonėms, tačiau dabar jau yra duomenų, kad kaukės sumažina ir užsikrėtimo riziką.

Arvydas Ambrozaitis

Nerimą kelia paplūdimiai

Kauno „Adform kiemelio“ darbuotojams diagnozavus koronavirusą, A. Ambrozaitis sako, kad po kelių dienų ar savaitės turėtų paaiškėti, kiek žmonių užsikrėtė per ten vykusius renginius.

„Tai priklausys nuo to, ar buvo laikomasi saugaus atstumo, dėvimos kaukės. Jei erdvė atvira, tikimybė mažesnė. Priklauso nuo to, kokiu atstumu žmonės sėdėjo vienas nuo kito“, – sako gydytojas.

Jis taip pat teigia, kad neramu dėl to, kas šiuo metu vyksta pajūryje.

„Norėčiau paneigti nuomonę, kad virusas karščio bijo, nes tokiose valstybėse, kaip Egiptas, Malta, jis sėkmingai plinta. Vaizdas Palangoje, kai žmogus prie žmogaus, neįmanoma praeiti, kelia nerimą“, – įspėja A. Ambrozaitis.

Profesorius taip pat abejoja dėl Rusijoje, kaip antradienį pranešė Vladimiras Putinas, įregistruotos vakcinos nuo COVID-19.

„Vakcinos turi būti tiriamos penkis ir daugiau metų, tik tuomet aišku, ar ji saugi, kokios dozės reikia. Tada vakcina registruojama. Dabar ES, JAV kuriama daug vakcinų ir žadama ją ištirti per pusantrų metų. Tai rekordinis greitis, istorijoje tokio nebuvo“, – aiškina A. Ambrozaitis.

„Kalbant apie Rusijoje kuriamas vakcinas, jos neatitinka europinių standartų. Tai, kad ji dabar sukurta ir išbandyta, kelia daug abejonių, kad ji kokybiška. Galiu garantuoti, kad ji neatitiks reikalavimų, kuriuos naujų vakcinų registravimui kelia ES ir JAV“, – laidoje „Delfi diena“ kalba gydytojas infektologas.