„Toji ponia (VSAT pareigūnė – aut. past.) nekalba angliškai. Jos kolegos ateina išversti, ką ji nori pasakyti. Prieš atskrisdami iš Naujosios Zelandijos, kur praleidome kelis mėnesius, į Lietuvą, mes per jūsų Užsienio reikalų ministerijos nurodomus kontaktus teiravomės, ar galime atvykti į jūsų šalį, ar būsime įleisti, kokios bus sąlygos dėl saviizoliacijos ir kt. Mus patikino, kad iš N. Zelandijos galime atvykti. Skridome per Singapūrą ir Daniją, iš oro uostų apsaugos zonų neišeidami, turime visus tai patvirtinančius dokumentus.

Mus sulaikė Vilniaus oro uoste, nuvedė į kažkokį koridorių, nėra vandens, nėra higienos patalpų. Supratome tik tiek, kad esame JAV piliečiai, ir tas yra priežastis, kodėl negalime būti įleisti į šalį. Mūsų draugai, kurie laukia mūsų Vilniaus oro uoste, sutrikę, jie susisiekė su JAV ambasada, tačiau niekas negali padėti, nes viską sprendžia viena angliškai nekalbanti sienos apsaugos pareigūnė. Ji nenurodo mums jokio dokumento, kad mes negalime būti įleisti, tiesiog sako, kad esame iš Amerikos ir neįleis“, –susisiekę su Delfi pasakojo Vilniaus oro uoste pasieniečių sulaikyti JAV piliečiai.

Jie sako suprantantys, kad valstybė privalo saugotis nuo koronaviruso, tačiau, sako, „mes Amerikoje nebuvome apie pusę metų, turime tai įrodančius dokumentus, vizas, viešbučių rezervacijas, mokėjimus“.

Susisiekti nei su Vidaus reikalų ministerija, kurios pavaldume yra Valstybės sienos apsaugos tarnyba, penktadienio vakarą Delfi kol kas nepavyksta.

Sulaikytieji užsieniečiai atsiuntė įrašę VSAT pareigūnės pokalbį, kuriame JAV piliečius prilygina Kazachstano gyventojams.

„Jei kazachas nuvažiuos į Kanadą, prabus ten du mėnesius ir atskris į Lietuvą, tai mes jį įleisim? Aišku, kad neįleisim! Nes koks jis gyventojas?!“ – įraše girdimi pareigūnės žodžiai greičiausiai kolegai pasieniečiui.

Šiuo metu Lietuvoje užsieniečių, atvykusių iš trečiųjų valstybių, atvykimo, buvimo Lietuvoje sąlygas ir jų tyrimą dėl koronaviruso bei izoliaciją apsprendžia sveikatos apsaugos ministro ir Operacijų vadovo Aurelijaus Verygos įsakymas Nr. V – 1719, išleistas liepos 24-ąją.

Jame numatyta, kad iš trečiųjų valstybių (pagal apibrėžimą, į šių valstybių sąrašą patenka visos valstybės, išskyrus Europos ekonominės erdvės valstybes, Šveicarijos Konfederaciją, Jungtinę Didžiąją Britaniją ir Šiaurės Airijos Karalystę) atvykusiems piliečiams yra privaloma keturiolikos dienų izoliacija, taip pat koronaviruso tyrimai, o visas su tuo susijusias išlaidas privalo apmokėti arba pats atvykusysis, arba jį į šalį pasikvietęs asmuo ar bendrovė.

Apie tai, kad legaliai atvykę trečiųjų valstybių piliečiai gali būti neįleisti į šalį – įsakyme nėra užsimenama.