Prezidentės inauguracijos ceremoniją vainikavo koncertas Simono Daukanto aikštėje. Vilijai Matačiūnaitei atlikus dainą „Aš tikrai myliu Lietuvą“ į žmones kreipėsi ir prezidentė D. Grybauskaitė. Šalies vadovė teigė įsipareigojanti vykdyti viską, ką prisiekė Seime, padėjusi ranką ant Konstitucijos.

„Noriu pakartoti tuos žodžius, kur ką tik girdėjome: aš tikrai myliu Lietuvą, jūs tikrai mylite Lietuvą, aš žinau. Mes tikrai mylime savo tėvynę – visi, kas esate čia, visi, kas žiūrite, visi, kas esate Lietuvoje ir už jos ribų. Nes Lietuva mums svarbiausia, su Lietuvos vardu gimstame, su Lietuvos vardu gyvename ir žinome, kad mums Lietuva – ir mūsų tėvynė, ir mūsų viltis, ir mums, ir mūsų vaikams – ateitis. Todėl kviečiu gyventi su Lietuva kiekvieną dieną - ir širdy, ir mintyse, kiekvieną savo minutę skirti mūsų tėvynei, savo artimiesiems, savo šeimai, kiekvieną dieną žinoti, kad visi atsakome vienodai už savo valstybę“, - sakė D. Grybauskaitė.

Ceremonija prasidėjo Seime

Valstybės vadovo priesaikos ceremonija prasidėjo Seime iškilmingu Seimo posėdžiu, kuris vyko istorinėje Kovo 11-osios salėje. Pirmiausia kalbėjo Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas. Jo kreipimasis vadinamas invokacija - tai retorinio kreipimosi forma.

D. Grybauskaitė, padėjusi ranką ant Konstitucijos, prisiekė būti ištikima Lietuvai, sąžiningai eiti savo pareigas, tarnauti Tėvynei, demokratijai ir šalies žmonių gerovei.

„Aš, Dalia Grybauskaitė, prisiekiu Tautai būti ištikima Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai, gerbti ir vykdyti įstatymus, saugoti Lietuvos žemių vientisumą; prisiekiu sąžiningai eiti savo pareigas ir būti visiems lygiai teisingas; prisiekiu visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei. Tepadeda man Dievas!", - sakė D. Grybauskaitė ir pasirašė Prezidento priesaikos aktą.

Šalies vadovės priesaiką priėmė Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, stebėjo Lietuvos politikai, svečiai, užsienio valstybių diplomatai ir kiti asmenys.Inauguracijos ceremonijoje dalyvavo ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, kuris iškart po renginio išskubėjo į Nidą atidaryti tradicinio Thomo Manno festivalio.

„Linkiu prezidentei kuo didžiausios sėkmės. Antroji kadencija tikrai padeda, nes įgauni daugiau patirties, žinai šalies žmonių viltis, problemas ir stengiesi jas išspręsti. To linkiu prezidentei, manau, kad antroji kadencijai jai turėtų būti lengvesnė. Jos patirtis jai padės", - prieš išvykdamas sakė V. Adamkus.

Po priesaikos buvo giedamas Lietuvos valstybės himnas.

Prezidentę sveikino Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir premjeras Algirdas Butkevičius.

„Nuoširdžiai sveikinu jus, tapus Lietuvos Respublikos prezidente antrą kadenciją iš eilės. Jūs, prezidente, gavote išskirtinį mandatą, kuriame įrašytas tautos apsisprendimas ir pasitikėjimas. Manau, kad tai didžiausias įvertinimas, kurio gali nusipelnyti politikas ir valstybės aukščiausios valdžios atstovas. Jūs į istoriją įeisite ir kaip pirmoji Lietuvos prezidentė moteris", - sakė L. Graužinienė.

Prabilo apie karines grėsmes

Sakydama savo inauguracinę kalbą D. Grybauskaitė teigė, kad kiekvienas priesaikos žodis jai kasdien skambėjo ir skambės kaip asmeninis įsipareigojimas Lietuvos žmonėms. Prezidentė sakė, kad likimas mums visiems lėmė gyventi ypatingu laikmečiu ir kartu rūpintis Lietuva.

„Žinau, kad bus nelengva, bet mes atkakliai tęsime tai, kas pradėta, ir rasime išeitis iš pačių kebliausių situacijų“, - sakė D. Grybauskaitė.

Ji teigė vadovavimą šaliai suprantanti kaip kasdieninį Lietuvos žmonių interesų gynimą visose srityse.

„Mano tikslas – telkti sąžiningus, profesionalius ir atsakingus žmones bendram siekiui – Lietuvos stiprinimui. Visi kartu toliau ieškokime naujų kelių ir sprendimų Lietuvos žmonių gerovei užtikrinti.
Ateinančių metų iššūkiai aiškūs. Jų nepasirinksi – juos siunčia gyvenimas“, - teigė šalies vadovė.

Neatsitiktinai D. Grybauskaitė prabilo apie karines grėsmes Lietuvos pašonėje. Kaip žinoma, Rusija karine jėga atplėšė nuo Ukrainos Krymo pusiasalį ir rėmė separatistus rytinėje Ukrainoje – Donecko ir Luhansko srityse.

„Šiandien dar kartą prisiekiau saugoti Lietuvos žemių vientisumą. Grėsminga situacija aplink Lietuvą reikalauja šalies apginamumui skirti ypatingą dėmesį. Karinis, energetinis, informacinis valstybės saugumas – didžiausias mūsų visų rūpestis. Turime būti tinkamai pasirengę šalies gynybai, nes tik būdami laisvi ir saugūs galėsime kurti savo gerovės valstybę“, - teigė D. Grybauskaitė.

Tarnauti, o ne ponauti

Prezidentė ragino neišklysti iš europietiškos valstybės kelio: „Šalies užsienio politika turi padėti ginti šalies ekonominius ir politinius interesus“.

D. Grybauskaitė teigė, kad Lietuva pastaruoju metu sustiprėjo, ūkio nuosmukį keičia augimas, atsakomybė išstumia aplaidumą, šalis paruošta nauja – augimo etapui.

„Ši kadencija taip pat bus skirta sprendimams, kurie pagerintų kiekvieno Lietuvos žmogaus gyvenimo kokybę ir sumažintų socialinę atskirtį. Auganti ekonomika turi tapti darbo vietomis ir orų gyvenimą užtikrinančiomis pajamomis. Esame brandi visuomenė – pasirūpinkime tais, kam sunkiausia, kad nė vienas žmogus nebūtų paliktas likimo valiai“, - teigė šalies vadovė.

D. Grybauskaitė kalbėjo, kad per brangi sveikatos apsauga, mokslas, komunalinės paslaugos, šiluminis skurdas ir grobuoniškos energetinės kainos neturi varyti žmonių į neviltį.

„Ateinančius penkerius metus paskelbkime dar griežtesnį „ne“ korupcijai. Jeigu visi iki vieno to laikysimės, Lietuva tikrai suklestės ir senus įpročius pakeis naujos vertybės. Būtent korupcija trukdo mūsų valstybei sparčiau vystytis ir neleidžia ekonominei gerovei pasiekti kiekvieno žmogaus“, - sakė ką tik priesaiką davusi prezidentė.

Ji sakė ypatingą dėmesį skirsianti valstybės tarnybos skaidrumui ir akylai stebėsianti Europos Sąjungos paramos naudojimą, sieksianti užtikrinti, kad korumpuotos grupuotės nelobtų Lietuvos žmonių sąskaita.

D. Grybauskaitė siūlė įsileisti į valstybės valdymą jaunus žmones, pakvietė bendrai dirbti visas politines jėgas.

„Kai į valdžią bus einama tarnauti, o ne ponauti ar pasipelnyti. Sukurti, o ne sugriauti. Įtikinti, o ne apgauti. Padėti, o ne pakenkti. Prisidėti, o ne pasinaudoti – šie principai turi prigyti visose šalies gyvenimo srityse“, - sakė prezidentė.

„Neleiskime niekam menkinti mūsų valstybės. Siekime, kad mūsų šalis taptų laiminčia, saugia ir kiekvienam savo žmogui teisinga gerovės šalimi. Tikėkime Lietuva ir kurkime ją kartu“, - kalbą pabaigė D. Grybauskaitė.

Prieš 5 metus žadėjo būti aktyvi

Pradėdama eiti prezidentės pareigas pirmą kartą 2009 m. D. Grybauskaitė kalbėjo išnaudosianti visas Konstitucijos jai suteikiamas galias ir būsianti aktyvi. Šį pažadą šalies vadovė įvykdė su kaupu, politiniai prezidentės priešininkai kartais net kaltina ją peržengiant savo kompetencijos ribas.

Prieš penkerius metus ji ragino piliečius kritikuoti valdžią, jei to reikia: „Bet nepamirškite: nuo valdžios kritikos iki valstybės griovimo gali būti tik vienas žingsnis. Tuščia kritika neišspręs nė vienos problemos“.

2009 m. D. Grybauskaitė pradėjo kadenciją Lietuvoje siaučiant ekonominei krizei, todėl nenuostabu, kad apie ekonominius sunkumus ji kalbėjo ir savo inauguracinėje kalboje. Šiais metais politinės aktualijos kiek kitokios, nes pasaulio dėmesį prikaustė agresyvūs Rusijos veiksmai Ukrainoje.

Prisiekusi Seime D. Grybauskaitė dalyvavo šventose mišiose Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, priėmė komuniją, vėliau Katedos aikštėje priiėmė Lietuvos miestų ir miestelių pasveikinimą bei dalyvavo eisenoje Simono Daukanto aikštės link.

Vyriausybė grąžino įgaliojimus

Prezidento rūmuose D. Grybauskaitė popiet priėmė premjero A. Butkevičiaus Vyriausybės įgaliojimus.Prezidentė pasirašė dekretą, kuriuo nurodė A. Butkevičiui ir jo ministrams laikinai eiti pareigas.

Vyriausybei grąžinus įgaliojimus ir tvirtinant naują ministrų kabinetą keisis keletas ministrų - aplinkos, žemės ūkio ir sveikatos apsaugos. Buvęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis tapo Europos Parlamento nariu, žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna atsistatydino pats, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis deleguojamas tapti Europos Komisijos nariu.

Jau aišku, kad V. Jukną pakeis Darbo partijos atstovė Virginija Baltraitienė. Į aplinkos ministrus pretenduoja buvęs ūkio viceministras Kęstutis Trečiokas, bet tarp pretendentų buvo minimi ir Seimo nariai - Kęstutis Bartkevičius ir Jolita Vaickienė. Kandidatą į šį postą turi deleguoti partija „Tvarka ir teisingumas". Nauju sveikatos apsaugos ministru galėtų tapti socialdemokratas Algirdas Sysas arba kitas šios partijos pasirinktas asmuo.

Prezidentės inauguracijos ceremoniją vainikavo koncertas Simono Daukanto aikštėje – jame pasirodė nemokamai koncertuoti sutikę atlikėjai.

Inauguracijos proga savo kūrinius dovanojo grupė „Biplan“, Jurgis ir Erika Didžiuliai, Gytis Paškevičius, Ieva Narkutė, Vaidas Baumila, Girmantė Vaitkutė, Virgilijus Noreika, Jokūbas Bareikis, Liudas Mikalauskas, Vilija Matačiūnaitė, Edmundas Seilius ir Kristina Zmailaitė, Jeronimas Milius, orkestras „Vilnius Sinfonietta“, jungtinis Lietuvos chorų kolektyvas.

Laimėjo antrajame ture

58-erių metų amžiaus D. Grybauskaitė prezidento pareigoms buvo perrinkta gegužės 25 d. antrajame rinkimų ture laimėjusi prieš socialdemokratų kandidatą Zigmantą Balčytį. Šalies vadovė surinko 57,9 proc. rinkimuose dalyvavusių piliečių balsų, jos oponentas – 40,1 proc.

Pagal Lietuvos Konstituciją, tas pats asmuo negali eiti prezidento pareigų ilgiau nei dvi kadencijas iš eilės, todėl D. Grybauskaitė nebegalės kandidatuoti kituose rinkimuose.

Prieš penkerius metus D. Grybauskaitė prezidento rinkimus laimėjo pirmajame rinkimų ture, surinkusi 68,21 proc. balsų.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę prezidento pareigas 1993-1998 m. ėjo Algirdas Brazauskas, 1998-2003 m. - Valdas Adamkus, 2003-2004 m. - Rolandas Paksas, tačiau jis pareigų neteko per apkaltą.

Tais pačiais metais buvo surengti nauji prezidento rinkimai, kuriuos vėl laimėjo V. Adamkus, jo kadenciją tęsėsi 2004-2009 m.