Taip bus įgyvendinama Mokslo ir studijų įstatymo nuostata, kad iki 10 proc. (nuo valstybės finansuojamų studentų skaičiaus) geriausiai besimokiusių, tačiau savo lėšomis studijavusių studentų, gali gauti kompensaciją už studijas sumokėtai kainai padengti.

„Šiemet beveik pasieksime įstatyme numatytą 10 proc. ribą ir už studijas sumokėtus pinigus atgaus daugiau nei 5000 studentų. Džiaugiamės, kad iš pradžių numatyta 3,5 mln. suma, atsižvelgiant į tai, kad nevykstančią rotaciją ir nuo socialinių stipendijų likusias lėšas, padidinta dar 1,2 mln. eurų. Taip bus galima užtikrinti konstitucinę nuostatą, kad geriausiai besimokiusiems laiduojamas nemokamas mokslas", - teigia VSF Valdybos narys, Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas.

Praėjusiais metais studijų kainos kompensavimui buvo skirta 4,8 mln. eurų, šiemet, atsižvelgiant į mažėjantį studentų skaičių, skirta šiek tiek mažesnė suma. Vis dėlto, P. Baltoko teigimu, santykinai už studijas sumokėtas lėšas turėtų atgauti daugiau studentų nei pernai.

Kompensacijų dydį kasmet kiekvienai aukštajai mokyklai pagal studijų sritis nustato Valstybinis studijų fondas. Studijų kompensavimui skiriamų lėšų dydis priklauso nuo valstybės finansuojamose vietose studijuojančių studentų skaičiaus ir finansinių galimybių.