Ši teritorija valdininkų akiratyje yra jau beveik pusmetį. Valstybinės institucijos nustatė sklype nelegalių statybų, tačiau taip pat jos įtaria, kad po žeme gali būti be jokių leidimų įrengta nemažo dydžio šaudykla. Dėl to buvo pradėtas tyrimas.

Buvo rastas statinys po žeme

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) oficialiai informacijos kol kas nekomentuoja. Inspekcijos atstovė Toma Kondrotaitė DELFI teigė, kad kilo ginčų su advokatais ir prasidėjo ilgas procesas, todėl patikrinimo rezultatų atskleisti dar negalima.

Tačiau DELFI šaltinių teigimu, specialistų patikrinimas nesibaigė be rezultatų, jie rado po žeme esantį slaptą statinį, kaip įtariama, šaudyklą.

Kol kas nėra aišku, kokių veiksmų toliau imsis valstybinės institucijos ir kokios sankcijos grės už pažeidimą. VTPSI atstovės teigimu, informacija ko gero viešumo neišvys dar ir ateinančią savaitę.

Apie galimą šaudyklą pranešė buvusi J. Borisovo žmona

Po DELFI tyrimo apie metų metus kontrolės institucijų aplenkiamą su skandalingu verslininku J. Borisovu siejamą tvirtovę Trakų rajone Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) atliko net kelis patikrinimus 150 hektarų aptvertoje teritorijoje, į kurią patenka du ežerai ir didžiulis plotas miško.

Inspektoriai surado neteisėtų statinių, be to, ieškoma požeminės šaudyklos. VTPSI darbuotojai pirmą patikrinimą Trakų rajone atliko prieš daugiau nei penkis mėnesius, tuomet inspektoriai patikrino pastatus iš išorės, juos išmatavo. Tačiau po kelių savaičių buvo nuspręsta atlikti pakartotinį patikrinimą su reikalavimu įeiti į pastatų vidų ir patikrinti statinius ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus.

VTPSI nustatė nelegalių statybų sklype: vienas pastatas statomas savavališkai, o stoginė neteisėtai pastatyta ežero apsaugos juostoje. Dėl be statybą leidžiančio dokumento statomo statinio surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas statytojai UAB „Geovika“ iki 2016-11-26 pašalinti savavališkos statybos padarinius – nugriauti statinį. Taip pat iki šios datos pareikalauta nugriauti ir stoginę.

Tačiau tai dar ne viskas. VTPSI priėmė sprendimą pirkti geofizikinius tyrimus atliekančios įmonės paslaugą galimam požeminiam statiniui aptikti. Apie galimos šaudyklos vietą inspekcijai pranešė buvusi J. Borisovo žmona Irina Borisova ir jos sūnus.

Vieną kartą į teritoriją neįleido, vėliau pateko su teismo nutartimi

Inspektoriai sklype iš viso lankėsi keturis kartus. Du pirmieji patikrinimai, kai buvo ieškoma nelegalių statybų ir matuojami pastatai, praėjo sklandžiai, atrodė, kad teritorijos savininkai yra pasiruošę bendradarbiauti su tarnybomis ir nesudarė jiems kliūčių patekti į teritoriją. Tačiau trečią kartą, kai tarnybos į teritoriją vyko kartu su geofizikais, kurie su specialia įranga turėjo ieškoti slaptosios šaudyklos, jų į teritoriją paprasčiausiai neįleido. Vėliau tarnybos gavo neskundžiamą teismo nutartį ir specialistai į teritoriją vis dėlto pateko.

„Geofizikinius tyrimus žemės sklype Vainių kaime buvo planuota pradėti 2016-07-26. Atvykusius VTPSI, tyrimą atliekančios įmonės UAB „GeoBaltic“, Policijos departamento atstovus prie sklypą juosiančios tvoros vartų pasitiko du apsaugos darbuotojais prisistatę asmenys, kurie pareiškė, kad į minėtą teritoriją gali įleisti tik VTPSI darbuotoją ir policijos atstovus“, - anksčiau DELFI komentavo VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

Pasak VTPSI atstovės, geofizikų į teritoriją neįleido, nes joje skraidė orlaiviai: „UAB „GeoBaltic“ specialistus, kurie turėjo atlikti sekliuosius geofizikinius tyrimus sklype, siekiant nustatyti galimo požeminio statinio (šaudyklos) statybos faktą, apsaugos darbuotojai atsisakė įleisti, motyvuodami tuo, kad sklype vyksta orlaivių skraidymai. Jie pasiūlė derinti naują atvykimo laiką su sklypo savininko UAB „Geovika“ direktore.“

Tačiau įleisti geofizikus į teritoriją įpareigojo teismas. Vilniaus apygardos administracinis teismas neskundžiama nutartimi leido VTPSI pareigūnams kartu su tyrimus atliekančios bendrovės darbuotojais netrukdomai patekti į tikrinamą statybvietę Vainių k., Trakų r. Geofizikų paslaugos VTPSI kainavo 5 445 eurus.

Tvora buvo neteisėta

DELFI primena, kad į aptvertą 150 hektarų teritoriją Trakų rajone patenka du ežerai ir miškas, nors pagal įstatymą draudžiama aptverti ir privačius miškus, taip pat ežerų pakrantės turi būti prieinamos žmonėms, Trakų rajono savivaldybė 2009 metais leido aptverti teritoriją, nes joje turėjo būti laikomi laukiniai žvėrys.

Vis dėlto DELFI tyrimas išaiškino, kad jokių laukinių žvėrių teritorijoje nebuvo laikoma ir nei aplinkosaugininkai, nei Aplinkos apsaugos agentūra nebuvo išdavusi leidimo laikyti laukinius žvėris, kuris yra privalomas. Taigi du ežerai ir miškas buvo aptverti neteisėtai.

Valstybinė miškų tarnyba kreipėsi į Trakų rajono savivaldybę dėl leidimo aptverti teritoriją panaikinimo. Visos institucijos pripažino, kad tvora yra neteisėta.

Kilus skandalui gavo leidimą laikyti žvėris

Po DELFI tyrimų ir kilus skandalui, kad tvora, juosianti sklypą yra neteisėta, nes DELFI išaiškino, jog jokio leidimo laikyti laukinius žvėris nei J. Borisovas, nei „Geovika“ nebuvo gavę, įmonė liepos mėnesį tokį leidimą išsiėmė.

Nors prie teritorijos lankęsi DELFI žurnalistai jokių žvėrių sklype nematė, dabar valdininkai nebegali pašalinti tvoros.

„Pranešame, kad naikinti Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2009 m. įsakymą, kuriuo buvo leistą apriboti fizinių asmenų lankymąsi žemės sklypuose, nėra pagrindo. Aplinkos apsaugos agentūra 2016 m. liepos 8 d. išdavė UAB „Geovika“ 3 leidimus laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus“, - rašoma Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Jono Liesio pasirašytame rašte.

Oficialiai turtą valdo J. Borisovo patikėtinė

Iš pradžių turtą Takų rajone valdė J. Borisovas ir jo žmona I. Borisova. O rusų verslininkas net neslėpė, kad ištaiginga vietinių vadinama „valstybė valstybėje“ priklauso jam. 2009 metais ten prabangioje puotoje buvo švenčiamas jo dukters gimtadienis. Tačiau dabar turtas priklauso įmonei „Geovika“.

Vis dėlto yra manančių, kad buvęs verslininko turtas iš jo rankų niekur nedingo. „Geovika“ buvo įkurta 2012 metų pradžioje, jai vadovauti pradėjo J. Borisovo patikėtinė, jo įmonės „Avia Baltika“ Teisės departamento direktorė Jūratė Vainikonienė. Ji įmonę valdo iki šiol.

Registrų centro duomenimis, nuo 2014 metų įmonė „Geovika“ turi Nyderlanduose registruotą vienintelį akcininką, labai mažą bendrovę „Dovecote Investments BV“, kuri pagal užsienio portaluose skelbiamą informaciją, turi mažiau nei 10 darbuotojų bei vieną akcininką. 2013 metais vienintelis įmonės UAB „Geovika“ akcininkas buvo J. Borisovas.

Su J. Vainikoniene DELFI susisiekti nepavyko, anksčiau ji ne kartą yra teigusi, kad jokios informacijos žurnalistams neteiks ir nieko nekomentuos.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.