Atsakydamas R. Karbauskiui, socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas tvirtina, kad R. Karbauskis apsimeta kvailu ir nepastebi, kaip mokytojų streikas perauga į pilietinį nepasitenkinimą. Tuo tarpu LVŽS lyderio kritikos sulaukusi I. Šimonytė tvirtina, kad pagrindinė problema įgyvendinti pedagogų reikalavimus yra ne reiškiamų poreikių nerealumas, tačiau valdančiųjų užsispyrimas ir užsidegimas veikti iš jėgos pozicijų.

Pasak jos, valdantieji užsiėmė išankstinę poziciją, kad pedagogų reikalavimų įgyvendinimas yra tiesiogiai susijęs su įgyvendinamos mokesčių reformos sustabdymu ar siekiu priimti biudžetą.

„Visada gali sakyti, kad mes rytoj norime priimti biudžetą, dėl to mes dabar nieko nedarysime. Tai jeigu iš tokios pozicijos žiūrima, tai tu dėl nieko nesikalbėsi. Tačiau jei tu nori išeiti iš tokios pozicijos ir bent jau ieškoti kažkokio sprendimo, tai galima ir dabar tuos arklius pristabdyti. Liko dar trys savaitės iki sesijos pabaigos. Tai čia yra tik noro klausimas“, - Eltai kalbėjo I. Šimonytė.

Pasak jos, R. Karbauskio išsakytas požiūris, kad mokytojų reikalavimų įgyvendinti neįmanoma, yra tiesiog mitas. Politikė tvirtino, kad norėdami iš tikrųjų atsižvelgti į streikuojančių pedagogų reikalavimus, valdantieji galėtų surasti tam kelių, nebūtinai verčiančių atšaukti įgyvendinamą mokesčių reformą.

„Nesakau, kad kažkur voliojasi 300 milijonų atliekamų eurų, nebent mokesčių reforma būtų neįvykusi, tada tie pinigai būtų likę biudžete. Bet dabar prie jau priimtų sprendimų dar galima, jei norima derėtis, kažkokius sprendimus surasti“, - teigė būsimuose prezidento rinkimuose konservatorių kandidate tapusi politikė.

I. Šimonytė pabrėžė, kad lėšų keliamiems pedagogų reikalavimams būtų galima surasti, pavyzdžiui, peržiūrint siūlomas mokesčių lengvatas.

„Aš vakar labai paprastą pasiūlymą pateikiau mokytojams. Aiškinamajame rašte prie biudžeto yra du lapai mokesčiai lengvatų. Tai jei jau mokesčių reformos negali ponas Skvernelis atšaukti, tai gal jis galėtų, pavyzdžiui, kokią nors mokesčių lengvatą peržiūrėti“, - retoriškai klausė I. Šimonytė. Anot jos, tai leistų realiai apsvarstyti galimybes dar 2019 m. rimčiau kilstelti mokytojams atlyginimus, nestabdant mokesčių reformos.

„Tačiau akivaizdu, kad tiesiog norima pakalbėti iš jėgos pozicijų“, - apibendrino I. Šimonytė.

Savo ruožtu Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas patį R. Karbauskį kaltino turint nepamatuotų fantazijų. Pasak politiko, „valstiečių“ lyderio užuominos, kad jis ir kiti opozicijos politikai tyčia kursto streikuojančių mokytojų aistras ir lūkesčius, yra nepagrįsti. G. Palucko teigimu, viešajame sektoriuje dirbančių žmonių aistrų net nereikia kurstyti, jos, aiškino politikas, ir taip dėl valdančiųjų sprendimų yra kone užvirusios.

„Dėl kurstymo tai yra pono Karbauskio fantazijos, nes, aš manau, jis veltui apsimeta kvailesniu ir nemato, kas darosi iš tikrųjų, kad streikas perauga į lengvą pilietinį nepasitenkinimą. Ir kad ne tik švietimo darbuotojai jungiasi prie protestų, bet ir kultūros darbuotojai kruta, ir medikų, ir mokslininkų profesiniai susivienijimai yra išreiškę pedagogams palaikymą. Todėl tolesnis šių procesų ignoravimas tikrai prie gero neprives“, - aiškino LSDP pirmininkas ir pabrėžė, kad įtampas sukėlė nesubalansuoti ir neišdiskutuoti sprendimai.

„Valdantieji labai išdidžiai pristatinėjo savo mokesčių pertvarką ir milijardą milijonui. Kai kalbama apie pinigus, tai buvo labai lengva ištrupinti visas valstybės sutelktas galimybes po 14 -20 eurų prie algos kažkam. Bet kai visas viešųjų paslaugų sektorius kalba, kad tai neužtikrina paslaugų kokybės ir tų paslaugų prieinamumo, kad ir toliau trečdalis moksleivių turės mokėti už korepetitorius, kad ir toliau medikai emigruos, tai yra valdančiųjų politinių sprendimų rezultatas. Čia nieko kurstyti nereikia“, - teigė G. Paluckas.

ELTA primena, kad R. Karbauskis antradienį „Žinių radijui“ teigė, jog nėra realių galimybių įgyvendinti streikuojančių pedagogų keliamus reikalavimus. Anot jo, tokie poreikiai yra iš „fantazijų pasaulio“.

„Keliami nepagrįsti, neįmanomi įvykdyti reikalavimai, jų niekas neįvykdytų, nėra tokios nei partijos, nei tokių politikų, kurie galėtų surasti 300 milijonų eurų papildomai mokytojų atlyginimams. Tai tiesiog iš kažkokio fantazijų pasaulio, bet tie reikalavimai keliami, žmonėms sukuriamos kažkokios iliuzijos“, - „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, nepagrįstus lūkesčius Švietimo ir mokslo ministerijoje streikuojantiems mokytojams kėlė ne valdančiųjų, bet opozicijos politikai.

„Opozicinių partijų pirmininkai, Šimonytė važiuoja, vieni su tortais, kiti su kava. Bet ką jie šneka? Jie šneka, kad viską padaryti galima. Ką galima padaryti? 300 milijonų surasti? Tai neįmanoma“, - pabrėžė „valstiečių“ lyderis.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas A. Navickas po Vyriausybės pasitarimo pranešė, kad mokytojų streikas tęsiamas. Pasak jo, reikia reformuoti mokytojų etatinio užmokesčio sistemą, tačiau, jo teigimu, kol kas streikuojantiems pedagogams susitarimų su Vyriausybe nepavyko pasiekti.