Antradienį pajūryje likę poilsiautojai teigė, jog likti ir po ilgojo savaitgalio susiviliojo dėl gerų orų. Kiti specialiai atvyko į pajūrį tik antradienį – kad išvengtų didelių minių.

„Mes taip ir planavome – po ilgojo savaitgalio. Dabar gerai, žmonių ne tiek daug, kaip suprantu, ne taip karšta“, – LNK kalbėjo viena moteris.

Kita irgi sutiko, kad antradienį pajūryje – daug geriau.

„Žmonių mažiau, nereikia vienas kitam ant galvos lipti“, – teigė ji.

Ilgąjį savaitgalį kai kurie pliažai buvo tiek nugulti, kad net gelbėtojai, nors ir rengėsi antplūdžiui, bet stebisi.

„Mes bandėme – kiek į vieną kvadratinį metrą telpa žmonių ir viską primesti – tai buvo netoli vieno milijono poilsiautojų, jeigu imtume visą mūsų teritoriją – 23 kilometrus nuo Klaipėdos rajono iki Latvijos sienos. Aišku, tarpais buvo ir tušti paplūdimiai, bet centriniai, prie Palangos tilto, link Šventosios pusės – mums pravažiuoti su transportu šansų nebuvo“, – LNK sakė Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas.

Klaipėdos pliažai irgi lūžo.

„Buvo labai daug – gal šią vasarą net ir daugiausiai. Gal 60–70–80 tūkst. per dieną praėjo. Visas savaitgalis – visi paplūdimiai pilni buvo“, – kalbėjo Klaipėdos gelbėtojų vadovas Aleksandras Siakki.

Bet poilsiautojai sako radę vietos, kur prie jūros prigulti.

„Radom vietos visi, bet jau glaudžiai, meiliai susiglaudę“, – sakė viena poilsiautoja.

Per karščius jūra buvo rami, tad beveik niekas neskendo. Tik kai kurie per toli plaukė. Vieną taip dariusį berniuką žmonės į krantą ištraukė. Keli poilsiautojai buvo girti – juos teko iš pliažo išvaryti. Ir vaikai nuo tėvų tolyn nuklysdavo. Tik Palangoje – 14 teko ieškoti.

Bet dažniausiai kviesta greitoji pagalba.

„Buvo ir rankų lūžių, kojas buvo išsinarinę, saulės smūgis, diabetas, taip žmonėms būdavo problemos su širdimi. Tai padėdavome išeiti iki greitosios pagalbos“, – teigė J. Pirožnikas.

Smiltynėje savaitgalį teko pusantro kilometro už paplūdimio ribų važiuoti link Juodkrantės, nes moteris labai prastai pasijuto, sveikata sustreikavo. Gelbėtojai iš pradžių pagalbos nekvietė, tik medikus, nes čia laukiniai paplūdimiai ir toli nuo Klaipėdos važiuoti, bet medikai negalėjo privažiuoti“, – pasakojo A. Siakki.

Ilgąjį savaitgalį buvo užimti visi viešbučiai ir privatūs būstai. Ir pasibaigus ilgajam savaitgaliui dėl gerų orų kai kurie liko apypilniai. Tik prie kavinių eilių nebeliko.

Vienas teigė, jog atostogauti Lietuvoje – per brangu, nes Turkijoje pigiau.

„Jeigu neturėtume, kur apsistoti, tai nevažiuotume čia. Užsienis yra žymiai pigiau“, – sakė poilsiautojas.

Pajūris ilgąjį Žolinių savaitgalį

Kurortuose netilpo ir mašinos – kontrolieriai fiksavo šimtus pažeidimų.

Rekordus pasiekė ir mašinas bei žmones per Kuršių marias keliantys.

„Tai buvo didžiausi šių metų skaičiai – kiekvieną dieną kėlėme netoli 5 tūkstančių automobilių, 40 tūkstančių keleivių. Vien Naujojoje Perkėloje buvo atlikti vieną dieną 108, kitą dieną – 110 reisų“, – kalbėjo „Smiltynės perkėlos“ vadovas Mindaugas Čiakas.

Per keturias dienas per Kuršių marias perkelta 18 tūkstančių automobilių ir apie 180 tūkst. keleivių.

Ilgąjį savaitgalį tvarką pajūryje sugriežtinusi ir nuolat reidus rengusi policija pagavo nemažai girtų vairuotojų, įkliuvo ir vartoję narkotikus. Iš viso pradėti 69 ikiteisminiai tyrimai.

„Į tuos tyrimus įeina ir plėšimas, viešosios tvarkos pažeidimai. Tarkime, Palangoje penktadienį neblaivus asmuo, kai alkoholio matuoklis rodė daugiau nei 1,5 promilės neblaivumą, tiesiog viešoje vietoje, Basanavičiaus gatvėje kabinėjosi prie žmonių, jiems į veidus papurškė dujų“, – LNK sakė policijos atstovė Andromenda Griauslienė.

Policija sako, kad statistika nestebina – kas kartą vasaros savaitgaliais būna daugmaž tiek pat pažeidimų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: