Pasauliniame susitikime, skirtame nepilnamečių apsaugai bažnytinėje aplinkoje, dalyvavo ir Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas, arkivyskupas Gintaras Grušas.

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje G. Grušas teigė, kad vienintelis kelias Bažnyčiai spręsti opią problemą – „sąžiningai ieškoti tiesos ir teisingumo“. G. Grušo teigimu, su vaikų seksualiniu išnaudojimu Bažnyčia kovoja jau 30 metų. Jis taip pat pasidalino seksualinę dvasininkų prievartą patyrusiųjų istorijomis, kurios, pasak arkivyskupo, sukrečia.

„Asmeniškai manau, kad tai buvo labai privilegijuotas momentas turėti galimybę išklausyti Vyskupus iš įvairių pasaulio kraštų. Mes žinome, kad problema yra pasaulinė“, – kalbėjo G. Grušas.

Anot jo, daugelio pasaulio šalių Bažnyčios atstovai pripažino, kad dalyje valstybių ši problema yra nutylima, kiti esą tvirtino, kad tokia problema tarp dvasininkų neegzistuoja.

Arkivyskupas teigė, kad popiežius pasidalino statistika, jog seksualinis išnaudojimas labiausiai paplitęs artimoje aplinkoje, šeimoje, o taip pat – ir Bažnyčioje.

G. Grušo teigimu, popiežius siekia įveikti tylos kultūrą ir parodyti, kad tai yra visos Bažnyčios ir viso pasaulio problema.

Aukų liudijimai sukrečia

Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas viešėdamas Vatikane susitiko su išnaudojimo aukomis.

„Besiruošiant artėjančiam susitikimui Romoje, Šventasis Tėvas paprašė mūsų susitikti su išnaudojimo aukomis. Tai leido man suvokti, kokia didelė ilgalaikė žala buvo padaryta asmenų, nekaltų asmenų gyvenimams, ir kaip svarbu jiems, nukentėjusiems, turėti su kuo pasikalbėti. Pavieniais atvejais prakalbinti ir padėti gijimo procese išnaudojimo aukoms pavyko jų žmonoms. Kitiems tai buvo jų psichoterapeutai“, – anksčiau kalbėjo G. Grušas.

Spaudos konferencijos metu jis pripažino, kad išgirstos seksualinio išnaudojimo aukų patirtys negali palikti abejingų.

„Mes klausėmės jų patirčių ir turiu pasakyti, kad tai iš tikrųjų paveikė, kai girdi iš pirmo asmens, kiek tai sugriovė jos ar jo gyvenimą“, – apie susitikimus su dvasininkų seksualinę prievartą patyrusiomis aukomis pasakojo G. Grušas. Popiežius, pasak arkivyskupo, ragino išklausyti aukas, nes dažnai jos jaučiasi bejėgės, nuo jų nusisukama.

Vatikane baigėsi susirinkimas, kuriame spręsta seksualinio smurto problema

Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas teigė, kad su seksualinę dvasininkų prievartą patyrusiais žmonėmis susitiko ne pirmą kartą.

„Pirmą kartą, kur teko išklausyti, buvo panašus suvažiavimas Romoje, tik ne Vyskupų Konferencijos pirmininkų, bet Vyskupų Konferencijos atstovų, kurie buvo sušaukti 2012 m. Taip pat paliudijo viena moteris, kuri buvo tvirkinama kunigo labai žiauriose aplinkose. Labai ryškiai prisimenu jos liudijimą iš tos pusės, kad ji mažametė, gal 11 metų gulėjo ligoninėje. Kunigas, kuris buvo ligoninės kapelionas, dieną nešdavo komuniją ir ateidavo kaip kunigas, o naktį grįždavo, ją fotografuodavo ir tvirkindavo“,– nukentėjusiosios istorija dalinosi G. Grušas.

Arkivyskupas pripažino, kad dalis dvasininkų pasinaudoja savo autoritetu ir tai esą yra viena priežasčių, kodėl tokie nusikaltimai vyksta.

Lietuvoje žinomų atvejų mažai, mato sovietmečio įtakos

Nors pasaulinis susitikimas vadinamas išskirtiniu, Lietuvos Vyskupų Konferencijos puslapyje primenama, kad taip pat tęsiamas procesas, kurį pavienės vyskupų konferencijos ir Šventasis Sostas pradėjo prieš trisdešimt metų. Juo siekiama ne vien veiksmingų juridinių protokolų diegimo, bet ir bažnytinėje aplinkoje, o taip pat plačiojoje visuomenėje diegti nulinės tolerancijos seksualiniam nepilnamečių išnaudojimui nuostatą, kurią akcentuoja Bažnyčia.

Suvažiavime, pasak arkivyskupo, taip pat buvo aptariamas ir tikinčiųjų vaidmuo sprendžiant problemą.

„Tikintieji, kurie mato tokius nusikaltimus, turėtų paraginti nukentėjusįjį kreiptis tiek į teisėsaugą, tiek į Bažnyčios institucijas“, – popiežiaus žinutę perdavė G. Grušas.

Jo teigimu, siekiant užkirsti kelią lytiniam nepilnamečių išnaudojimui ir pedofilijai, Bažnyčia ketina keisti tam tikrus savo įstatymus.

„Popiežius vakar kalbėjo apie tą pavojų skaitmeniniame pasaulyje, internete. Pagal bažnytinę teisę dabar yra nusikaltimas, kad kunigas, dvasininkas, kuris žiūri pornografiją, kurioje yra rodomi vaikai 14 metų ar jaunesni, patiria tas pačias baudas lyg jis dalyvautų toje pačioje veikloje. Vienas kunigas, kuris buvo jau nuteistas, sėdi kalėjime dėl to, bet vakar Popiežius užsiminė, kad turbūt tas amžius cenzas yra per mažas ir, atrodo, kad Vatikanas svarsto keisti tą nusikaltimą su vaikais 18 metų ir jaunesniais“, – aiškino G. Grušas.

Taip pat Bažnyčia esą diskutuoja keisti amžių, nuo kada galima tuoktis: „Vienas iš tokių, kurių nebuvau pagalvojęs pats iki šio ilgo savaitgalio, tai yra Kanonų teisės norma, kuri bando pritaikyti santuokinį amžių, kad tiktų Kanonas visame pasaulyje. Todėl, kad yra kultūrų, kur leidžia jaunimui nuo 14 metų, kai kur ir nuo 12 tuoktis, Bažnyčios Kanonai iki šiol numato minimalų santuokinį amžių nuo 14 m. prisitaikant prie vietinių kultūrų. Buvo kalbų ir turbūt, kad matysime, kad tai gali pasikeisti iki 16 metų kaip minimumas.“

Paklaustas, ar žinoma, kokio masto vaikų lytinis išnaudojimas yra paplitęs Lietuvos Bažnyčioje, G. Grušas patikino, kad žinomų ir ištirtų atvejų Lietuvoje yra mažai. Jo teigimu, prie to gali būti prisidėjęs sovietmetis.

„Manau, kad dar ir dėl sovietmečio patirčių yra daug paslėptų žaizdų ir skaudulių. Alkoholizmą mes matome labai akivaizdžiai, kunigai gal daugiau mato žaizdas moterims padarytų abortų, bet buvo tas modelis, kur buvo daugelis šeimų vienam bute, mažoje patalpoje ir tuo pačiu alkoholizmas, kuris siautėjo tada, ir tai yra miksas. Mes žinome, kad didžiausia dalis šių nusikaltimų vyksta artimoje aplinkoje“, – teigė arkivyskupas.

Popiežius seksualinį išnaudojimą prilygino žmonių aukojimui

Baigiantis dvasininkų susitikimui popiežius Pranciškus vaikų seksualinį išnaudojimą prilygino žmonių aukojimui.

„Mūsų darbas mus dar kartą privertė suvokti, kad nepilnamečių seksualinio išnaudojimo rykštė yra ir istoriškai iki šiol buvo visose kultūrose ir visuomenėse plačiai paplitęs reiškinys“, – pareiškė pontifikas, istorinio kovai su pedofilija skirto susitikimo pabaigoje kreipdamasis į Katalikų Bažnyčios aukščiausio rango vyskupus.

„Man tai primena žiaurią religinę praktiką, kuri kažkada buvo paplitusi tam tikrose kultūrose, kai per pagoniškas apeigas buvo aukojami žmonės, dažnai vaikai“, – pridūrė jis.

Popiežius Pranciškus siekia susidoroti su besitęsiančiu skandalu, vėl smogusiu Bažnyčiai 2018-aisiais įvairiose pasaulio šalyse, įskaitant Čilę, Vokietiją ir Jungtines Valstijas. Daug Katalikų Bažnyčios lyderių visame pasaulyje toliau gina Bažnyčios reputaciją neigdami, kad kunigai žagina vaikus, ir diskredituodami lytinių nusikaltimų aukas. Pats popiežius pripažįsta, kad yra padaręs panašių klaidų.

Tačiau Pranciškus visiškai pakeitė poziciją šiuo klausimu ir sukvietė kitus Bažnyčios lyderius į neeilinį susitikimą. Jame dalyvavo maždaug 190 vyskupų konferencijų pirmininkų, religinių ordinų lyderių ir Vatikano institucijų vadovų.

Per paskaitas ir seminarus buvo kalbama apie lytinių nusikaltimų prevenciją Bažnyčioje, rūpinimąsi aukomis ir lytinio išnaudojimo atvejų tyrimą.

Iš kunigų luomo dėl išnaudojimo pašalintas kardinolas

Kone prieš pat susitikimą, vasario 16 d., Vatikanas išplatino pareiškimą, kad Popiežius Pranciškus pašalino iš kunigų luomo buvusį JAV kardinolą Theodore'ą McCarricką, kaltinamą maždaug prieš 50 metų lytiškai išnaudojusį nepilnamečius

Pontifikas šį sprendimą priėmė Tikėjimo doktrinos kongregacijai priėmus apkaltinamąją nutartį amerikiečio dvasininko atžvilgiu. Pranciškus pernai spalį nurodė atlikti išsamų Vatikanų archyvų tyrimą, kaip Th. McCarrickas kopė bažnytinės karjeros laiptais, nepaisant kaltinimų, jog jis seksualiai išnaudojo seminaristus ir jaunus kunigus.

Tąsyk popiežius pabrėžė, kad išnaudojimų dangstymas nebegali būti toleruojamas, nors kai kurie įtaria, kad pats pontifikas galbūt ignoravo Th. McCarrickui mestus kaltinimus lytiniu išnaudojimu. Liepą T. McCarrikas dėl šių kaltinimų buvo priverstas atsistatydinti.

Konservatyvus arkivyskupas, buvęs Vatikano pasiuntinys Vašingtone Carlo Maria Vigano (Karlas Marija Viganas) rugpjūčio mėnesį sukėlė skandalą pareiškęs, kad Pranciškus asmeniškai penkerius metus ignoravo įtarimus dėl T. McCarricko ir paraginęs pontifiką atsistatydinti.

Šis skandalas atskleidė skilimą Bažnyčioje tarp kai kurių ultrakonservatyvių katalikų ir popiežiaus, kurį jie laiko pavojingu progresyviuoju, didesnį dėmesį skiriančiu socialiniams klausimams, o ne tradiciniams Bažnyčios reikalams.