„Apmaudu, kad gerbiamas Seimo narys taip „iš peties“ rėžė savo nuomonę ir tiesiog užvertė nežinia kuo grįstais kaltinimais ne tik gimnaziją, bet ir merą.

Didžiasalis iš tiesų yra daugiatautis miestelis, daug jo gyventojų kalba rusiškai ir atitinkamai daug vaikų ateina iš rusakalbių šeimų, todėl lietuviškai ne vienas kalba su akcentu. Bet ar tai nusikaltimas, kaip galima suprasti iš teksto: „Buvo jau signalų iš šios mokyklos mokytojų, kad vaikai lietuviškai kalba su stipriu rusišku akcentu“? Smagu, kad gerbiamas L. Slušnys nuolat bendrauja su anūke, gerai žino jos dienotvarkę, be to, pasidaro neginčijamas išvadas tik išklausęs jos pasakojimo. O iš kur tada atsirado jos piešta knygutė Sausio 13-ajai? Iš kur nuotraukos su žvakutėmis grupės lange?“, – cituodama L. Slušnį pirmadienį feisbuke rašė savivaldybė.

Ji sureagavo ir į Seimo nario žodžius, esą tokiose mokyklose auginami Lietuvos priešai.

„Dėl tokių žodžių mūsų gimnazijai iš tiesų labai skauda, nes esame apdovanoti Krašto apsaugos ministerijos padėkomis ir medaliu už pilietiškumo ugdymą, aktyvią visuomeninę ir pilietinę veiklą. Pilietiškumo ugdymas ryčiausiame Lietuvos pakraštyje visada buvo gimnazijos, veikiančios daugiatautėje gyvenvietėje, prioritetas, o ir 1991 m. Sausio 13-ąją prie Parlamento budėjo įvairių tautybių žmonių. Ir jei auklėtojos kada įjungė tą nelemtą filmuką, tai nenubraukia viso dešimtmečių įdirbio“, – pabrėžiama savivaldybės įraše.

Jame taip pat akcentuojama, kad „dabar be atodairos puldami visus rusus, gyvenančius šalia mūsų, ir visa, kas rusiška, rizikuojame sukelti tautinę nesantaiką.“

„Nemanome, kad toks turėtų būti gimnazijos uždavinys.

Beje, dar derėtų pridurti, kad grupė gimnazijos moksleivių (kiek telpa į mokyklinį autobusą) su istorijos ir muzikos mokytojomis visą sausio 12 dieną praleido Seime, kur dalyvavo ir iškilmingoje Laisvės gynėjų rikiuotėje, ir posėdyje Kovo 11-osios salėje, o 17.30 val. prie televizijos bokšto kartu uždegė Sausio 13-osios atminimo laužą. Gaila, kad jų ir Seimo nario keliai nesusikirto“, – rašė savivaldybė.

Įraše taip pat pateikiamas Ignalinos rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus komentaras:

Linas Slušnys

„Atsakingai pareiškiame, kad Ignalinos r. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijoje ypatingas dėmesys skiriamas pilietiškumo ugdymui. Vaikams ugdoma nuostata, kad jie gyvena žemėje, išauginusioje ne vieną savo kraštui atsidavusį Tautos žmogų, kad gyvenimo pasirinkimuose jie galės rasti stiprybės iš praeities.

Negalime neakcentuoti šios gimnazijos mokinių aktyvaus ir sėkmingo dalyvavimo pilietiškumą ugdančiuose projektuose. Tai įrodo ne vienerius metus laimėtos prizinės vietos konkurse „Praeities stiprybė – ateičiai“, aukšti pasiekimai etninės kultūros, tarmių ir filologų konkursuose. O kur dar kasmet minimos valstybinės šventės, organizuojamos teminės vakaronės, susitikimai su kraštiečiais, puoselėjamas mokyklos muziejus, dėmesys ryčiausio Lietuvos krašto istorinėms asmenybėms.

Prieš keletą metų gimnazija kartu su Ignalinos rajono savivaldybės administracija ir Prezidentūra įgyvendino projektą, kurio metu informacinėmis rodyklėmis buvo paženklintos ir atminimo lentomis aprūpintos žymių Tverečiaus krašto žmonių geografo, gamtininko, politinio veikėjo, signataro Česlovo Kudabos, tarpukario Lietuvos politinio veikėjo, istoriko, pirmosios Vyriausybės vadovo Augustino Voldemaro ir aukštojo mokslo Lietuvoje pradininko, fiziko, matematiko, aviatoriaus, visuomenės veikėjo Zigmo Žemaičio gimtinės. Taip buvo aktualizuota šio krašto istorinė atmintis bei akcentuotas šio krašto lietuviškumas.

Labai gaila, kad gerbiamas Seimo narys tuo nepasidomėjo, ištraukdamas vieną detalę iš konteksto. Tenka tik apgailestauti, kad L. Slušnys, būdamas Lietuvos Respublikos Seimo nariu, viešai šmeižia anūkę ugdančius pedagogus, mokyklą nebūtu propagandos kurstymu – didina nepasitikėjimą šalies švietimu.“

Savivaldybės įraše feisbuke taip pat pridedamas Ignalinos rajono mero Justo Rasiko komentaras.

„Labai apmaudu, kad gimnazijai, kuri mūsų rajone garsėja patriotiškumo ugdymu ir dideliu dėmesiu krašto kultūrai, istorijai, kalbai, buvo mesti tokie nepagrįsti kaltinimai. Iš publikacijos teksto susidaro įspūdis, kad Seimo narys bendravo asmeniškai su manimi, tačiau to tikrai nebuvo, todėl labai keista skaityti jo komentarus apie neva mano poziciją šiuo klausimu. Ponas L. Slušnys gyvena kažkokiame fantazijų pasaulyje. Ši publikacija padarė didelę moralinę žalą. Didžiasalio bendruomenės ir gimnazijos vardu reikalaujame viešo atsiprašymo“, – priduriama savivaldybės įraše.

Sužinojęs, kaip anūkė Ignalinos raj. mokykloje praleido Sausio 13-ąją, Seimo narys pasibaisėjo

Lietuvoje vis dar yra mokyklų ir darželių, kur rodoma rusiška propaganda valstybinių švenčių metu, jų net nepaminint, sako Seimo narys Linas Slušnys. Aprašydamas savo anūkės patirtį Ignalinos rajone politikas teigia, kad tokiose įstaigose ne tik neišugdysi pilietiškumo, bet ir užauginsi Lietuvos priešus. Be to, pasak L. Slušnio, kadangi darželis yra vienintelis kaime, pakeisti ugdymo įstaigos nėra galimybės.

„Lietuvoje mes susirūpinome dėl per didelės rusų kalbos invazijos į mūsų mokyklas, per didelio mokytojų skaičiaus ir kitų rusiškų apraiškų. Rusiškos partijos nedalyvauja rinkimuose (jeigu Tomaševskio pratiją galima laikyti ne rusiška), žmonės tikrina prekes ir neperka, jeigu jų kilmės šalis yra rusiška.

O va, Lietuvos Didžiasalio „Ryto“ gimnazijoje, rusų kalba toliau liejasi laisvai“, – feisbuke šeštadienį rašė Seimo narys.

Jis apibūdino savo anūkės, kuri lanko minėtos gimnazijos priešmokyklinę grupę, patirtį.

„Iki šiandien (tiksliau iki vakar) per daug nesijaudinau, nors anūkės pasakojimai apie darželyje kalbančias rusiškai auklėtojas keldavo nerimą. Tačiau vakar mano kantrybė jau trūko.

Iš karto informuoju, kad mokykla yra lietuviška. Buvo jau signalų iš šios mokyklos mokytojų, kad vaikai lietuviškai kalba su stipriu rusišku akcentu. Vakar buvo Sausio 13-oji, visiems mums svarbi diena. Šios mokyklos auklėtojos ją pažymėjo savotiškai – tiesiog ėmė ir paleido vaikams „šventinius“ filmukus „Maša i medved“ Youtube kanale“, – pasakojo L. Slušnys.

Politikas atkreipė dėmesį, kad mokykloje vaikams nebuvo paaiškinta, kas yra Sausio 13-oji ir kodėl ši diena yra svarbi.

„Filmukus paleido vaikams, iš kurių ne vienas net nemoka rusų kalbos ir net nepasistengus bent akimirką sustoti ir vaikams paaiškinti kas yra toji Sausio 13-ta diena, kuo ji ypatinga Lietuvai ir pan. Ne. Ramiai pasidarė laisvalaikį, nes „vaikams patinka filmukai“ ir paleido rusišką propagandinį produktą.

Skauda? Taip. Skauda dėl to, kad negaliu sakyti, jog geriausia ugdymo įstaiga yra ta, kuri šalia namų. Skauda dėl to, kad Ignalinos meras, puikiausiai žinodamas tokią situaciją, ramiai plasnoja rankomis ir teigia nieko negalintis padaryti, nes daug rusakalbių. Visai kaip sovietmečiu. Jeigu rusų dauguma (netgi mažuma), visi privalo kalbėti rusiškai. Taip yra šiandien, Lietuvoje, Ignalinos rajono mokykloje“, – akcentavo parlamentaras.

Maša ir lokys

Jo teigimu, tai neigiamai atsilieps vaikų ugdymui.

„Skauda ir dėl to, kad tokiose mokyklose ne tik neišugdysi pilietiškumo, bet sėkmingai užauginsi Lietuvos priešus, žmones, kurie tryps vaikų prismaigstytas neužmirštuoles skveruose Sausio 13-tos proga, aiškins apie tai kaip savi šaudė į savus. Tokioje mokykloje mes turėsime jaunuolių kartą, kuri ramiai aiškins apie Ukrainos fašizmą ir nacizmą bei pateisins karą Ukrainoje.

Norėčiau pakeisti anūkei darželį šiandien. Neįmanoma. Jis yra vienintelis tame kaime. Vienintelis, be jokios galimybės rinktis“, – pridūrė L. Slušnys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)