Tokia išlaidų sąmata derybininkus įpareigojo vadovautis Vyriausybė, pritarusi Ūkio ministerijos pateiktiems pirmojo ir antrojo bloko eksploatavimo nutraukimo projektų įgyvendinimų išlaidų skaičiavimams.

"Vien parengiamieji Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbai, remiantis numatomų išlaidų suvestine, kainuos daugiau kaip 200 mln. eurų", - Eltai teigė ūkio viceministras Artūras Dainius.

Tiesiogines Ignalinos atominės elektrinės eksploatacijos nutraukimo, socialines išlaidas bei visą Ignalinos regionui reikalingą investicijų poreikį visiškai padengtų įgyvendintas Europos Komisijos pasiūlymas, pagal kurį Lietuva iš EK ir kitų valstybių donorių galėtų gauti iki 1,3 mlrd. litų negrąžintinos paramos bei Donorų konferencijoje pažadėtos lėšos - 165 mln. eurų ( 570 mln. litų).

Likusios investicijos, reikalingos infrastruktūrų projektams, galėtų būti finansuojamos iš ES struktūrinių fondų ar kitų finansinių institucijų teikiamomis paskolomis.

Europos komiteto Integracijos analizės skyriaus vedėjas Ramūnas Stanionis yra teigęs, jog įskaičiavus šiuos projektus į bendrąsias su Ignalinos atominės elektrinės nutraukimu susijusias investicijas iki 2020 metų bendras techninių, socialinių ir ekonominių investicijų poreikis energetikos balansui atkurti ir kitoms, su jėgainės uždarymu susijusioms, išlaidoms sudarytų iki 2,5 mlrd. eurų, arba 8,3 mlrd. litų.

Anot R.Stanionio, visa ši suma negalės būti finansuojama tik iš negrąžintinų paskolų, todėl reikės naudotis ir lengvatinėmis paskolomis. Tam reikės ir finansavimo nacionalinėmis lėšomis. Jei ši dalis sudarytų apie 15 proc. visos paramos, tai būtų apie 207 mln. litų. Tokias lėšas Lietuva gali sukaupti per kelerius metus Nacionaliniame eksploatacijos nutraukimo fonde, kuriame šiuo metu yra apie 140 mln. litų.