Ignalinos rajone yra apgyvendinta apie 50 neteisėtų migrantų. O apie antradienį meras atsiliepia kaip apie itin karštą dieną.

„Šiandien tikrai mums buvo pirma karšta diena. Nes vyko konfliktų. Pirmasis buvo, kai į teritoriją po COVID-19 ligos buvo grąžinta viena neteisėta migrantė, kuri jau sekmadienį iškėlė didesnius reikalavimus, atsisakė grįžti į patalpas, vyko konfliktas. Jis buvo sprendžiamas šiandien gana ilgą laiką“, – LNK laidai „Labas vakaras, Lietuva“ sakė J. Rasikas.

Jis teigė, kad jėgos panaudoti neprireikė, nors tokių signalų, anot Ignalinos rajono mero, buvo. Atvežta, anot mero, ir papildomų tvorų. O neteisėti migrantai kelia vis didesnius reikalavimus.

„Mūsų neteisėti migrantai buvo atsisakę maitintis. Iškėlė reikalavimus dėl mobiliųjų telefonų grąžinimo. Jie pradeda bruzdėti, pavadinkime taip. Pradedami kelti vis didesni reikalavimai, o tai kelia mums nerimą. Šiandien mes papildomų tvorų atvežėme, kad jie galėtų vaikščioti didesniame plote lauke, tenkiname jų reikalavimus.

Bet mums tikrai neramu, nes vyrai gana augaloti. Viešojo saugumo tarnyba yra skyrusi 4 asmenis jiems prižiūrėti. Bet ar 4 asmenys gali sulaikyti 50 asmenų“, – klausimus kėlė Ignalinos rajono meras J. Rasikas.

LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ pašnekovas išvardijo neteisėtų migrantų keliamus reikalavimus.

„Kaip suprantu, tai daliai jų telefonai jau yra grąžinti. Kitai daliai buvo pažadėta, kad artimiausiu metu bus grąžinti. Mes užtikrinome didesnes galimybes judėti lauke – staigiai atvežėme daugiau tvorų. Šias sąlygas mes įgyvendinome. Pietus šiaip ne taip jie sutiko valgyti, pusryčius valgyti buvo atsisakę.

Tikrai kyla neramumų tarp skirtingų tautybių ir religijų asmenų, tą mes irgi matome, pareigūnai – taip pat. Reikalavimai kokie – tarkime, musulmonės moterys nenori miegoti vienoje patalpoje su vyrais, tai kelia nerimą“, – aiškino Ignalinos rajono meras.

Jis teigė, kad jei visi Ignalinos rajone gyvenantys neteisėti migrantai pradėtų kelti neramumų, 4 pareigūnai saugumo neužtikrintų.

„Kol mes pradžioje turėjome 28 neteisėtus migrantus, viena mergina, kuri buvo susirgusi koronavirusu, jai nustatyta delta atmaina, buvo išvežta gydyti. Kai ji sugrįžo, kilo tie neramumai. Kaip pareigūnai sako, ji prisiklausė įvairių kolegų, kurie patarimus davė gydymo įstaigoje, ir šiandien buvo atvežta papildomų asmenų, migrantų skaičius pakilo iki 51.

Iki tol mes problemų neturėjome, bet kai pirmadienį buvo atvežta ta mergina, kuri kėlė neramumų, antradienį buvo priimtas sprendimas ją eliminuoti iš tos grupės. Manau, tai yra teisingas sprendimas. Ji buvo išvežta kažkur į pasienį, atskirta nuo asmenų, su kuriais jai pavyko sukelti tuos neramumus. Visi likę asmenys iki tol konfliktų nekėlė, mums problemų nebuvo. Bet čia – kaip degtukas ir benzinas, mes suprantame, jog įtampos yra“, – aiškino meras.

Laidos pašnekovas J. Rasikas teigė, jog ir kiti merai sako paprastą dalyką: viešieji pirkimai dėl maitinimo paslaugų yra beveik pasibaigę, kai kam liko keletas dienų.

„Ir jeigu Vyriausybė nepakeis sąlygų – 5,85 eurų su PVM... Didžioji dauguma savivaldybių susiduria su tokiomis pačiomis problemomis – už tokią sumą mes maitintojų nerandame. Aišku, norėtume, kad būtų pigiau, bet mums jokios naudos nėra iš šių pirkimų, tačiau nenorime neramumų.

Merai antradienį susitikime priėmė labai griežtą sprendimą – jeigu nebus atsižvelgta į mūsų reikalavimą dėl vykdomų pirkimų ir kainų ir bus nutrauktas maitinimas, o taip ir bus padaryta greičiausiai, nes naujų pirkimų savivaldybės nedarys, tai mes reikalaujame, kad būtų užtikrintas saugumas. Bet konfliktinių situacijų savivaldybės nespręs“, – aiškino jis.