Pačioje Kauno širdyje – Laisvės alėjoje įsikūrusiame „Kaunas Europos kultūros sostinė 2022”
- biure diskutavo verslininkas ir visuomenės veikėjas Vladas Lašas, programų „Kauno iššūkis" ir „Kylantis Kaunas" kuratorė Vaida Venckutė-Nagė.

Taip pat pasisakė buvusi tarptautinių lietuvių profesionalų tinklo „Global Lithuanian Leaders“ vadovė Kotryna Stankute-Jaščemskienė, „Kurk Lietuvai Alumnas“ bei „Euromonitor International“ verslo vystytojas Nedas Abaris, verslininkas, koučeris, daugiau kaip 10 metų gyvenęs Londone ir grįžęs į Kauną Tomas Kasiulynas ir „MASH Studio“ direktorė, urbanistė, aktyvi tarptautinės miestų ir regionų planuotojų organizacijos narė Živilė Šimkutė.

Idėjos Kaunui

Ž. Šimkutė mano, kad Kaune turėtų būti glaudesnis bendradarbiavimas įvairiose srityse.

„Partnerysčių miestas ir eksperimentai. Tokia mano idėja. Manau, turėtume labiau bendradarbiauti. Kalbant apie kultūrą, tai reikėtų įtraukti kuo daugiau žmonių, įstaigų. Lygiai tas pats turėtų būti ir kitose srityse. Kaunas, kaip antras miestas, yra atsparesnis ir labiau prisitaiko prie įvairių situacijų. Eksperimentuoti ir bendradarbiauti. Toks turėtų būti tikslas“, - įsitikinusi Ž. Šimkutė.

Žinoma, diskusijoje buvo paminėtas ir Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubas.

„Kaunas yra krepšinio sostinė, čia yra „Žalgiris“. Be to, tai universitetų ir jaunimo sostinė. Tai jaunas, sportiškas miestas. Man asmeniškai labai patiktų, jei Kaunas būtų laimingiausias miestas Europoje. Kaip tai pasiekti? Pirmiausia manau reikia pasidžiaugti, ką Kaunas pasiekė pastaruoju metu. Kaunas gražėja, tvarkosi, kuriasi verslo centrai, tvarkomi parkai. Manau, reikia labiau populiarinti, ką veikti Kaune, ką veikti šeimoms. Taip galėtume būti sveiki, jauni ir laimingi. Manau, reikėtų į save žiūrėti kaip į Kauno veidą. Ar aš esu toks, kokio kiti tikisi kauniečio?“, - sako T. Kasiulynas.

„Norėčiau, kad įvyktų socialinis virsmas – nuo daiktų kaupikų iki įspūdžių kolekcionieirų“, - pridūrė N. Abaris.

„Kaunas – šiuolaikinė sostinė. Norime, kad apibūdinimas laikinoji būtų pakeistas į šiuolaikinę sostinę. Čia gyvena šiuolaikiniai žmonės, su atviru požiūriu“, - sako V. Venckutė-Nagė.

Bene originaliausią idėją išsakė V. Lašas. Tiesa, tokia idėja jau yra sėkmingai įgyvendinta kai kuriuose užsienio miestuose.

„Kodėl negalėtume padaryti kaimynų loterijos? Jei laimi kaimynas, šiek tiek laimiu ir aš. Kodėl taip negali būti? Mes manome, kad esame išskirtiniai, tačiau šie dalykai aktualūs visam pasauliui. Idėja, kad žmonės daugiau bendrautų, džiaugtųsi. Šiuolaikinėmis technologijomis loteriją būtų galima padaryti labai skaidriai. Pradžiai galime kalbėti apie Dainavos ar Šilainių kaimynų loteriją, o geri dalykai labai greičiai užkrečia“, - sako V. Lašas.

Taip pat pažymima, kad Kaunas yra universitetų ir jaunimo miestas.

„Matyt pastebėjote, kaip Kaunas pasikeitė per pastaruosius 20-15 metų. Nemaža dalimi tai lėmė Erasmus programa, kuomet į Kauną plūstelėjo studentai iš užsienio. Be jokios abejonės, studentai iš užsienio padarė miestą atviresniu. Mano idėja yra sukurti Kauno mylėtojų, ambasadorių klubą“, - kalbėjo K. Stankutė-Jaščemskienė

Nuo kalbų – prie darbų

Iš viso Kauno buvo pasiūlytos penkios konkrečios idėjos. Bene daugiausiai palaikymo sulaukė pastaroji idėja.

„Man labai patiko Kauno ambasadorių klubo idėja. Tai būtų kasdieninis aktyvumas. Kaip pavyzdys, į LSU atvyksta studentai iš Kinijos. Spėkite, kiek jų atvyks čia, jei čia jiems patiks? Tai lėmė ir Jono Kazlausko vardas. Turbūt nereikia pasakoti, ką reiškia J. Kazlauskas Kinijoje“, - sako V. Lašas.

„Man patinka ne viena idėja, o jų kombinacija. Manau, reikia sėkmingo miesto. Miestas be miestiečių yra niekas ir atvirkščiai. Kažkokiu būdu miestas ir valdžia ir turi glaudžiau bendradarbiauti“, - sako N. Abaris.

Beje, pats N. Abaris pripažino, kad grįžęs į Lietuvą čia jaučiasi laimingesnis, nei prieš ją palikdamas, nors svetur teko ne kartą kovoti su stereotipiniu mąstymų apie Kauną.

„Kai kurie mitai apie Kauną gyvi dar iš sovietmečio ir aš pats asmeniškai esu su tuo susidūręs. Iš tiesų Kaunas yra lietuviškumo lopšys“, - sako N. Abaris.

Žalias miestas

Diskusijoje daug dėmesio skirta ir šiuolaikinėms technologijoms bei ekologiškam transportui. Ne vienas diskusijos dalyvis kalbėjo apie elektromobilių įkrovų tinklo plėtrą bei reikiamos infrastruktūros plėtimą.

Bet kokiu atveju V. Lašas įsitikinęs, kad žalio miesto pagrindus reikia pradėti diegti jau nuo vaikystės.

„Manau, reikia labiausiai reikia atkreipti dėmesį į vaikų mokymą, skiepyti sveiką, žalią gyvenimo būdą. Grįžtu prie tos pačios idėjos, kad švietimas, o tiksliau mokymasis, turi tapti prioritetu. Kaunas unikalus, nes turi paminklą kontrabandininkui, nes slapta nešė knygas. Tai yra unikalu“, - sako V. Lašas.