„Aš manau, per mažai mūsų VRK bendradarbiauja ir su Mokesčių inspekcija, ir su kitomis teisėsaugos institucijomis, tarytum stebėtojai iš šono (...). Iniciatyvos kontrolei daugiau reikia iš tos pačios VRK, ji turi kontroliuoti procesus, juos matyti, neturi teisinės institucijos funkcijų, bet gali perduoti informaciją. Reikia atsakingai vykdyti savo pareigas“, - penktadienį Lietuvos radijui teigė Seimo Pirmininkė.

I. Degutienė priminė, kad per kiekvienus rinkimus būna istorijų, kai laikraščiuose yra aprašomi akivaizdūs rinkimų kampanijos vykdymo pažeidimai, netgi būna įrodomas papirkinėjimo faktas, tačiau tai taip ir lieka neįvertinta.

Parlamento vadovės teigimu, dėl nenumatytos situacijos ketvirtadienį, kuomet skubiai reikėjo priimti su „Snoro“ nacionalizavimu susijusius įstatymus, partijų finansavimo įstatymo pakeitimų, panaikinant juridiniams asmenims galimybę finansuoti partijas, svarstymas perkeltas į kitos savaitės antradienį.

Seimo Pirmininkė tvirtino palaikanti Premjero Andriaus Kubiliaus idėją, kad galimybė remti partijas fiziniams asmenims turėtų būti dar labiau apribota.

„VRK, Mokesčių inspekciją ar kitokias struktūras ne tiek turėtų dominti, kas finansavo, bet iš kur pas jį tokie pinigai. Tokie kuriozai, kai močiutė gauna minimalią pensiją, bet remia partiją tūkstančiais, tai kyla natūralus klausimas“, - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė sakė besitikinti, kad įstatymo pataisos bus priimtos kitos savaitės pabaigoje. I. Degutienė dar kartą pabrėžė, kad, siekdamas skaidrumo ir didesnio pasitikėjimo partijomis, Seimas privalo priimti šį sprendimą.