"Prieš penkerius metus jau buvo kalbama, kad VSD ataskaitos turi būti kiek galima viešos ir skelbiamos viešai. (...) Aš manau, kad, kai visuomenė daugiau žinos, bus ir kitoks požiūris ir galbūt išnyks visos tos spekuliacijos, kuriose kartais politikai yra kaltinami, kad jie čia mato įvairias grėsmes, o tų grėsmių visiškai nėra. Tačiau, kaip sakoma, tos grėsmės niekur nedingo ir kaip kažkada buvo, taip šiandien irgi yra, o kai kurios yra labai konkrečiai įvardinamos", - trečiadienio rytą "Žinių radijui" sakė I. Degutienė.

Seimo pirmininkė pažymėjo, kad VSD ataskaita didelei daliai Seimo narių, kurie turi teisę dirbti su slapta informacija, nėra naujiena, kadangi informacijos apie grėsmes jie gauna nuolat, tačiau, pabrėžė I. Degutienė, ataskaita bus labai naudinga tiems Seimo nariams, kurie neturi teisės su tokia informacija dirbti.

"Politikai informacijos, ypač tie, kurie turi teisę dirbti su slapta informacija, gauna nuolat ir tikrai gali vertinti išorės poveikį mūsų valstybei įgyvendinant energetinius projektus ir siekiant energetinės nepriklausomybės. Tai kažko naujo didžioji dauguma politikų tikrai neišgirs. (...) Bet aš manau, kad tie, kas neturėjo teisės dirbti su slapta informacija ir tos informacijos neturėjo, turėtų, ją gavę, gerai susimąstyti ir pagalvoti, kur čia yra tiesa ir kokios čia jėgos veikia, kad sutrukdytų tą mūsų siekį būtų energetiškai nepriklausomiems nuo kitų valstybių", - pabrėžė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė teigė nesureikšminanti fakto, kad VSD ataskaitoje, visų pirma, kalbama apie užsienio grėsmes, o vidinės, tokios kaip politikų korupcija, neminimos, - pasak I. Degutienės, kalbėti apie korupciją nėra VSD reikalas, jis šioje srityje bendradarbiauja su kitomis institucijomis. Seimo pirmininkė teigė neabejojanti, kad, kai bus konkrečių faktų, jie bus paskelbti.

Tai, kad VSD, rinkdamas informaciją apie grėsmes, vykdė slaptą telefoninių pokalbių klausymąsi, I. Degutienė taip pat laikė adekvačiais ir pateisinamais veiksmais.

"Matyt, yra tam tikri požymiai, kodėl reikalinga ta telefoninė kontrolė. Turbūt nesiklausoma tų pokalbių, kurie yra eilinių Lietuvos piliečių, neturinčių jokio ryšio su kitomis valstybėmis, kurių veiksmuose nėra nieko įtartina. Manau, kad viskas yra pamatuota. Turiu vilties, kad viskas tikrai dorai ir sąžiningai atliekama", - kalbėjo Seimo Pirmininkė.

Trečiadienį Valstybės saugumo departamento 2011 m. veiklos ataskaitą Seime pristatys ir komentuos VSD ir jo veiklą kontroliuojančio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovai. VSD veiklos ataskaita viešai skelbiama pirmą kartą. Joje teigiama, kad užsienio valstybės per Lietuvoje veikiančias organizacijas kursto socialinę, etninę ir ideologinę nesantaiką, siekdamos sutrukdyti energetinių projektų įgyvendinimui, ir artimiausiu metu ši veikla aktyvės.