Tokią nuomonę I. Degutienė išsakė Seime, po susitikimo su JAV valstybės sekretore Hillary Clinton. Seimo pirmininkės žodžiais, Ekonomikos komitetas dirba dar prasčiau už Aplinkos apsaugos komitetą, kurio pirmininkas, konservatorius Jonas Šimėnas apkaltintas dokumentų klastojimu.

„Matau problemų ne tik su Aplinkos komiteto pirmininku. Reikėtų dviem koalicijos frakcijoms susėsti, t.y. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ir Jungtinei (Liberalų ir centro sąjungos ir TPP – DELFI) frakcijai. Nes dar daugiau problemų yra Ekonomikos komitete“, - žurnalistams teigė politikė.

I. Degutienė ypač išskyrė keletą įstatymų projektų, kurie niekaip nesulaukia dėmesio D. Budrio vadovaujamame komitete. Pirmiausiai tai Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos.

„Yra vilkinami projektai ir jie nesvarstomi. Ekonomikos komitete yra daugiausiai prisikaupusių tokių projektų. Pavyzdžiui, Viešųjų pirkimų įstatymas. (...) Neorganizuojami posėdžiai, netraukiami į darbotvarkę projektai. Kas yra kaltas? Juk tam ir yra komitetų pirmininkai, kurie turi organizuoti komitetų darbą“, - kalbėjo Seimo vadovė.

„Tikrai raginu valdančiosios koalicijos dvi frakcijas susėsti ir kartu apspręsti, kokį žmogų deleguoti į vieną ir kitą komitetą, kad darbas būtų sklandus“, - pridūrė I. Degutienė.

Ji teigė neišsižadanti ir savo kritikos J. Šimėnui.

Seimo pirmininkė taip pat pareiškė raginsianti Seimą siekti J. Šimėno ir D. Budrio pakeitimo netgi tuo atveju, jei valdantieji nuspręs juos palikti komitetų vadovų postuose.

TPP reikalauja pirmiau pakeisti J.Šimėną

Jungtinės frakcijos seniūno pavaduotojas, TPP atstovas Andrius Burba DELFI teigė, kad jokios kalbos apie D. Budrio keitimą negali būti. Bent jau kol kas – TPP reikalauja, kad konservatoriai pirmiausiai atšauktų savo deleguotą J. Šimėną iš Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko postą.

„Kol kas frakcijoje tikrai nesvarstome šito klausimo ir, matyt, artimiausiu metu nekalbėsime apie tai, - kalbėjo A. Burba. – Esmė yra labai paprasta, jeigu žiūrėti iš mūsų pusės. Mes labai seniai, jau ne pusę metų ir ne metus, kalbame dėl Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko kompetencijos ir galimybės eiti pareigas. Jie sprendimo nepriėmė pakankamai ilgą laiko tarpą. Todėl dabar reikalauti iš mūsų staigiai priimti vienus ar kitus sprendimus yra, manau, tiesiog neteisinga.“

I. Degutienė užsimena, kad abiejų komitetų vadovai turėtų būti keičiami kone sinchroniškai. Tačiau TPP toks pasiūlymas netenkina.

„Manau, kad tai nėra tinkamas formatas. Jeigu mes – tai ir jūs. Labai seniai ir kentėjome, ir kalbėjome dėl vieno komiteto pirmininko. O dabar staigiai pakeisti abu? Skuboti sprendimai nieko gero neatneš. O mums, likus metams iki rinkimų, frakcijoje įnešti chaoso tikrai nesinorėtų“, - tęsė A. Burba.
Pasak jo, I. Degutienės pastabos dėl Ekonomikos komiteto veiklos neliks neišgirstos.

„Dėl Ekonomikos komiteto veiklos gerinimo tikrai esame jau pasikalbėję ir kalbėsime, kaip pagerinti tą darbą. Bet apie pirmininko pakeitimą kalbos nėra“, - reziumavo TPP atstovas.

D.Budrys: Seimo pirmininkė pavargo?

„Parlamento vadovė Irena Degutienė elgiasi keistai ir nesolidžiai. Tai reiškia arba Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų vidaus kovas, arba norą kažkaip pridengti jų bendrapartietį, Aplinkos apsaugos komiteto vadovą Joną Šimėną“, - pranešime teigia Seimo ekonomikos komiteto vadovas D. Budrys.

Pasak D. Budrio, Seimo vadovės išsakyti priekaištai dėl neva Ekonomikos komitete vilkinamo Viešųjų pirkimų įstatymo projekto yra visiškai absurdiški. „Seime projektas pateiktas 2011 kovo 15 dieną. Kovo 30 dieną komitetas paprašė Vyriausybės išvados ir ją gavo tik birželio 3 dieną. Suprantu, kad konservatorių vadovaujamas ministrų kabinetas, tame tarpe ir buvęs Ūkio ministras Dainius Kreivys turėjo kitų rūpesčių: rašė pažymas, kaltino oponentus nebūtais dalykais, dantimis ir nagais kabinosi į kėdę, o gal ir tikrai turėjo rimtų reikalų. Viso to I. Degutienė galėjo ir tebegali paklausti savo bendrapartiečių. Galėjo paklausti ir manęs, prieš žarstydama kaltinimus“, - sakė politikas.

D. Budrys be kita ko priminė, kad Gamtinių dujų įstatymo, kurs sėkmingai priimtas, nė neplanuota priimti pavasario sesijoje. „Jam apsvarstyti turėjome laiko tik nuo gegužės 17-osios dienos iki sesijos pabaigos ir susitvarkyti sugebėjome. Nebuvo jokių priekaištų, kad ką nors vilkiname ar prašymų ką nors paskubinti. Sesija lengva nebuvo, tad suprantama, kad pirmininkė galėjo pavargti. Jei jau pavargo galutinai ir nebepaneša krūvio, manau, kad Arūnas Valinskas galėtų ją iki kadencijos pabaigos pavaduoti“, - ironizavo jis.

Kaip spėjo D. Budrys, dingstimi nepagrįstai jį ir jo vadovaujamą komitetą užsipulti galėjo tapti ir Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko, I. Degutienės bendrapartiečio J. Šimėno pagarsėję žygiai kaišiojant parlamentui ne tuos tekstus, kurie buvo patvirtinti. „Į tai reagavau vienas pirmųjų, bet man net nemalonu įtarti tokį primityvų politinį kerštą. Nenoriu įtarti patyrusios politikės ir kerštu už tai, kad viešai reikalavau energetikos ministro Arvydo Sekmoko atsakomybės už gresiantį astronominių sąskaitų už šildymą naują vajų. Mažų mažiausiai, jai reikia atostogų“, - teigė Ekonomikos komiteto vadovas.