Penktadienį Varšuvoje įvyko trumpas neformalus Lietuvos Seimo pirmininkės ir Lenkijos Senato maršalkos Bogdano Borusewicziaus pokalbis.

"Sutarta, kad Lietuvos ir Lenkijos santykiams būtinas perkrovimas", - penktadienį BNS sakė Seimo pirmininkės atstovas spaudai Juozas Ruzgys.

Anot jo, sutarta, kad ir I.Degutienė, ir B.Borusewiczius apgalvos, ką reikėtų daryti, kaip taisyti susidariusią padėtį, kad kaimynių santykiai vėl būtų bičiuliški.

Šia tema sutarta pasikalbėti per birželio pabaigoje Varšuvoje vyksiančią Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos Parlamentinę Asamblėją.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė vykti į šią savaitę Varšuvoje vykusį Lenkijos ir Baltijos šalių prezidentų susitikimą.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad Lenkija pagrasino peržiūrėti paramą NATO oro policijos misijai, jei į Varšuvos reikalavimus dėl tautinių mažumų nebus atsižvelgta.

Prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė sakė, jog šalies vadovė informuota apie "Lenkijos diplomatų pareiškimus Lietuvos diplomatams, jog jei nebus sprendžiamos tautinių mažumų problemos, Lenkija gali pergalvoti savo poziciją dėl oro policijos misijos".

Latvijos ir Estijos prezidentai į susitikimą nuvyko. Po jo Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis pareiškė, kad Lenkija saugos Baltijos šalių oro erdvę.

I.Degutienė šią savaitę atsisakė komentuoti prezidentės D.Grybauskaitės sprendimą. "Visuomet laikiausi principo ir dabar galiu pakartoti - negaliu komentuoti prezidentės sprendimų, ji atsakinga už užsienio politiką kartu su Vyriausybe", - Žinių radijui trečiadienį sakė parlamento vadovė.

Pastaruoju metu Lietuvos ir Lenkijos santykiai įtempti dėl skirtingai vertinamos tautinių mažumų padėties - vardų ir pavardžių, gatvių pavadinimų rašymo, švietimo.