"Jiems (Darbo partijai - ELTA) reikia būtent laiko. Jie tokiu būdu šantažuoja socialdemokratus, kad jie balsuotų prieš imuniteto atėmimą, nes, kitu atveju, jau vakar buvo netiesioginiai pasisakymai, kad reikia biudžetą peržiūrėti", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė I. Degutienė.

Seimo vicepirmininkės teigimu, "ne tragedija", jei naujosios Vyriausybės pateiktas kitų metų biudžetas nebus priimtas iki Kalėdų.

"Turbūt visi suprantame, kad tai yra negera išeitis, nes sustoja visų projektų vykdymas ir nėra aiškumo, kaip reikės toliau gyventi, todėl tikrai kiekvienos Vyriausybės pagrindinis metų įstatymas ir yra biudžeto įstatymas", - kalbėjo ji.

ELTA primena, kad antradienį "darbiečių" teisinės neliečiamybės klausimas įstrigo pertraukose.

Seimo Darbo partijos frakcijai paprašius, trijų "darbiečių" Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimas dar kartą atidėtas iki kito plenarinio posėdžio, kuris planuojamas ketvirtadienį.

Dar nepradėjus svarstyti šio klausimo Seime užvirė aistros. "Darbiečiai" reikalavo statutinės 2 valandų pertraukos, nes laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas Andrius Mazuronis dokumento tekste ištaisė klaidą.

Seimo narė konservatorė Irena Degutienė, liberalas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad tai nestatutinė pataisa ir jai svarstyti nereikia palikti dviejų valandų.

Tyrimo komisijos narys liberalas R. Šimašius teigė, kad komisija patvirtino išvadas ir vėliau atsiradusi komisijos pirmininko A. Mazuronio pataisa yra "ant dokumentų klastojimo ribos".

Laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas "tvarkietis" A. Mazuronis aiškino rezoliucijos tekste pastebėjęs klaidą ir nutaręs ją ištaisyti. Pasak jo, dokumente atsirado žodis "suimti", nors prokuratūra prašė "patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir kitaip suvaržyti laisvę" ir neprašė trijų "darbiečių" suimti.

Per audringą diskusiją parlamentarai aktyviai "žongliravo" statuto nuostatomis, negailėjo vienas kitam priekaištų, kaltino šališkumu, piktinosi dėl esą sukelto turgaus, chaoso ir sumaišties.

Opozicija siūlė Seimo Pirmininkui "darbiečiui" Vydui Gedvilui nusišalinti nuo pirmininkavimo posėdžiui, kuriame buvo svarstomas jo kolegų teisinio imuniteto klausimas. "Tokios dienos per 20 metų buvimo Seime aš neatsimenu, tokio pirmininkavimo - gėdingo ir "nachališko" - sunku prisiminti", - piktinosi opozicijos lyderis Andrius Kubilius, apgailestavęs, kad Lietuvos žmonėms tenka dalyvauti tokiame spektaklyje.

Liberalas Remigijus Šimašius siūlė pasvarstyti, ar nereikėtų pagalvoti apie baudų įteisinimą už piktnaudžiavimą procedūrinėmis teisėmis.

"Vyksta toks chaosas, kurio nebuvo per 20 metų", - stebėjosi frakcijai "Drąsos kelias" atstovaujantis Algirdas Patackas.

Įvykių eiga Seimo salėje pasipiktino ir liberalė Dalia Teišerskytė. "Frakcijos vardu prašau padaryti pertrauką 4 metams ir prašau balsuoti", - ironizavo ji.