Atvirai pasikalbėti intymiomis temomis Knygų mugės lankytojus šeštadienį pakvietė knygos „Pokalbiai apie seksą“ autoriai – seksopatologas Viktoras Šapurovas ir sveikatos žurnalistė Daiva Ausėnaitė.

17 kartų susitikę jie 17 kartų pasikalbėjo. Visa tai suguldžius į 17 skyrių tapo knyga, kurioje aprašytas ir keistas amžiaus tarpsnis, seksologų vadinamas idealia seksualine kombinacija, kai moteris vyresnė, o vyras – jaunesnis.

„Kai susitinka jauni bendraamžiai, jų seksualumas tarsi prasilenkia“, – kalbėjo V. Šapurovas, primindamas, jog vyrio seksualumo pikas – nuo 15 iki 35 metų. Moters seksualumas sužydi kaip tik po 35.

„Kai tokio amžiaus moteris turi 8-10 metų jaunesnį vyrą, jų seksualinė kombinacija ideali,tačiau kas bus po 10 metų? Moteris sens, o 35 metų vyras taps itin įdomiu, patraukliu moterims, nors iki to laiko nepasižymėjo ypatingomis savybėmis. Todėl moteris tokioje santuokoje beveik visada lydima nuolatinio nerimo“, – sakė seksopatologas.

Prilygino blondinės stereotipui

Kokios šioje situacijoje pasekmės vyrui? Kaip priminė V. Šapurovas, pati baisiausia nuodėmė – puikybė ir kai įveiki visas mirtinas nuodėmes, būtent ji galutinai išbando: „Jei 40-ies metų ir vyresnis vyras gauna labai daug moterų dėmesio, jam sunku neįkliūti į puikybę. Susilaikyti nuo to labai nelengva, todėl ne visiems pavyksta išsaugoti ryšį su žmogumi, kuris daug metų buvo artimas, svarbus“.

Ar tai ir vadinama vidurio amžiaus krize? Kaip pabrėžė seksopatologas, ji tikrai nėra visuotina, dirbdamas su žmonėmis jis amžiaus vidurio krizės net neakcentuoja, nes svarbiau – konkretaus asmens konkreti problema, dėl kurios jis kreipėsi į specialistą.

Vidurio amžiaus krizę V. Šapurovas net lygino su kvailos blondinės stereotipu, kuriam jis visiškai nepritaria, nes mąstymas nepriklauso nuo plaukų spalvos: „Įdomu, kad moterų vidurinis smegenų svoris iš tiesų mažesnis, bet jose daugiau smegenų vingių, kuriuose koncentruojasi pilkoji medžiaga – intelekto ląstelės“.

Dalis moterų pasirinko vergystės kelią

Viena vertus, žmonės nori būti laimingi. Antra vertus, V. Šapurovo žodžiais, monogaminė šeima gilioje krizėje, nors, kaip teigia lituanistai, prieš 100 metų Lietuvoje net nebuvo žodžio „skyrybos“.

Nepriklausomybės pradžioje psichoterapeutas svarstė, kas bus su vyrais, moterimis, kaip klostysis porų santykiai, kaip laisvė rinktis paveiks šeimas.

„Tuomet dalis moterų nuėjo vergystės keliu – nesiekdamos savirealizacijos jos stengėsi pagimdyti daugiau vaikų. Tačiau vaikų priežiūra mūsų visuomenėje nėra gerai vertinamas darbas ir dažnai moteriai tapo pabėgimu nuo savęs. Kitas pasirinkimas – moters orumas nesiekiant būti išlaikytine. Tuomet net toks terminas buvo – užsidirbti bent pėdkelnėms“, – prisiminė seksologas.

Pasak jo, per tuos metus moterys labai pasikeitė. Vienu metu V. Šapurovui net atrodė, kad feministės ims žeminti, su žemėmis maišyti ir spardyti vyrus, tačiau tai atslūgo, nes „feminizmas mūsų visuomenei buvo svetimas, neprigijoir buvo nueita tikrojo lyčių lygiateisiškumo keliu“.

Nebereikia kas mėnesį laukti raudonųjų švenčių

Laisvės džiaugtis seksualiniu gyvenimu suteikė šiuolaikinė kontracepcija, kuri Lietuvos moterims tapo prieinama. „Jos nustojo bijoti pastoti. Dabar moteris žino, jog besimylėdama su vyru taip pat turi turi teisę į orgazmą“, – kalbėjo psichoterapeutas.

Kaip prisiminė seksologas, sovietiniais laikais moterys kas mėnesį laukdavo raudonųjų švenčių ir džiaugdavosi, jei nebūdavo nėštumo, nes dažnai tai reikšdavo aborto pažeminimą, skausmą ir kaltę. Sovietų Sąjunga taip ir nesugebėjo pagaminti kontraceptinių tablečių. Buvo vengriškos, tačiau pirmos kartus, turinčios labai didelių pašalinių poveikių.

Tikras vyras – anuomet ir dabar

Tačiau ar šiandien seksopatologui netenka susidurti su moterimis, kurios dėl pareigų darbe ir namie nustumia į šoną seksualinius santykius su vyru, nes tai gali palaukti? Atsakydamas į šį klausimą seksopatologas išdėstė, kuo skiriasi vyrai prieš 30metų ir dabar: „Tada tikras vyras buvo tas, kuris sugeba atlikti lytinį aktą. Dabar tikras vyras tas, kuris sugeba patenkinti savo partnerę“.

Pasak V. Šapurovo, absoliuti dauguma moterų neturėdamos jėgų lytiniam aktui pasyviai atsiduoda ir tiek. „Tačiau vyrui nėra iš to kokybės. Ir tada reikia pagalvoti, ką daryti, kaip keisti gyvenimą, kad mylima moteris taip nepavargtų ir norėtų su juo mylėtis. Nes kai žmonės myli vienas kitą ir mylisi, patiria trigubą džiaugsmą – už save, už kitą ir už abu“.

Seksas kaip baltas siūlas eina per visus žmonių santykius, jis nėra nuo jų atskirtas, todėl bet kokiai psichologinei problemai iškilus visada atsiranda stipriau ar silpniau išreikštas seksualinis komponentas. Būtent šiuos seksualinius komponentus ir aptaria knygos autoriai – gydytojas, seksologas V. Šapurovas ir sveikatos žurnalistė D. Ausėnaitė 17-oje pokalbių apie seksualinį švietimą, seksualinio identiteto paieškas, pirmuosius lytinius santykius, neištikimybę, skyrybas, seksą už pinigus, konfliktus dėl pinigų, sprendimą susilaukti vaikų, senjorų seksą ir nuo Kristaus laikų su savimi žmonijos tampomus kaltės jausmas.